horror-calendar-slice-600x200

Krvavo, grozljivo in strah vzbujajoče – TOP 10 grozljivk

Malo čustev ima takšen vpliv na nas kot strah. Primarno človeško gonilo – zato radi gledamo grozljivke in ljubimo biti prestrašeni. Le ob gotovi smrti, četudi samo filmski, se počutimo najbolj žive. Tukaj se nedvomno skriva nekaj logike, tisti preostali del pa si lahko razlaga vsak posameznik kar sam. Zakaj torej obožujemo grozljvke? V temi je dovoljeno vse, kar se sicer zdi nepredstavljivo. Preveč grozno. Nečloveško.

Zato se podajamo v svet terorja, ampak kaj, ko se vedno vrnemo k vprašanju, kaj nas zares straši? Strah je subjektiven, s tem pa izbira najstrašnejših filmov. Naj bo to kri, temačno vzdušje, nenaden zvok ali počasna tenzija – vsakdo ima svojo točko preloma. Kaj je tisto, kar nam požene kri po žilah? Ob čemer nas spreleti srh? Kar nam vzbudi občutek gnusa ali prezira? Žanr grozljivke je preširok, umetniški navdih pa neizmerljiv (paradoksalno največja kritika žanra), zato bomo celovečerce razdelili v tri osnovne kategorije (krvavo, šokantno grozljivo in strašljivo). Končni seznam si morate napravite sami, lahko pa si skupaj ogledamo vsaj nekaj vrhuncev množično sprejete “strah kulture”.

Gledalci mladega spletnega portala Reel Scary so glasovali in izbrali. Najvišji postaljevni krvavi film je Dead Alive režiserja Petra Jacksona iz leta 1993. Gre za bojda najbolj krvavi film vseh časov. Za snemanje finalnega akta so na primer uporabili kar 300 litrov umetne krvi. Posrečena zmes komedije in grozljivke temelji predvsem na praktičnih efektih in grotesknih podobah razpadanja mesa. Mati mladega možakarja je ugriznena. Sumatranska podganja opica jo okuži in mati umre, a se nato vrne in začne pobijati in žreti pse, bolniške sestre, prijatelje ter sosede. Leteli bodo udi in obračalo se bo črevo!

brez-naslova321321

Naziv najbolj odvratnega in šokantnega film si je prislužil A Serbian Film, ki je nastal leta 2010 pod režiserko taktiko Srdjana Spasojevića. Ogled filma je prepovedan v kar 46 državah! Da bi si lahko prislužil filmsko oznako NC-17 (ogled ni dovoljen osebam, ki so mlajše od 17 let), so morali ustvarjalci izrezati 19 minut filmskega traku. Vsekakor za tiste z močnim želodcem. Starajoči porno igralec pristane, da bo zaigral v umetniškem filmu. Da bi pobegnil slavi posla, se poda v neznane vode, toda kaj hitro ugotovi, da se umazana reka pretaka v morje pedofilije in nekrofilije.

53463737zhdszhesNajvečkrat je gledalcem dih zaustavil znanstvenofantastični teror triler iz leta 1979 – Alien. Svoj režiserki pečat mu je pustil Ridley Scott, eden največjih filmarjev nasploh. Z erotično imaginerijo prepreden film nam predstavi še danes navdušujočo pošast, ki preži v temnih kotičkih vesoljske ladje. Prikaže se samo ponoči. S svojo sluzasto falično podobo odpre čeljusti, iz katerih izstreli neizbežno smrt. Xenomorph se na zaslonu prikaže le za štiri minute filma, za klasični “chestburst” prizor, ko raztrga meso in kosti enega izmed posadke in se požene skozi njegov prsni koš, pa so uporabili zgolj en posnetek, zajet s štirimi kamerami. Igralska zasedba ni bila seznanjena s tem, kaj se bo natančno zgodilo, zato so njihovi izrazi groze še kako pristni.

brez-naslova321321321423

Še na pretek je dobrih grozljivk, predvsem takšnih manj znanih in nekomercialnih. Presenetijo nas takrat, ko to najmanj pričakujemo. Potrebno jih je le znati najti. Z določenimi naslovi na prikazanih seznamih se je lahko strinjati, z drugimi niti pod razno. Izbire je še na pretek in ne gre dvomiti v to, da v bližnji prihodnosti tudi na Deseti umetnosti postrežemo s svojim skupkom najstrašljivejših grozljivk. Do takrat pa še tisti, ki so na zgoraj omenjenem portalu slavili v skupni kategoriji.  Na vrh se je zavihtel francoski horror Martyrs (2008), sledijo pa mu Evil Dead (2013), Wolf Creek (2005), A Serbian Film (2010), Dead Alive (1992), Cannibal Holocaust (1980), The Changeling (1980), Inside (2007), Eden Lake (2008) in Dawn of the Dead (1978).

Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

7 comments on “Krvavo, grozljivo in strah vzbujajoče – TOP 10 grozljivk

 1. He he, lahko se neskromno pohvalim, da sem videl vse naštete filme na vseh treh lestvicah. Moje preference bi bile sicer rahlo drugačne, a so vseeno dovolj blizu tudi tem izbranim. :)

 2. Moje preference bi bile precej drugačne, čeprav je kar nekaj filmov povsem na mestu. Imaš izbranega kakšnega najboljšega? Ne vem, če lahko v tem trenutku izberem favorita, toda Martyrs nedvovmno rangira visoko.

 3. Pri kategoriji “gore” nima smisla veliko komentirati, saj se meri po količini rdeče tekočine in gravža. Jacksonov kult je verjetno zaslužemo na prvem mestu. Nikakor pa to ne velja za rimejk Evil Dead iz leta 2013 na drugem: če že, bi moral biti tam Raimijev original iz leta 1981. Cannibal Holocast je velika legenda, zasluženo kotira visoko. Martyrs pa me osebno po drugi strani ni tako zelo navdušil, potem mi je Inside (À l’intérieur) veliko boljši. Rothov Hostel je brezvezen, a še vedno eden njegovih bolj posrečenih filmov.
  Pri kategoriji “disturb” Srbski film dejansko nima tekmeca. Antichrist bi moral biti višje, prav tako Audition, slavni The Exorcist pa morda niti ne sodi izključno v to kategorijo oz. bi zasluženo bil v vseh treh (zelo visoko). Med “disturbing” vsekakor sodijo filmi Fabriza du Welza (Calvaire, Vinyan) in še marsikaterega režiserja francoskega novega vala (npr. Xavier Gens) in mnogih drugih (beri: Takashi Miike). Recimo Haute tension in podobno. Poznaš Mum & Dad Stevena Sheila? Sem bi vsekakor še še kakšen Irréversible, eden najbolj mučnih in brutalnih filmov vseh časov. Kaj pa čistokrvne klasike: Henry: Portrait of a Serial Killer ali C’est arrivé près de chez vous ali A Clockwork Orange ali Eraserhead ali pa Salò o le 120 giornate di Sodoma?
  Pri kategoriji “suspense” se s prvim mestom kar strinjam, z naslednjimi pa nikakor ne, razen zasluženo obe klasiki iz leta 1980. To zadnjo lestvico bi osebno naredil precej drugače, razen skoraj celotnega Hitchcocka bi dodal še mnoge klasike: Ko jagenjčki obmolknejo, Se7em, Šesti čut, The Thing, Žrelo. Med novejšimi morda še Kill List, Drive, Prisoners, Nightcrawler itd., če naštevam kar na pamet. Sicer pa je to, tako kot vse drugo glede filma, itak zgolj stvar subjetivne presoje in okusa. :)

 4. Se kar strinjam s tabo, čeprav v kategoriji gore še vedno skušam najti kvaliteto. Srbski film je pretežno šok efekt, a še vedno veliko boljši od Human Centipede. Visoko bi postavil Martyrs, Inside, morda tudi kakšen body-horror Fly, Bug, Filma Evil Dead sta mi oba všečna, čeprav sta žanrsko precej drugačna, medtem ko mi Cannibal Holocaust nikakor ne sodi na seznam. Velja omeniti med drugimi še Haute Tension, Excision, Frontière(s), Te grozljivke verjetno spadajo tudi že v drugo kategorijo, ta razdelitev mi ni preveč blizu.
  Nagibam se k psihološkemu hororju, čeprav vodilni verjetno še vedno ostaja klasični Exorcist iz leta 1973. Pa Shining, Psycho, Rosemary’s Baby, The Thing, Saw, Shutter, Rec, The Others,.. vse nazaj do Omen iz 1976. V zadnjih letih so izstopali Oculus, Babadook, Lovely Molly, Get Out, Let Us Prey ter The Witch, pa malce slabše Lights Out in Dont’t Breathe. Morda pride v poštev še kakšna starejša, bolj bizarna v smislu In the Mouth of Madness. Bolj ko brskam po svojem seznamu, bolj ugotavljam, da je strnjen seznam nemogoč.
  Omenjene čistokrvne klasike mi niso po okusu, tvoja izbira v suspense kategoriji pa je odlična. Mum & Dad nisem poznal, hvala za predlog. Mene so pozitivno presenetile Citadel, El habitante incierto, Eskalofrío, Pod, The Devil’s Candy, Der Samurai, Honeymoon, Dead End, Sleep Tight, Ils, Green Room, Ich seh ich seh, Creep, itd

 5. p.s. Sicer pa je delitev na zgornje tri kategorije res preveč poenostavljena in morda celo zgrešena. Grozljivke naj bi zbujale strah in nelagodje, ne pa -BU!– presenečenje (npr. z glasnimi in nenadnimi zvoki oz. jump scari). Napetost prinašajo trilerji, za katere ni nujno, da so tudi strašni. Količina krvi pa prinaša zgolj grotesko, ki s to pretiranostjo deluje satirično in včasih celo komično. Edina legitimna kategorija pri grozljivkah je po mojem “disturbing”, temu lahko pogojno rečemo “psihološka groza” ali “strašenje z izkrivljenostjo”. Glede tega je Fabrice Du Welz kar mojster: https://youtu.be/1owrlQlLExY

 6. Se kar podpišem pod tvoj komentar. Drugače pa sam zavračam “predalčkanje” in žanrsko zamejevanje filmov, skupaj z lestvicami in seznami, saj je – tako kot si napisal – kakršna koli kategorizacija v osnovi vedno malce zgrešena.

Comments are closed.