fdhfhsdj

V žarišču najboljši film, DiCaprio do prvega oskarja

Na podelitvi filmskih nagrad oskar v Los Angelesu je glavna nagrada za najboljši film pripadla filmu o novinarjih Boston Globea in razkritih spolnih zlorabah v katoliških institucijah. Film Spotlight (V žarišču) je prejel še nagrado za izvirni scenarij. V medijih pa bo gotovo najbolj odmeval prvi oskar Leonarda DiCapria, ki ga je prejel po petih nominacijah. Nagrajen je bil za svoj portret zmrzujočega Hugha Glassa v filmu Povratnik. Režiser filma Alejandro Gonzalez Iñárritu je vnovič prejel nagrado za režijo, ki jo je že lani osvojil z Birdmanom. Po številu oskarjev je bil sicer najbolj uspešen odlični povratek Pobesnelega Maxa (Cesta besa) v režiji avstralskega peščenega virtuoza Georgea Millerja. Odnesel je šest kipcev. 88. podelitev nagrad Ameriške akademije filmskih znanosti in umetnosti je bila obarvana s šalami na račun t. i. belih oskarjev, vodil pa jo je komik in igralec Chris Rock.

eijhrsdfjkdsf

DiCaprio je kipec prejel z vidnim zadovoljstvom, a ne s pretiranim olajšanjem. Kot igralec, ki se z nominacijami ni preveč obremenjeval, vmes pa zgradil enega najbolj zavidljivih igralskih opusov. V govoru je poleg svojih sodelavcev, prijateljev in družine izpostavil še podnebne spremembe. Razsežnost teh je občutila tudi zasedba filma Povratnik, ki je bila zaradi vremenskih razmer snežno odejo navsezadnje primorana iskati v vršacih Argentine. Načrtovano je bilo sicer, da se bo celotna snežna pot DiCapria posnela v Kanadi.

Žirijo je v kategoriji za glavno žensko vlogo s svojim performansom v filmu po istoimenski knjigi Soba najbolj prepričala Brie Larson, za kar je že prejela zlati globus. Nagradi za stranski vlogi pa sta pripadli Britancu Marku Rylanceu, in sicer za vlogo v Mostu vohunov, in Alicii Vikander (Ex Machina) za imenitno predstavo v filmu Dansko dekle.

Mandatory Credit: Photo by David Fisher/REX/Shutterstock (5599371q) Alicia Vikander 88th Annual Academy Awards, Arrivals, Los Angeles, America - 28 Feb 2016
Photo by David Fisher/REX/Shutterstock 

Med preostalimi nagradami izstopa še izvirna glasba Ennia Morricona, ki jo je italijanski maestro spisal za Tarantinovih Podlih osem, za kinematografijo pa je bil nagrajen trenutno najbolj iskan direktor fotografije Mehičan Emmanuel Lubezki (Ona, Gravitacija, Birdman). Naziv najboljše animiranke je odšel v roke ustvarjalcem Vrveža v moji glavi. V kategoriji tujejezičnih filmov je Madžarski drugega oskarja v zgodovini priskrbel film o holokavstu Savlov sin.

Največ prestižnih zlatih kipcev si je lahko letos s kar 12 nominacijami obetala zasedba filma Povratnik. Z desetimi nominacijami mu je sledil akcijski film Pobesneli Max: Cesta Besa, sedem nominacij pa je prejel Marsovec. Številu nominacij se je s šestimi prejetimi oskarji uspelo približati le ustvarjalcem novega pobesnelega Maxa. Avstralski nizkoproračunec, ki je 36 let pozneje postal blockbuster, je slavil v kategorijah za kostumografijo, scenografijo, masko, montažo slike in tona ter mešanje tona.

HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 28:  Actress Brie Larson accepts the Best Actress award for 'Room' during the 88th Annual Academy Awards at the Dolby Theatre on February 28, 2016 in Hollywood, California.  (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Photo by Kevin Winter/Getty Images

Oskarji so tako vnovič minili v znamenju pričakovanih dobitnikov, z le nekaj presenečenji. Prvo presenečenje je – glede na letošnje predhodne podelitve filmskih nagrad – prav film V žarišču. Glede na tematiko presenetljivo prizemljeni biografski drami, ki ne stavi toliko na dramatizacijo in izpostavitev čustev, temveč predstavitev procesa novinarskega dela, so številni dobri poznavalci hollywoodskega filmskega kolesja kipec sicer napovedali, a je bil Povratnik še vedno glavni nominiranec.

fdsfjsdklf

Drugo presenečenje je dobitnica oskarja za stransko žensko vlogo. Največ možnosti so pripisovali znova izjemni Kate Winslet (Steve Jobs) in Jennifer Jason Leigh, ki je blestela v Tarantinovih Podlih osem, kjer se je izkazala med zvezdniki, kot so Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Michael Madsen in Tim Roth. Na koncu ga je prejela mlada švedska igralka Alicia Vikander (Dansko dekle). Švedinja tako nadaljuje »trend« mladih dobitnic, ki ga je pričela dve leti mlajša, takrat 22-letna Jennifer Lawrence, ki je oskarja prejela za igro v komični drami Silver Linings Playbook (Za dežjem posije sonce).

Seznam vseh nominiranih in nagrajenih filmskih ustvarjalcev si lahko ogledate na uradni spletni strani.

Lebinger

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook