Clipboard01

Podelitev filmskih nagrad bafta v znamenju Povratnika

V londonski Kraljevi operni hiši Covent Garden so bile podeljene britanske filmske nagrade bafta. 69. podelitev je minila v znamenju filma Povratnik. DiCaprio je prejel novo nagrado za zmrzovanje na velikem platnu, režiser Iñárritu pa za režijo. Filma z največ nominacijami Most vohunov in Carol sta na koncu odnesla skupaj zgolj eno nagrado. Oba sta bila nominirana kar devetkrat, bafto pa je dobil le britanski igralec Mark Rylance, in sicer za stransko vlogo v Mostu vohunov. Brie Larson je žirijo s svojim performansom v drami Soba najbolj prepričala v kategoriji za glavno žensko vlogo, v stranski ženski pa je bila tokrat nagrajena Kate Winslet (Steve Jobs). Dogodek je vnovič povezoval angleški igralec in komik Stephen Fry.

Nedavno posodobljeno4

Ali je Leonardo DiCaprio tokrat resnično na pravi poti, da osvoji oskarja? Saj ne, da bi ga njegov igralski opus zares potreboval, toda prestiž je le prestiž. Zdi se, da ga še bolj kot on sam pričakujejo filmski navdušenci. Kakorkoli, z vlogo Hugha Glassa, temelječo na resničnih dogodkih, je postavil nov mejnik v svoji bogati filmski karieri. Vloga redkih besed in nemalo fizičnega napora je v njegovi interpretaciji imenitna, sploh v navezi z odličnim Tomom Hardyjem, ki zanimivo za tokratne britanske filmske kipce ni bil niti nominiran.

Za izvirni scenarij sta bila nagrajena Tom McCarthy in Josh Singer. V žarišču je glede na tematiko presenetljivo prizemljena biografska drama, ki ne stavi toliko na dramatizacijo in izpostavitev čustev, temveč predstavitev procesa novinarskega dela. Gre za presunljivo pripoved o novinarjih Boston Globea, ki so z več let trajajočim, in predvsem potrpežljivim preiskovanjem razkrili zlorabe mladoletnikov v katoliških institucijah. Nagrada za prirejeni scenarij je pripadla filmu Velika poteza (Adam McKay, Charles Randolph).

jkfsdhfhsd

Na olajšanje filmske javnosti tokrat nobene izmed nagrad ni prejel film Marsovec. Celovečercu o vesoljnem pionirstvu, ki je prisrčen poklon delu Nase, sicer ne gre očitati veliko, vendar je jasno, da so bile predhodne nagrade bolj stvar filmske politike. Kakšen oskar verjetno ne bo ušel, gre namreč vendarle za ameriško produkcijo. Je pa dve nagradi prejel odlični povratek Pobesnelega Maxa (Cesta besa) v režiji avstralskega peščenega virtuoza Georgea Millerja. Akcijski film je bil nagrajen za najboljšo produkcijo in kostumografijo.

Med preostalimi nagradami izstopa še izvirna glasba Ennia Morricona, ki jo je italijanski maestro spisal za Tarantinovih Podlih osem, za kinematografijo pa je bil nagrajen trenutno najbolj iskan direktor fotografije Mehičan Emmanuel Lubezki (Ona, Gravitacija, Birdman). Za najboljši neangleški film je bila izbrana Szifrónova argentinska triler drama Divje zgodbe. Naziv najboljše animiranke je odšel v roke ustvarjalcem Vrveža v moji glavi. John Boyega (Vojna zvezd: Sila se prebuja) je prejel nagrado občinstva za najbolj obetavnega igralca. Nagrado za najboljši britanski film, poimenovano po britanskem režiserju madžarskih korenin siru Alexandru Kordi, je prejela ljubezenska drama Brooklyn.

Seznam vseh nominiranih in nagrajenih filmskih ustvarjalcev si lahko ogledate na spletni strani IMDb. 

Lebinger

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook