Clipboard01

Star Wars: The Force Awakens (2015)

George Lucas je gledalce prvič očaral daljnega leta 1977, ko je svoje zamisli prelil v beli oklep stormtrooperjev, pisane prebivalce galaksije, znamenita vesoljna plovila, barvite svetlobne meče ter viteze in lorde, ki obvladujejo skrivnostno, vseprisotno Silo. Ob nenadejanem uspehu je prvenec naknadno postal četrta epizoda, s podnaslovom Novo upanje. Sledili sta dve nadaljevanji Imperij vrača udarec (1980) in Jedijeva vrnitev (1983). Lucasu je uspelo ustvariti prostran in zanimiv univerzum, v njem pa preprosto, a privlačno zgodbo. Občinstva so pritegnili unikatni liki, čarobni planeti ter imenitna kostumografija in scenografija. Do leta 2005 so bili posneti še trije (manj priljubljeni) filmi, časovno umeščeni pred dogodke prve trilogije.

star_wars-_the_force_awakens_-_comic-con_2015_reel_4

In sila se – zatem ko je George Lucas leta 2012 vendarle pristal na odkupno vsoto v višini 3,7 milijarde evrov – znova prebuja. Fašizma pač ne moreš dokončno zatreti, vedno znova se mu je potrebno zoperstaviti. Na pogorišču Imperija je 30 let po smrti Dartha Vaderja vzniknil rajhovski Prvi red, ki dviguje pest proti republiki in upornikom. Zvezda smrti je postala planet, mojster Yoda oranžen, princesa Leia generalka, Luke zamorjen, Han Solo pa siv. Junakom ob boku še vedno stoji veliki kosmatinec Chewbacca; ne manjkata niti nevrotični C3PO in praktični RD-D2, ki ju večino filma nadomešča žogasti robotek BB8. Stara zasedba je znova na velikem platnu: Carrie Fisher (Leia) in Mark Hamill (Luke Skywalker) sta za vlogi izgubila nekaj kilogramov, in hkrati tudi nekaj minutaže, v bolj izdelani vlogi Hana Sola pa je odličen stari tečnež Harrison Ford.

Star-Wars-7-Force-Awakens-Teedo-Luggabeast

Toda okroglih deset let po tretji epizodi je v galaksiji daleč, daleč stran čas za nove junake, nove sithovske samodržce in nove pustolovščine. Zapuščini Imperija in Vaderja sedaj sledi Kylo Ren – razdvojeni mladi mojster, novi temni lord, ki to še ni. Veliko besa in negotovosti je v njem, bi gotovo pripomnil mojster Yoda. V svojo moč dvomi, boji se neuspeha, muči ga klic svetlobe. Ko igralec pod masko Adam Driver prvič pokaže svoj obraz, verjetno ni kino dvorane, iz katere se ne bi zaslišali pridušeni nasmeški. Razkrije se Renova šibkost in potreba po maski. Kombinacija avtoritete in dvoma je zanimiva in napeljuje k ugibanju o usodi lika.

Na drugi strani boja rdečih in modrih svetlobnih mečev so znova pogumni uporniki. Ti imajo v svojih vrstah sila spretne pilote, med katerimi tokrat izstopa Poe Dameron (Oscar Isaac), računajo pa lahko še na spreobrnjenega stormtrooperja Finna (John Boyega) in puščavsko siroto Rey (Daisy Ridley). S svojo suverenostjo najbolj navduši simpatična Ridleyjeva. Boyega ji ne sledi povsem, a mu je vloga zmedenega naključnega junaka pisana na kožo. Dober je predvsem v interakciji z drugimi igralci, med katerimi je tudi sicer imenitna kemija.

Star Wars: The Force Awakens Ph: Film Frame ©Lucasfilm 2015

Za dobro spisane like gre zahvala režiserju J. J. Abramsu. Filmski ustvarjalec, znan predvsem po obuditvi Zvezdnih stez, se je lahko pri tem zanesel na sodelovanje s prekaljenima piscema Lawrencom Kasdanom (Imperij vrača udarec, Vrnitev Jedija) in Michaelom Arndtom (Svet igrač 3, Naša mala mis). Scenaristični trio se je močno spogledoval z izvirno trilogijo, Sila se prebuja je zaradi tega na trenutke bolj remake kot reboot. Vojnozvezdni zanesenjaki bodo v filmu našli številne vzporednice s prejšnjimi filmi in drobne namige. Sedmo poglavje pa vendarle ni zgolj kopiranje stare tapiserije, saj novi igralci in zapleti prinašajo potrebno osvežitev in energijo za naslednjo generacijo filmov. Uvod v trilogijo spretno odpira veliko vprašanj in prihrani nemalo odgovorov, a vseeno je zgodba dovolj zaokrožena.

Bistvena razlika je sicer gotovo v tempu, s kakršnim drvimo iz prejšnjega v naslednji prizor. Časa za vsrkavanje novih informacij enostavno ni. Kamera neutrudno sledi kaotičnim bitkam naravnost skozi ognjene zublje razbitin, v letalski lučaj in nato mirno zdrvi mimo peščenih sipin planeta Jakku ali zelene kulise Takodane. Abrams akcijo elegantno prepleta z nevsiljivim humorjem. Kadri in prizori so čudoviti – od rdeče obarvanega obzorja ob udaru Uničevalke zvezd do končnega spopada, ko žarki svetlobnih mečev podirajo debla dreves in poplesujejo po belini snežne odeje.

star_wars_episode_vii_the_force_awakens-wide

Kostumografija je brezhibna, nekoliko modernizirana in se izogiba rabi računalniških učinkov. Prizorišča so skrbno izbrana in spominjajo na planete iz prejšnjih filmov. In čeprav je Hollywood velik biznis in franšiza Vojne zvezd (trenutno) gotovo njegov najbolj donosen proizvod, je čutiti ljubezen, ki je šla v projekt, težak dobrih 180 milijonov evrov. Sila se prebuja je poklon zapuščini Lucasa, čeravno bi jo on sam naprej zapeljal drugače. Gotovo pa ne bi spreminjal zvočne podlage Johna Williamsa, ki je znova odlična, navkljub izostanku Imperijskega marša.

Navdušenci bodo novi del vesoljne epopeje analizirali do obisti, o tem ni dvoma. Časa za prevpraševanje o usodi likov bo sicer malo, Disney je namreč že napovedal dve neposredni nadaljevanji (epizodi osem in devet) in dva samostojna filma. V galaksijo, v kateri nam vrnitev starega prevaranta Sola in kosmatega Chewieja na krov Tisočletnega sokola orosi oko, se bomo torej lahko do 2019 potopili enkrat na leto. V galaksijo franšize, ki se ne ponaša s filmskimi presežki, temveč s čarobnostjo preproste zgodbe o družini, nepričakovanih junakih ter večnem boju med dobrim in zlim.

Vtis:

IMDb

Lebinger  

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Star Wars: The Force Awakens (2015)

Comments are closed.