the-brothers-grimsby-still-1

Grimsby (2016)

Ne, to ni Liam Gallagher, pevec ene najbolj znanih britanskih rokerskih skupin Oasis. To je Sacha Baron Cohen, ki enostavno mora izzivati in preizkušati meje dobrega okusa. In glede na temperament moža z značilno pričesko, ki mu je že pred snemanjem kar tako grozil, da ga bo zabodel v oko, ima Cohen zares slonja jajca.

Filmske projekte britanskega komika židovskega porekla bi lahko zamejili kar v svojevrstno žanrsko kategorijo. Naj bo to Ali G, Borat, Bruno ali Aladeen, Cohen je vedno uspel združiti obešenjaški humor ničvrednežev in družbeno satiro. Včasih še predobro. Spomnimo se, kako je v Boratu pod pretvezo realizma ukanil določene skupine ljudi in jih nato s pomočjo montaže na velikem zaslonu prikazal v popolnoma drugačnem kontekstu. Tudi tokrat ni mogel iz svoje kože in si je za ozadje svoje komične anarhije izbral resnično mesto Grimsby. Tega sestavljata alkohol in nogomet. V šali se verjetno vedno skriva nekaj resnice in prebivalci so bili nadvse ogorčeni nad načinom, kako jih je prikazal. Nasilni geto, kjer pijanci urinirajo skozi okna in otroci povzročajo kaos. Ob naznanitvi filma je župan mesta celo dal posneti promocijski video, ki prikazuje Grimsby kot družinam prijazno mestece.

Z devetimi otroki, prostaško ženo in s pivom v roki je Nobby kralj sodrge. Ta se najraje zbira v vaški gostilni ob prenosu nogometne tekme. In ni potrebno poudariti, da se lahko nekateri večeri končajo precej divje. Še posebno če se Nobby odloči praznovati s pomočjo pirotehnike. To je skorajda trideset let po tem, ko se s takrat neločljivim bratom Sebatianom znajdeta v sirotišnici. Tam se njune sanje, da bi si enkrat lahko ogledala nogometno tekmo za naslov svetovnega prvaka, končajo, njuni življenjski poti pa ločita. Sebastian je sedaj posebni agent, Nobby pa pripadnik »white trash« skupnosti. Njegova neizmerna želja je, da bi nekoč le našel izgubljenega brata in nadoknadil, kar jima je bilo odvzeto. To mu tudi uspe, hkrati pa mu prekriža načrte sredi posebne naloge, kar ju spravi v beg pred neusmiljenimi zlobneži s strahotnimi nameni za svet.

brothersgrimsby-cohen-strong-motorcycle

Cohen se tokrat pametno malce odmakne od njegovih prejšnjih – na predrznih osrednjih likih temelječih filmih – in se raje preizkusi kot scenarist bolj koherentne komedije. Seveda še vedno ohrani prostaškost in straniščni humor, a to smo nekako tudi pričakovali. Presenetljiva je predvsem izbira režiserja. Louis Leterrier je dokaj uveljavljeno ime v žanru akcij (The Transporter, Unleashed, The Incredible Hulk, Clash of the Titans in Now You See Me). Zakaj torej sodelovanje s Cohenom?

Kot se je izkazalo, je bil Leterrier velik oboževalec Cohena in njegovih zgodnjih, prismuknjenih skečev na oddaji Ali G ter je bil počaščen, da je bil povabljen k sodelovanju. To je bilo zanj novo področje, zaradi česar je čutil še dodaten izziv. Uspelo mu je posneti vizualno tekoč in dinamičen film, njegov talent pa lahko opazimo tudi pri vrhunsko posnetih »point of view« prizorih. Za zgodbo, ki vključuje vstop popolnega nesposobneža na profesionalno agentsko sceno, je bilo pomembno, da akcija deluje kar se da resnično. Takšnih sekvenc je tekom filma vse manj, toda tiste prisotne so res vpadljive in pozornost vzbujajoče.

grimsby-new-group-xlarge

Kaj reči o igralskih perfomansih? Rebel Wilson se ponesrečeno in sedaj že kar neokusno ponovno šali na račun svojega videza ter prekomerne teže, z enakim namenom je tam Gabourey Sidibe, medtem ko bi zloveščo Penélope Cruz lahko nadomestili s prav katerim koli drugim obrazom. Edini omembe vreden je Mark Strong. Že zgolj zaradi tega, ker ga ne vidimo pogosto v humornem žanru. Še posebej v komediji, kjer si mora, da bi rešil svet, v zadnjo odprtino vstaviti velikansko raketo. Prav ste slišali; in to v primerjavi z ostalimi podvigi v filmu niti ni tako neprimeren trenutek. Zvezdnik resnejših političnih trilerjev in akcijskih dram je bil pravzaprav prva izbira ustvarjalcev. Eden izmed razlogov je bilo dejstvo, da opravi večino kaskaderskih podvigov kar sam in s tem pridoda k realističnemu občutku dogajanja.

Zlahka bi trdili, da je scenarij moroničen, a kaj bi izgubljali besede. Gre za serijo šal o telesnih tekočinah in blazen napad na vse družbeno občutljive tematike z namenom šok učinka. Ponekod spodleti, drugje mu uspe. Ne moreš ugoditi vsem.  To kaže tudi tretjinski delež pozitivnih ocen s strani filmskih kritikov, ki se soglasno strinjajo, da film ponudi konstanten tok drznega humorja, a preveč šal konča na napačni strani meje med predrznostjo in obupanostjo. Če ne drugega mu pomaga 80-minutna dolžina, ki s hitrim tempom dogajanja poskrbi za kratkočasno izkušnjo. Če seveda ne odvihrate iz kinodvorane že prej …

the-brothers-grimsby07

Sacha Baron Cohen gre tja, kamor si drugi ne upajo. Lahko ga sovražite, lahko ga ljubite, v obeh primerih se pač morate zgražati nad nekaterimi norčijami, ki si jih privošči v svojih filmskih pustolovščinah. Bolje rečeno osebnih na pol improviziranih projektih, kjer se vidno zabava kot kakšen osnovnošolski fantič. In seveda je temu primeren tudi humor. Seks, droge in rokenrol. Nazoren, predrzen, otročji, celo žaljiv. Le kdo drug bi Donaldu Trumpu podtaknil aids? Humor, ki je pač tako analen, da se ob smejanju počutite sila trapasto. In takole za konec iz čiste radovednosti, morda veste, kako velika je slonja vagina?

Vtis:

IMDb

Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook