Untitled-3 copy

[Pozor, hud prizor] – Cat on a Hot Tin Roof (1958)

Včasih si je dobro vzeti čas in pogledati katero izmed filmskih klasik, ko so mojstri obrti dinamiko dosegali zgolj z montažo, ne pa tudi premikom kamere. Sodobni visokoproračunski filmi so mogoče polni računalniško ustvarjenih učinkov, nadzorovanih eksplozij in osupljivih akrobacij, vendar včasih tako zelo skopi z zares karizmatičnimi liki in prepričljivo zgodbo, da se gledalcu po ogledu vrti v glavi, ne pa tudi v srcu. Ideja za dobro zgodbo velikokrat ni daleč – preverjen recept je filmska predelava dramskega besedila. Če so ta med občinstvom in kritiki že dobro sprejeta, se je režiser znašel pred izzivom, ki zlahka spodleti ali pa se zapiše v zgodovino.

Slednje je uspelo Richardu Brooksu s predelavo T. Williamsove Mačke na vroči pločevinasti strehi, za velik kos pogače uspeha pa je zaslužna igralska zasedba. Mlada Elizabeth Taylor v vlogi Meggie je poročena z Brickom (fantastični Paul Newman), nekdanjo športno zvezdo, ki se po smrti najboljšega prijatelja Skipperja vedno bolj vdaja alkoholni omami. Prepričan, da je za prijateljev samomor kriva njegova žena, jo prezira, kar pa Maggie ne odvrne od prizadevanj, da bi si povrnila Brickovo naklonjenost. Zanimivo – Williams je originalnemu zapletu dodal homoerotični podton, kar so pa zaradi časov, nenaklonjenih istospolno usmerjenim, v filmskem scenariju bolj ali manj uspešno samocenzurirali.

Untitled-1 copy

Čas dogajanja je omejen na rojstni dan Big Daddyja (Burl Ives). Brickov oče umira za rakom, vendar se bližnji odločijo, da mu bodo smrtonosno diagnozo zamolčali, še prej pa ga poskušali prepričati, kdo si v resnici ”zasluži” glavnino dedovanja. V izbranem prizoru mu Brick, njegov mlajši sin, med prepirom nehote prizna resnico o bolezni, po tem ko ga oče razbesni z očitanjem Skipperjeve smrti in večnega otroštva. Film temelji na dialogih, ki po plasteh odkrivajo preteklost in razgaljajo sebično, lažnivo in hrepenečo človeško naravo.

IMDb

SG

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook