great_gatsby

[Pozor, hud prizor] – The Great Gatsby (2013)

Baz Luhrmann je predstavil Gatsbyja, kot si to zasluži. Razkošno, nakičeno, razbohoteno in veličastno. Grajska vrata iz Normandije, bujni vrtovi in zelenice, dih jemajoče fontane, privatna plaža, golf igrišče, osebni organist, služabniki in še bi lahko naštevali. Toda vso bogastvo na svetu ne pomeni nič, če ni osebe, s katero bi ga delil.

THE GREAT GATSBY

Hot summer nights, mid July

When you and I were forever wild

The crazy days, city lights

The way you’d play with me like a child

Daisy Buchanan. Ljubezen njegovega življenja. Sonce na obzorju in zvezde na nebu. Nasmeh na obrazu in utrinek v očesu. Zanjo bi Gatsby izgubil vse. So občutki obojestranski? To sploh ni pomembno. Včasih srce vidi, kar je očem skrito. In Gastby pred seboj vidi neizmerno radost, ki mu osmišluje vsak dan posebej. Za takšno ljubezen se je vredno boriti.

THE GREAT GATSBY

Will you still love me

When I’m no longer young and beautiful?

Will you still love me

When I got nothing but my aching soul?

»Zaradi nje vse izgleda še lepše, se ne strinjaš, stara sablja?« so besede, ki se slišijo ob glasbeni spremljavi Lane Del Rey s skladbo Young & Beautiful. Medtem ko besedilo izpopolni videno, se gledalcu utrne misel Orsona Wellesa. Na svet pridemo sami. V smrt se podamo sami. Kar šteje, je čas vmes. In iluzijo, da za trenutek nismo sami, lahko ustvarimo le skozi prijateljstvo in ljubezen.

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook