Clipboard01

Wolfpack (2015)

Filmi ponujajo zelo nenavadne prigode, a življenja se ne da prekositi. Si lahko predstavljate šest bratov (in sestro), ki živijo v socialnem stanovanju na Manhattnu in med štirimi stenami preživijo 99 odstotkov svojega časa. Ne, to ni pretiravanje. V odprti svet se podajo enkrat ali dvakrat, mogoče devetkrat, kakšno leto sploh ne. Kaj počnejo ves ta čas, da se jim ne odpelje, da ne planejo skozi okno in da ne snamejo vrat s tečajev? Gledajo filme – itak! Obsesivno. In to ne katerekoli, temveč tiste dobre: Stekle pse, Temnega viteza, Šund, Gospodarja prstanov, Noč čarovnic, Izganjalca hudiča, Botra, in še in še. Znajo jih na pamet, so njihova religija, njihov stik z zunanjim svetom. Njihova sekundarna socializacija.

wolfpack-movie-4

V svojih zbirkah imajo na tisoče filmskih uspešnic. Ker pa to, ko si ujet med stenami, ni dovolj, svoje najljubše prizore tudi uprizarjajo. Domiselno in zavzeto. Pripomočke si spretno naredijo iz škatel kosmičev, lepila, blazin za jogo in ostalih drobnarij, ki so pri roki. Denarja ni na pretek, a ga tudi ni premalo. Oče, ki ima edini pravico izhoda, ne dela in rad pije, mama pa z otroki deli usodo »ujetnika«. Služi s šolanjem svojih volkcev, za kar od države prejema nekaj denarja. Šolati jih pač mora, sicer bi morali vsak dan v šolo. Ven. To pa ne gre.

Na presenečenje gledalcev so ti otroci, čeravno vidno zaznamovani, presenetljivo samostojni. Znajo kuhati, znajo pospraviti, kaj ustvariti in verjetno bi znali tudi služiti denar, če seveda oče ne bi bil hecen tip, ki meni, da je zunanji svet prenevaren za njegove potomce. Skandinavija mogoče, a mesto velikega jabolka pač ne. Amerika je država nadzora, on pa se ji upira s tem, da ne dela.

maxresdefault

Kako je torej sploh nastal dokumentarec, kako to, da lahko pogledamo v svet izolirane družine? Po naključju. Režiserka Crystal Moselle jih je srečala v času enega izmed redkih izhodov. V oči so ji padli zaradi dolgih las in obleke, oblečeni so bili namreč kot junaki iz Tarantinovega filma Stekli psi – črna obleka, bele srajce in sončna očala. Pa še šest jih je. Nagovorila jih je, vstopnica mimo sramežljivosti je bil pogovor o filmih. Sčasoma si je prislužila njihovo zaupanje in lahko je vstopila v njihov svet.

pD1GSvZy7BqCQvut0jdmHvX0QU6

Z njimi je začela preživljati čas in jih snemati. Posnetki so videti, kot bi nekdo snemal za družinski arhiv, a roko na srce, material je tako dober, da bi bilo lahko vse skupaj posneto tudi z mobilnim telefonom. Dogodki sicer ne sledijo časovni premici, bratje tako na nekatere stvari gledajo retrospektivno, z že zgrajenim odnosom, zato na trenutke delujejo precej odrasli. S svojo prisotnostjo pa je, kot se rado zgodi raziskovalcem in opazovalcem, nepovratno posegla v situacijo tudi režiserka. Še dodatno je zbudila željo po dokončnem izhodu. Ta je bil nato le še vprašanje časa. Film še posebej izstopa s tem, da režiserka kolikor se le da presojo prepušča gledalcu.

Zanimivo je gledati fante, ki so svoje socialne veščine gradili s pomočjo filmov. Njihove podobe o osnovnih družbenih konceptih so v marsičem izkrivljene. Gledati filme je eno, živeti v resničnem svetu nekaj drugega. A po drugi strani so zelo vešči filmskega jezika. Njihovo poustvarjanje znanih filmskih prizorov je osupljivo, z občutkom za podrobnosti, zato ne čudi, da se kljub resnični zgodbi dokumentarec zdi kot igrani film, bratje pa po pločniku stopajo kot filmski zvezdniki. In danes zaradi medijske pozornosti to zares so.

Wolfpack+Premiere+2015+Tribeca+Film+Festival+rS4OtQbUe0xl

Izpoved bratov Angulo je hkrati žalostna in izjemno zanimiva. Sladko-grenko je videti, kako začnejo proti koncu vstopati v pravi svet. Pomisliti na zamujena leta. Zlahka je obsoditi očeta, ki si ga tekom ogleda ni težko zamisliti kot velikega tirana, za katerega pa se izkaže, da ima ljubečo stran, karkoli si že mislimo o njegovih dejanjih. Večina otrok še danes živi s staršema. To je zgodba dvojčkov Govinde in Narayana ter njunih bratov Mukunde, Bhagavana, Krisne in Jagadesha. Zgodba, ki jo je potrebno videti, da bi ji verjeli.

Vtis: 

iMDB

Lebinger

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook