The Raid 2 Berandal 2014 Poster Wallpaper

The Raid 2: Berandal (2014)

Kmalu po uvodni raciji se Rama v upanju, da bi zrušil stebre skorumpirane policije, odloči vstopiti v podzemlje kriminala, kjer ga čaka preizkušnja življenja. Čaka ga frantično nasilje, prikazano s stilizirano poetično lepoto. Ne boj, mesarsko klanje. Režiser Gareth Evans preprosto ne varčuje z močmi, ko pride do lomljenja kosti, rezanja mesa in drobljenja notranjih organov. A čeprav brizganje krvi dobi nov pomen, vse skupaj ne bi delovalo, če ne bi slonelo na poglobljenem scenariju, ki nasilje postavi v kontekst, glavnim likom pa nameni psihološko ozadje, čustva in motive. Indonezijski akcijski triler je bržkone najbolj osupljiv prikaz borilnih veščin v filmski zgodovini. Postavitev kadrov, prenos kamere in koreografije, ki presegajo meje fizičnih zmogljivosti. Ekipa resničnih borcev, ki jih vodi Iko Uwais, je tokrat prekosila sama sebe, saj so borilne sekvence posnete z osupljivo mero realizma. Boj med vožnjo avtomobilov, v blatnih zaporih, hotelski kuhinji, na železniških postajah in mestnih ulicah. Brutalni spopadi vsepovsod. Pesti, krogle, noži, kiji in kladiva. Prizaneseno ni nikomur.

the-raid-2-desktopPred tem dokaj neznani režiser Gareth Evans je pokazal, da je trenutno eden najboljših, kar se tiče prikazovanja akcijskega nasilja na filmskem zaslonu. Kar pa je še bolj impresivno, Evans je odgovoren tudi za scenarij, ki še posebej v drugem delu bodoče franšize (tretji del je že v nastajanju) presega večino dosedajšnjih fight filmov. Vse skupaj mu je uspelo za borih 4.5 milijona ameriških dolarjev, kar je še en veliki sredinec, uperjen proti hollywoodski kinematografiji. Kjer je talent, tam je izvrsten film. Po drugi strani pa je žalostno, da je zaenkrat komajda povrnil svoj finančni vložek. Težko bi rekli, da govorimo o enem izmed boljših filmov nasploh, toda gledano znotraj žanra je Raid 2: Berandal trenutno nedotakljiv.

Raid2_still_64Berandal vsebuje kopico prizorov, ki premikajo meje stiliziranega nasilja, toda zadnji spopad je še posebej navdušujoč. Kuhinja je res lahko ubijalski prostor. Zanj je ekipa potrebovala kar osem dni, v katerih so na kamero ujeli 195 posnetkov. Evans ga je načrtoval celih šest tednov. Vse to pa ne bi bilo mogoče brez Ika Uwaisa, v Indoneziji rojenega mojstra borilnih veščin. Državni prvak iz pred desetih let je še nedolgo nazaj delal kot prevoznik za telekomunikacijsko podjetje, danes pa je končno tam, kamor spada; na vrhu seznama filmskih borilnih zvezdnikov.

the-raid-2-1Vsi v igralski ekipi pa niso bili tako vajeni udarcev. Za Julie Estelle (”Hammer Girl”) je bila to prva tovrstna izkušnja, a je kljub temu svojo vlogo odigrala brezhibno. To pa po zaslugi napornih priprav. Vsi skupaj so šest mesecev trenirali in se učili, kako zadati in pa predvsem sprejeti udarce. Vsi spopadi so bili namreč resnični, zato so morali igralci še posebej obvladovati svoja telesa in zamahe, da ni prišlo do resnejših poškodb. Od stranskih likov, ki vsak po svoje neznansko obogatijo film, izstopa tudi ”Baseball Bat Man”. Ni potrebno govoriti, kaj uporablja za orožje, toda vedno, zares vedno mu vrnite njegovo žogico.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook