2014-07-10-EdgeofTomorrowMovie2014

Edge of Tomorrow (2014)

Live. Die. Repeat. Premetena, intenzivna in razburljiva znanstvena fantastika Edge of Tomorrow je polna srce razbijajoče akcije, ki jo pod budnim režiserskim očesom usmerja Doug Liman (The Bourne Identity). Adaptacija japonskega romana All You Need Is Kill je kombinacija potovanja skozi čas in bitke z Nezemljani, v kateri blestita Emily Blunt in Tom Cruise. Slednji si je tekom kariere pridobil kar obsežno bazo neoboževalcev, ki bi ga najraje videli umreti. Tokrat se jim bo želja uresničila. Večkrat.

edge_of_tomorrow-wide

V nedorečeni prihodnosti je svet pod napadom tuje sile in življenju, kot ga poznamo, grozi neusmiljen konec. Vojska sovražnika napada z vsemi sredstvi, a brez uspeha. Zdi se, da lahko predvidijo vsako njihovo ofenzivo. Na morilsko polje stopi častnik William Cage (Cruise). Vpoklican kot poskus eliminacije in neizkušen v vojskovanju je ubit v uvodnih minutah boja. To je prva od njegovih smrti. Cage je ujet v bizarno časovno zanko, zaradi katere se po vsaki smrti znajde na isti začetni točki. Da bi se rešil prekletstva, mora združiti moči z bojevnico Rito Vratanski (Blunt), edino, ki lahko pojasni, kaj se dogaja z njim. Pod njenim vodstvom Cage znova in znova podoživlja dan bitke. Vedno močnejši, spretnejši in pametnejši kmalu postane edina možnost za preživetje človeštva.

edgeoftomorrow5

Najbolj impresiven vidik filma je njegova vizualna podoba, podkrepljena s stilizirano montažo Jamesa Herberta (Sherlock Holmes, RocknRolla). Gledalec se skupaj s protagonistom venomer vrača skozi skorajda identičen tok dogodkov, zato morata biti kreativnost dela s kamero in prehajanje med kadri na najvišjem nivoju. In res ne zasledimo odvečne minutaže ali večkrat videnega prizora, ki bi zmanjšal kvaliteto videnega. Naslednji na seznamu so prizori bitke in računalniško generirana podoba Nezemljanov, ki so v že do smrti obrabljenemu žanru videti presenetljivo izvirni. Ampak celovečerec deluje predvsem zaradi zgodbe za atraktivnim dogajanjem. Psihologija glavnih junakov, njihovi medsebojni odnosi, motivacija in različen splet okoliščin, zaradi katerega so se skupaj znašli v navidez brezupni situaciji. Edge of Tomorrow odgovori na vse.

Računalniška igra brez možnosti shrani. Ob vsakem spodletelem poskusu se vrnemo na začetek. Scenarist Christopher McQuarrie (The Usual Suspects) je dodobra upošteval dejstvo, da se v skorajda nevzdržni situaciji nahaja zgolj protagonist, in zatorej dogajanje okoli sebe dojema drugače kot ostali. Trenutek šibkosti pokaže zgolj v ljubezenskem trenutku med glavnima igralcema. Če upoštevamo premiso, da je Rita neizprosna borka (pozitivno seksistični komentar) in da Cagea spozna šele na dan odločilne bitke, je poljub nadvse nerealen in nepotreben.

Nova mapa

Ni ga poletnega blockbusterja brez lahkotnega pritona. Medtem, ko se Cage prestrašeno pritožuje, da še nikoli ni bil v boju, mu sovojak odvne: »Yeah, well, I’ve never been with two girls at the same time before. But you can bet, when that day comes, I’ll make it work.« Humor se na zaslon prikrade predvsem v prvi tretjini celovečerca, kjer svoje talente v stranskih vlogah ponudita tudi Brendan Glesson in Bill Paxton. Najbolj posrečen prizor vsebuje kotaljenje Cagea pod mimoidoči kamijon, ki ga pošlje v smrt, še preden se ta prikaže na drugi strani. Zadevo mora kajpak ponoviti. Prizor nedvomno priča o nepredvidljivosti zgodbe. Manjka pa ji neustrašnosti. Film premišljeno ostane na ustaljenih tirnicah in pod nobenim pogojem noče spremeniti smeri. Kje je globlji prikaz psihološkega doživljanja glavnega junaka, ki se dnevno sooča s smrtjo in breupnim sizifovim položajem?  Vsakodnevno vloženi napor brez učinka in osamljenost v dojemanju dogajanja bi bržkone narekovala kakšen čustveni izbruh jeze ali obupa. Premisa časovne zanke kar kliče po psihološki vojni v glavi posameznika, toda Tom Cruise pač le mirno nadaljuje z umiranjem.

Edge-of-Tomorrow

Tematika potovanja skozi čas ponavadi zahteva collateral damage oz. scenaristične nelogičnosti. Največkrat je prisotna težava časovnega paradoksa, porodi pa se tudi vprašanje, ali upoštevamo soobstoj večih vesolj ali zgolj enega? Ustvarjalci tokrat niso podprli zagovornika teorije compossibility Davida Lewisa, ki pravi, da je potovanje v času enodimenzionalen koncept, zatorej je nemogoče spremeniti preteklost, s tem pa prihodnost. Naša usoda je začrtana. Alternativni konec je namreč predvideval temačnejši razplet, ki bi bil hkrati veliko bolj udaren in razumljiv. [Pozor, spoiler] Tako pa žal pridemo do šibkega happy ending zaključka, ki je mnoge pustil v izrazu zbeganosti; Ob eksploziji Cage pride v stik s krvjo Omege. Naslednji dan se zbudi na helikopterju na poti do generala, ki ga je sprva poslal v boj. Po novem razpletu se ta sestanek sploh ni zgodil. Cage obišče Rito, ki ga iz njene perspektive spozna prvič. Tam izve novico, da je bil v Parizu nerazložljiv izbruh energije in da so Nezemljani izgubili svojo moč. Kaj se je zgodilo? Ena izmed najbolj poenostavljenih teorij pravi, da ko Cage v boju prvič ubije Alfo, Omega naredi preskok v preteklost (Cage se zbudi v oporišču in vsebuje moč Alfe, ki naslednji dan ne obstaja več). Toda ob končni eksploziji Cage ubije Omego in s tem sam prevzame zmožnost vračanja v čas (približno 24 ur – zato se zbudi na drugi točki kot prej v filmu). Tako kot se je zgodilo prvič z Alfo, tudi sedaj Omega ob naslednjem preskoku ne obstaja več (sovražnik ne more več predvideti napadov in začne izgubljati vojno, Cage se zbudi na helikopterju). Omega v sedanjosti ne more opraviti preskoka, zatorej umre.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

3 comments on “Edge of Tomorrow (2014)

  1. Dejansko mal spregledan drugače nadpovprečen sci-fi film. Kljub osnovni klasični akcijski premisi v sebi skriva nekaj več.

Comments are closed.