featured

Wonder (2017)

Družinska drama Čudo je eden izmed letošnjih kandidatov za najbolj oko roseči celovečerec, in če bi sodili zgolj po napovedniku in uvodnih minutah, bi ga lahko prehitro označili za klasičen holivudski čustveni tobogan. Film režiserja Stephena Chboskyja, ki je nastal na podlagi istoimenskega mladinskega romana, to nikakor ni. Kakor tudi ni namenjen zgolj mladostnikom.

Ameriška pisateljica Raquel Jaramillo je leta 2012 požela velikanski uspeh z istoimenskim mladinskim romanom, ta pa se je pod režijsko taktirko 47-letnega Chboskyja sedaj prelil v filmski jezik. Pittsburžan ima kot romanopisec, scenarist in režiser očitno dober občutek za prirejanje literarnih del, kar je nenazadnje dokazal z odlično ekranizacijo lastnega kultnega romana Charliejev svet (1999), ki si jo boste filmski navdušenci v spomin lažje priklicali po izvornem naslovu The Perks of Being a Wallflower (2012).

Jacob Tremblay as "Auggie" in WONDER.

Oba režiserjeva filma pronicljivo obravnavata odraščanje: medtem ko se predhodnik ukvarja z zapletenim obdobjem srednješolskih let, je tokrat glavni junak osnovnošolec. Desetletni Auggie se je rodil s hudo deformacijo glave in obraza, zaradi česar je moral prestati številne zahtevne operacije. Dolgotrajno okrevanje ga je do petega razreda obvezalo šolanju na domu, s čimer se je sicer izognil vsakodnevni teži bolščečih pogledov, a je hkrati zamudil dragocena leta druženja s sovrstniki.

V osrednji vlogi očara enajstletni kanadski igralec Jacob Tremblay, ki je pred tem navduševal ob oskarjevki Brie Larson v filmu Soba (2015). Zvezdniški del igralske zasedbe sta Owen Wilson (oče Nate) in simpatična Julia Roberts (mama Isabel), od ostalih pa velja posebej omeniti Izabelo Vidovic. Šestnajstletna ameriška igralka hrvaških korenin je izvrstna kot starejša sestra Via, ki je morala zaradi bratovega stanja odrasti nekoliko hitreje, starša pa sta jo (nenamerno) zapostavila.

From L to R: Noah Jupe as "Jack Will," Elle McKinnon as "Charlotte," Mille Davis as "Summer" and Jacob Tremblay as "Auggie" in WONDER.

Tako film kot knjigo krasi briljantno izkoriščena zasnova, znotraj katere je stališče mladega protagonista le eno izmed gledišč. Večplasten uvid v medosebne odnose ponujajo še sestra in njen fant Justin, sošolca Jack in Summer ter družinska prijateljica Miranda. Večplastni socialni odnosi med vrsticami spregovorijo o človekovi potrebi po vključenosti, sprejemanju drugačnosti ter sočutju in empatiji.

Vzdušje kljub tematiki ni pretirano resnobno, vsebinsko namreč prednjačita optimizem in lahkoten humor s posrečeno umeščenimi popkulturnimi referencami. Osrednji junak je vedoželjen deček z zelo bujno domišljijo, ki zaradi svojega videza pogosto sanjari. Predstavlja si, kako v šolo zakoraka v Nasinem skafandru, v težkih trenutkih pa ga spremlja celo vojnozvezdni kosmatinec Chewbacca. Domišljijski elementi in pisana scenografija so imenitna popestritev dogajanja.

w_d15_02524_lola_v001_r

V enem poznejših prizorov Auggie s prijateljem igra videoigro Minecraft. Srž enoigralske miselnice je spodbujanje kreativnosti, saj igralec z digitalnimi kockami ustvarja lastne svetove, bistvo filma in romana pa med drugim tudi to, da lahko z vsakdanjo prijaznostjo izboljšamo življenje drugih. Družinska drama Čudo je polna takšnih enostavnih in pomembnih sporočil. Je odlična kandidatka za filmsko matinejo, namenjeno v prvi meri mladostnikom, a prav tako njihovim staršem. Je čistorkvni feelgood film, ki ne skriva grše strani odraščanja in problematizira medvrstniško nasilje, vendar pri tem ne manipulira in se ne zateka k sodbam črno-belega čopiča.

Vtis: 

IMDb

Lebinger

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *