hero_american-honey-tiff-2016

[Pozor, hud prizor] – American Honey (2016)

Bistvo tokrat ni skrito, ampak je pred našimi očmi. American Honey je film o spontani mladosti. O čisti, idealistični svobodi pod soncem. Skupina najrazličnejših izgubljenih najstnikov, ki se predajo alternativnemu življenju na poti, služi denar s preprodajanjem časopisnih revij. Hodijo od hiše do hiše, od mesta do mesta. Vedno zberejo denar in ga predajo vodilni Krystal, ta pa jim v zameno nudi zaposlitev in streho nad glavo. Dva, ki v tednu zaslužita najmanj, se spopadeta s pestmi.  american-honey-soundtrack-620x620

Brez pravil in obveznosti. Stran od družbenih norm in začrtanih smernic, skupaj v dobrem in slabem. Eden drugemu so edina družina, ki jo imajo. Greje jih zgolj ogenj nepredvidljevega in mnogokrat nevarnega življenja. Vsak dan je nova pustolovščina, zapisana v sedanjost. Živijo za trenutek. Za tisti delček sekunde, v katerem se počutijo veliki in veličastni.

Zadnji prišlek v tej druščini potepuhov, katerih glavno gonilo sta zabava in ljubezen, je mlada Star. Ni dolgo, preden jo sprejmejo medse kot eno izmed njih. Tistih, ki iščejo poljube sonca in se namakajo v vodah užitkov. Ne manjka tudi plesa in petja. Glasna glasba je bistveni del evforičnega popivanja, pretepov in norenja skozi z nekontrolirano ljubeznijo prežet labirint. Kako priti ven, je drugo vprašanje. Film je pravi vizualni užitek, ki postane še močnejši, kot vas dohiti njegov odmev. Morda si ne boste zapomnili celotne zgodbe, bodo pa vsekakor z vami ostali posamezni drobci. Občutki in fragmenti, ki vas zaznamujejo. Kot življenje samo.

1439

[spoiler alert] V prizoru vidimo Star in ostale, kako se veselijo in omamljajo pod okriljem poletne noči. Prepuščeni samim sebi prižigajo kresničke in skačejo okoli ognja, z vzkliki pa prebujajo živalsko naravo v sebi. Kot nekakšen ritual. Da je ta skorajda religiozna izkušnja popolna, pomaga glasbena spremljava God’s Whisper (primeren naslov skladbe) ameriškega glasbenika Rauryja. V zraku je občutek primitivnega in nedotakljivega. Le nebo in zemlja sta jim priča, s svojimi gibi pa se dotikajo samih človeških korenin. Da bi se popolnoma osvobodili, morajo postati eno z naravo, se vrniti na začetek in poiskati svojo bit. In šele ob polnem razbijanju srca bodo začutili svoj utrip.

Star se odtuji od skupine in se z malo želvico, ki ji jo podari njen romantični prijatelj Jake (Shia LaBeouf), odpravi do vode. Čeprav ne zna plavati, se potopi pod gladino. Za trenutek izgine in se nato na površje vrne prerojena.

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook