Jupiter-Ascending

Jupiter Ascending (2015)

Jupiter Ascending je vse, kar je danes narobe s filmi v kinematografih. Absurdna fantazijska fabula, prežvečeni liki, umetni dialogi in brezpomenski akcijski prizori. Proračun pa 175 milijonov ameriških dolarjev. Money well spent. Razlogov, zakaj vse skupaj ne deluje, je več. Preveč. Eden glavnih in osnovnih je plehek scenarij. Gledalcu enostavno ni mar za nobenega izmed likov, saj ti niso ne pristni ne polno izoblikovani. Režiserja Andy in Lana Wachowski sta resda navdušila s prvotnim The Matrix in s fantazijko Cloud Atlas, toda na žalost se ni mogoče večno voziti na vlaku prejšnje slave. Tokrat s svojo kombinacijo znanstvene fantastike in vesoljske kvazi humorne akcije silovito iztirita.

jupiter-ascending-image-channing-tatum-mila-kunisHumorne na delih, kjer bi morala vladati smrtna tišina. Namesto tega dobimo izbruhe smeha, ki jih vzbudijo bizarni dialogi. Tako v enem izmed prizorov slišimo Cainea (Tatum), pol-volka z antigravitacijskimi škornji, reči Jupiter (Kunis), kako ima več skupnega s psom kot z njo (ko mu ta izpoveduje ljubezen). Jupiter pa mu odvrne »I love dogs, I’ve always loved dogs.« Podobnih izjav je enostavno preveč, da bi film lahko jemali resno. Pri tem ne pomagajo ostali liki, ki nosijo velikanska ušesa, glavo sove ali slona, ali pa so govoreči plazilci in nevidni vesoljci, ki brišejo spomin in obnavljajo zgradbe.

jupiter-ascending-image-tim-pigott-smithV svetli in barviti prihodnosti je Zemlja le eden izmed tisočerih svetov, ki je v lasti različnih družinskih korporacij. Ti zaradi prekomerne populacije ustvarijo serum, ki jih ohranja pri mladosti. Zanj pa potrebujejo človeška življenja. Ena izmed takšnih družin je dinastija Abraxis in vsak izmed treh otrok si želi lastništvo nad Modrim planetom. S pomočjo genetično modificiranega vojaka Cainea jim na poti do prevlade stoji Jupiter Jones, reinkarnacija njihove matere in upravičenka do prestola.

jupiter-ascending-image-3The Wachowskis sta izjemno spretna pri ustvarjanju drugotnih svetov, toda zdi se, da sta za razliko prejšnjih projektov tokrat zavila v precej bolj mladinsko smer. Mladinsko v smislu nakičenega videza, pravljičnih elementov in lepih igralskih obrazov. Mila Kunis zavzame feministično gledano popolnoma nesposoben lik, medtem ko jo pred gotovo smrtjo v zadnjem trenutku nenehno rešuje napol goli Channing Tatum. Slednji je še najsvetlejša zvezda igralskega neba, ki sveti na drugače pozabljivo filmsko izkušnjo. Kar pa ne bomo pozabili, pa je predstava Eddieja Redmaynea. Over the top igralski perfomans je naravnost burlesken, in ne strašljiv, kot je bil zagotovo prvotni namen. V stranski vlogi nastopi tudi Sean Bean, kar je prijeten dodatek k zgodbi, a kaj ko je njegova vloga razpršena vsepovprek. Ob srečanju s Caineom ga ta skorajda ubije, nato sta prijatelja, kasneje ga izda in se na koncu vendarle odloči, da se mu bo pridružil v boju. Nato pa izgine iz filma!?

jupiter-ascending-image-eddie-redmaynePodobno so predstavljeni in pozabljeni tudi drugi elementi. Kot je na primer dolgotrajna sekvenca, ki prikazuje Gilliamovo Brazilsko birokracijo. Zapleteno in dolgotrajno, kot je celovečerec sam. Z nobenim drugim namenom kot idejo o humornem vložku. Jupiter Ascending nosi napačen naslov; glasiti bi se moral Jupiter Descening, saj po uvodni bitki stvari gredo samo še navzdol. Rešuje ga zgolj glasbena spremljava Michaela Giacchina in solidni vizualni učinki, ki nas vodijo po CGI deželi. Film bi moral iziti že lansko leto, a se je studio odločil podaljšati obdobje postprodukcije. Mogoče je bila prav to velika napaka, saj je imel prvotni scenarij bojda kar šeststo strani. V takšnem primeru se na prvo mesto vedno postavi zgodbo.

Vtis:

IMDb

Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook