Clipboard01

Zlati globusi: Zvezda večera voditelj Ricky Gervais

Najbolj pomembni zlati globusi so v 73. izvedbi šli v roke režiserju filma Povratnik (Iñárritu), za glavni vlogi v drami pa Leonardu DiCapriu in Brie Larson. Toda glavno ime večera je bil angleški multitalentirani voditelj Ricky Gervais, ki je v svoj humoristični nastop zavil izdatno mero neprijetne resnice. »Neka hollywoodska publikacija je objavila, da zato, ker bom jaz voditelj, nekaterih zvezdnikov ne bo na podelitev, saj naj bi se bali, da se bom norčeval iz njih. Kot da bi se zvezdniki res izognili priložnosti, da dobijo zlati globus. Še posebej, če je njihov studio že plačal zanj,« je bil že v uvodu neposreden razpoloženi Gervais. Obregnil se je tudi ob špiclja Seana Penna.

1401x788-GettyImages-138406460

Zlati globus je ameriška nagrada, ki jo vsako leto podeljuje Združenje tujih dopisnikov Hollywooda za dosežke na področju filma in televizije. Neuradno gre za bolj sproščeno, zabavno različico prestižnih oskarjev. Ricky Gervais si je tako lahko ob srkanju piva brez kančka slabe vesti dal duška. Privoščil si je recimo tudi Donalda Trumpa, ko je najavil latinskoameriški igralki Americo Ferrero in Evo Longorio, in sicer kot osebi, za kateri bodoči ameriški predsednik komaj čaka, da ju bo lahko deportiral.

Alejandro_González_Iñárritu_with_a_camera_in_production

Veliki zmagovalec večera je bil mehiški režiser Alejandro González Iñárritu s filmom Povratnik, ki prihaja v naše kinematografe 28. januarja. V njem v glavni vlogi nastopa DiCaprio, ki mu je pripadel zlati globus za glavno moško vlogo v drami. Za najboljšo glavno vlogo v komediji ali muzikalu je bil izbran Matt Damon. Uvrstitev filma Marsovec v kategorijo komedije je hudomušno pospremil Ricky Gervais. Filmski poklon Nasi in vesoljskim raziskovalcem je seveda postal tudi najboljša komedija leta.

117_Movies_TheRevenant

Nagrado za glavno žensko vlogo v drami je prejela Brie Larson. V filmu Soba, posnetem po istoimenskem romanu, igra mamo, ki je s svojim petletnim sinom ujeta v nekaj kvadratov veliki sobi, iz katere uideta v resnični svet. Poleg nje je nagrado za žensko vlogo v komediji prejela mlada oskarjevka Jennifer Lawrence. Gervais ni izpustil priložnosti in se pošalil na račun njenega zavzemanja za enakopravno plačilo žensk – obregnil se je ob njeno 52-milijonski zaslužek in se spraševal, »kako le lahko uboga 25-letnica preživi s takšno plačo«.

GettyImages-504407510

Manjše presenečenje je bila nagrada za najboljši scenarij. Za pisanje za biografski dramo Steve Jobs na podlagi knjige Walterja Isaacsona je zaslužen Aaron Sorkin. Mnogi so pričakovali, da bo nagrado prejel Quentin Tarantino za svojih Podlih osem. Edino nagrado je njegov film prejel za izvirno glasbo, za katero je poskrbel znameniti Ennio Morricone, ki je prvič po 40 letih posnel podlago za vestern. Velik trenutek je na podelitvi doživel še Sylvester Stallone. Z zgodbo o Rockyju je prodrl v svet zabave in filma, sedaj pa je v nadaljevanju Creed, ki se sicer osredotoča na sina njegovega največjega tekmeca Apolla Creeda, s čudovitim portretom ostarelega ameriško-italijanskega boksarja osvojil globus za stransko moško vlogo.

Seznam vseh nagrajencev si lahko ogledate na spletni strani IMDb, celoten uvodni nagovor komika Rickyja Gervaisa pa na tej Youtube povezavi.

Lebinger

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook