Oscars-1

Oskarji: Največ kipcev lovi Povratnik, nominiran tudi Sylvester Stallone

Zopet se približuje oskarjevski februar, v času katerega pričnejo igralci in filmski ustvarjalci odštevati dneve do sprehoda po znameniti rdeči preprogi. Največ prestižnih zlatih kipcev si lahko letos s kar 12 nominacijami obeta zasedba filma Povratnik. Z desetimi nominacijami mu sledi akcijski film Pobesneli Max: Cesta Besa, sedem nominacij pa je prejel Marsovec. Nominirance za oskarje sta naznanila režiserja Guillermo del Toro (Favnov Labirint) in Ang Lee (Gora Brokeback) ter igralec John Krasinski in predsednica akademije Cheryl Boone Isaacs. Na 88. podelitev nagrad Ameriške akademije filmskih znanosti in umetnosti bo sicer potrebno počakati do 28. februarja.

Desktop3

Režiser Alejandro Gonzalez Iñárritu se bo torej s svojim novim filmom vnovič potegoval za najbolj prestižni nagradi za režijo in film, ki ju je lani osvojil z Birdmanom. Film je na nedavni podelitvi nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda že osvojil zlati globus za najboljši dramski film, Iñárritu in DiCaprio pa sta osvojila nagradi za režijo in igro. Za naziv najboljšega filma so v ožjem izboru tudi Marsovec, Pobesneli Max: Cesta besa, Brooklyn, Soba, Velika poteza, Most vohunov in V žarišču.

Poleg DiCapria, ki se mu oskar za (glavno vlogo) od nekdaj izmika, so v tej kategoriji letos na seznamu še recimo Eddie Redmayne (Dansko dekle), Michael Fassbender (Steve Jobs) in Bryan Cranston (Trumbo). Zadnjega smo lahko do nedavnega spremljali v odlični ameriški seriji Kriva pota. Za žensko glavno vlogo se največ priložnosti poleg Cate Blanchett (Carol) in Saoirse Ronan (Brooklyn) pripisuje prav Brie Larson, ki je za svoj performans v filmu po istoimenski knjigi Soba že prejela zlati globus.

Desktop4

Zanimiv bo tudi razplet v kategoriji za stransko vlogo, saj bomo videli, ali lahko morda Stalloneu uspe poleg zlatega globusa odnesti še drugi zlati, še nekoliko bolj prestižni kipec. Filmsko občinstvo je prepričal s portretom ostarelega Rockyja v nadaljevanju franšize z naslovom Creed. Težko je napovedati zmagovalca, saj se bodo za nagrado potegovali recimo Christian Bale (Velika poteza), Tom Hardy (Povratnik) in Mark Rylance (Most vohunov). Pri ženskah je verjetno največja favoritka Jennifer Jason Leigh. Blestela je v Tarantinovih Podlih osem, kjer se je izkazala med zvezdniki, kot so Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Michael Madsen in Tim Roth.

Tudi za naslovnike ostalih kipcev je odprto še veliko vprašanj, zanimivo bo na primer glede kinematografije, kjer ima močno konkurenco izvrstni mojster Emmanuel Lubezki (Povratnik). Pri animirankah izstopa Anomalisa, v kategoriji dokumentarnega filma pa Oppenheimerjev drugi del razkrivanja indonezijske državljanske vojne Pogled tišine. Nekaj kipcev v kategorijah za učinke in obdelavo naskakuje tudi Vojna zvezd: Sila se prebuja. Eden najbolj prepoznavnih skladateljev filmske glasbe John Williams je oskarja za glasbo prejel že za prvi del Vojne zvezd leta 1977, nato je prejel še štiri, sedaj pa je z glasbo v novem vojnozvezdnem filmu za svoje delo nominiran že petdesetič. Italijanski skladatelj Ennio Morricone (Podlih osem) po drugi strani lovi svojega prvega oskarja, za katerega je bil nominiran “samo” šestkrat.

Celoten seznam nominiranih si lahko ogledate na uradni spletni strani oskarjev.

Lebinger

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook