clipboard01

The Wailing (2016)

Imaš prijatelja ali punco, ki ne mara gledati grozljivk, a bi želel, da jih gleda s tabo? Obstaja rešitev. Obstaja film. Južnokorejski hibrid, ki se požvižga na žanrsko umestitev. In ravno to, dragi bralec, je tvoja priložnost. Svojemu izbrancu enostavno omeni, da si našel odbito komedijo in da bi si jo lahko ogledala skupaj. Pripravi arašide in slanike; če boš vabo nastavil dovolj pretanjeno, tvoj prijatelj enostavno nima možnosti.

maxresdefault

Razlita čreva, gnojni mehurji in vedra krvi bodo že na začetku, zato se pripravi. Zavajanje prijateljev ni enostavno. Korejsko ruralno vasico Goksung pestijo čudaški umori: vaščani so podivjali in se pobijajo z veliko vneme. Babice preklinjajo, odrasel moški v plenicah pa sredi gozda grizlja ubito srno. Vidiš, razloga za preplah ni. Opozarjaj na bizarno, na humorno in smejala se bosta.

Medtem ko bojazljivi in praviloma nesposobni policist Jong-Goo (Do-won Kwak) razrešuje umore, bo za pretegovanje obraznih mišic mnogo priložnosti. In če kaj, so ljudje, ki imajo radi komedijo, tudi radovedni ljudje. Tu imaš znova priložnost: opozarjaj na zanimiv preplet korejskih ljudskih verovanj, katolicizma in nepalskega šamanizma. Ugibajta, kaj se dogaja. So vaščani zblazneli zaradi norih gobic ali je vendarle kriv skrivnostni Japonec? Iščita indice.

9b6362db-7061-4e33-b7b0-83d69a9e77fa

Whodunnit, komedija in horror obenem? Mikalo te bo – si ogledati film kar sam. Še toliko bolj boš v skušnjavi, ko ti povem, da je isti Južnokorejec režiral odlična Yellow Sea (2010) in Memories of Murder (2003) in da v filmu nastopa japonski šef Kunimura Jun (Kill Bill, Audition), pa recimo Jung-min Hwang (New World, Ode to my Father). Že tako ali tako gotovo veš, da azijska produkcija bruha odlične, predvsem pa (v primerjavi s Hollywoodom) drugačne grozljivke. Toda ne smeš podleči.

Podlegel boš kasneje. Dolžina filma je zajetnih 156 minut. Nekje na polovici, ko bo komedije konec, režiser Na Hong-jin zagrabi s podmeno okultizma in prične vražje stopnjevati zaplet. Komedija se bo skoraj popolnoma umaknila grozljivki. Prijatelj bo sprevidel prevaro, a mu bo menda vseeno. Tako pač je, če se gleda hudičevo dobre filme: narejene z vizijo, potrpežljivostjo in premetenostjo. Splesti past, v katero se ujame domišljija, ne zmore vsak.

the-wailing-768x433

Ni lahko navdušiti ljudi za grozljivko. Saj veste, tiste, ki jih sicer ne radi gledajo. Včasih je pisanje podobno ribolovu: vržeš trnek in če je vaba dobra in opazna, morda kaj ujameš. Takšna vaba je The Wailing. Takšen režiser je Na Hong-jin. Elegantno se sprehaja med različnimi žanri. V svetu policistov, ki vozijo Hyundaije in pijejo čaj iz ginsenga; v svetu, ki je na trenutke bedasto krohotav, spet drugič srhljivo zavajajoč – pušča veliko prostora za interpretacijo.

Mešanje religije in vračarstva ter spogledovanje z nihilizmom vabi k vnovičnim ogledom. Brez dvoma tudi živobarvna kinematografija, ki jo je naslikal direktor fotografije Hong Kyung-pyo, in za montažno mizo premetal Sun-min Kim. Nejeverni gledalec bo, če ne prej, zapeljivemu filmskemu jeziku podlegel ob slastnem, sedemminutnem prizoru šamanskega obreda, v katerem koze čakajo na žrtveni zakol, bobni bobnijo, se cedi kri in dvigujejo prasketajoči plameni, kokoši kokodakajo; vrač, še malo prej oblečen v  trenirko, pa ves obseden neutrudno poplesuje.

THE WAILING, (aka GOKSUNG), CHUN Woo-hee, 2016. © Well Go USA

Očitki? Nekaj jih je. Gotovo jih je največ v opazno slabšem prvem delu, a predvsem zaradi nadpovprečnosti druge polovice. Posebej ga zasenči neverjeten, večdelni zaključek. Ko namreč misliš, da je vsega konec, scenarij zvozi še tri ovinke, igralci pa prestavijo v višjo prestavo. Tik ob koncu ponudi vprašanja o zlem in dobrem, obupu in upanju. Kot že rečeno: marsikaj je prepuščeno razmisleku gledalca. Nekateri bodo to videli kot prednost, drugi bi znali v tem videti določen scenarističen primankljaj. Kljub temu ne razmišljajte preveč in si južnokorejsko poslastico oglejte čimprej. S prijateljem. Tistim seveda, ki ne mara grozljivk.

Lebinger

 IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 comments on “The Wailing (2016)

  1. Se strinjam, sem preveril tvoj blog in se je seznam filmov za ogled na IMDb-ju kojci podaljšal.

Comments are closed.