transformers_title

Transformers: Age of Extinction (2014)

Dovolj s Transformerji. Dejstvo, da še Michael Bay sprva ni hotel snemati filma, ampak je na to pristal le pod pogojem, da mu studio financira njegov osebni projekt Pain & Gain, nam pove vse, kar moramo vedeti o četrti inštalaciji brezglave akcijske franšize, ki na nesrečo gledalcev že pripravlja novo nadaljevanje.

June 20th, 2014 @ 02:40:02

Ehren Kruger je še enkrat več uspel ponuditi identični scenarij kot v prejšnjih poskusih, tokrat z novimi igralci. Da pa ne moremo reči, da se ne trudi, je možakar starim znancem Optimusu Primeu, Bumblebeeju in Ratchetu dodal še Dinobotse, stvaritelje avtobotov, ki so odločeni končati dobo Transformerjev.

TRANSFORMERS: AGE OF EXTINCTION

In kako so v svoje vrste zvabili Marka Wahlberga? Preprosto, ponudili so mu 17 milijonov ameriških dolarjev obsežen honorar, ki je bil za dvakratnega nominiranca za oskarja kot češnja na torti, saj se fant očitno ne more sprijazniti s svojo starostjo, zatorej s svojimi vidno povečanimi bicepsi vztrajno sledi puhloglavim šovinističnim vlogam. Toda začetni del z njegovim odkritjem Optimusa Primea je dejansko še najboljši del te nekoherentne izgube časa. Ko se v sliko vmešajo zlobni predsedniki multinacionalnih podjetij, ki se na skritih sestankih menijo, kako prevzeti svet, takrat si gledalec poželi strel v glavo. Če mislite, da se bo zgodba razvila in vas čaka vsaj presenetljiv zaključek, potem si strel zaslužite.

transformers-4-stills-of-mark-wahlberg-wallpapers

Kaj je slabše kot slab film? Dolg slab film. Govorimo o 165 minutah trpljenja, ki vključuje brezosebnostne like, nadležne (ne)humorne enovrstičnice in nenehno posiljevanje gledalca s počasnimi posnetki transformacij avtobotov v jeklene konjičke. Da ne omenjam neskončnih eksplozij. Oh, eksplozije … Zakaj bi izgubljal besede. Vse skupaj enostavno izpade kot slab videospot.

TRANSFORMERS: AGE OF EXTINCTION

Michael Bay je pred kratkim dejal, da ga negativne kritike ne motijo, važno je, da si film ogledamo. In imel je prav. Celovečerec je kljub 17-odstotnem deležu pozitivnih kritik na filmskem portalu Rotten Tomatoes v kinematografih kar štirikrat povrnil svoj vloženi proračun (slabih 900 milijonov ameriških dolarjev).

Michael Bay ni slab režiser. Tako, izrekel sem. Možakar se lahko pohvali s popolnoma solidno filmografijo, ki vključuje Bad Boys, Alcatraz, Armageddon, The Island, Pain & Gain, itd. V navedenih izdelkih lahko nedvomno prepoznamo določen režiserski slog, katerega središče je lahkotna akcija, toda podobnih režiserjev je na pretek. Na drugi strani pa se redko kdo izmed t. i. filmskih poznavalcev zaveda, da je za snemanje tako obsežnega projekta potrebno nemalo izkušenj in tehničnega režiserskega znanja. Odgovor ni zgolj računalniška tehnologija, zadevo je potrebno posneti. In tukaj nastopi Michael Bay, ki na tem področju nedvomno prekaša mnogo svojih vrstnikov. Kot kaže si je Bay svojo bazo nasprotnikov, ki njegovo ime uporabijo venomer, ko zagovarjajo abstraktno, filozofsko filmografijo, nabral prav s franšizo Transformers. Ta se z vsakim nadaljevanjem čedalje bolj pogreza v zemljo. Toda če tovrstni filmi služijo denar, čemu bi jo nehali odkopavati?

transformers-4-age-of-extinction-imax-poster-2014-wallpapers

Torej če povzamemo; dolgo, dolgočasno in že videno. V primeru, da so vas prejšnji Transformers filmi navdušili, vas bo tudi Age of Exctinction, saj gre praktično za isti film. Edina odrešitev za mučno izkušnjo, ki jo film predstavlja, je CGI in izjemen zvok, ki hrumi skozi kinematografske zvočnike. Nekateri akcijski prizori so na velikem platnu resda vredni ogleda, a na drugi strani imbecilski scenarij, poln dragih avtomobilov, seksistično brhkih deklet in stereotipnih prikazov neuničljivega, neustrašnega in trdoživega, a hkrati ljubečega ter nežnega rešitelja sveta v moški obliki pač ne.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook