landscape-1514905279-month-of-me-bug-movies-v1

TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – II. del

Romantična komedija je še kako živa, tudi v indie sferi, kjer opažamo nove ambiciozne filmske ustvarjalce, ki si vtirajo svoj kreativni prostor v industriji s tako imenovanim umetnim dihanjem dobro začrtanemu, omejenemu žanru. In čeprav se zdi, da deluje logika “prilagodi ali umri”, ki jo nadaljujemo tudi v 21. stoletju, to ne pomeni, da stoletje ni ustvarilo nekaj zvezdnih primerov tradicionalne romantične komedije. V čast žanru, ki se zdi vse bolj na robu vrnitve, smo zbrali 25 najljubših romantičnih komedij po mnenju filmske javnosti, sodeč po raziskavi portala Collider. Njihove namige za filmske užitke na romantičen deževni dan vam bomo predstavili v treh delih, tokrat smo izbrali sledeče.

Knocked Up (2007)

9

Povsem razumljivo, da je je bil pisatelj in režiser Judd Apatow tisti, ki je podstavil odskočno desko Sethu Rogenu z nastopi pri Freaks and Geeks in Undeclared. Komika imata precej podoben smisel za humor. Namenil mu je vodilno vlogo tudi v komediji Knocked Up, kjer Rogen nastopa kot Ben Stone, ničvreden »zadetek«, ki konča z otrokom po pijani enonočnici z Alison (Katherine Heigl). Ta dva ne bi mogla biti bolj različna; Ben je moški, ki poskuša zaslužiti z goloto slavnih in živi na invalidski pokojnini, medtem ko je Alison ambiciozna televizijska osebnost na začetku obetavne kariere. V resnici se v običajnih okoliščinah ne bi nikoli niti pogovarjala, toda z odločitvijo, da otroka obdržita, se njuna življenja neločljivo prepleteta, kar omogoči zagon nekonvencionalne romance. V stilu Apatowa se  Knocked Up ukvarja z resničnostmi moderne zrelosti, doda pa tudi mešanico prefinjenosti in prikupnih neumnosti. Film je iskren in brezkompromisen pogled na dvorjenje, zavzetost, ambicije in staranje, ima pa tudi odbito dober seznam igralcev, ki vključuje Paula Rudda, Jonaha Hilla, Kristin Wiig, Jayja Baruchela in Billa Haderja.

Forgetting Sarah Marshall (2008)

10

Kljub temu, da je verjetno omenjena romantična komedija najbolj znana kot del kolekcije Judda Apatowa, ki je dokaj nenavdihnjen in “na prvo žogo” – verjetno zaradi nerodnega seks prizora in odločitve Jasona Segala, da bo občinstvu predstavil celotno svoje telo – Forgetting Sarah Marshall vseeno zasluži svoje mesto na seznamu. Na površju je zelo široka komedija, a v svojem romantično pocukranem smislu je izrazita slika travme prekinitev dolgotrajnih ljubezenskih zvez. Odvisnosti od partnerja, šibke volje posameznika, ki vodi na pot nerodnih naključij, in veselje do ponovnega odkrivanja ljubezni. Nove stare ljubezni. V jedru ima več čustev kot večina drugih na seznamu – kljub primitivnemu humorju in ponavljajočim »dick« šalam.

(500) Days of Summer (2009)

11

Čeprav se je njegov ugled skozi leta skrčil, še vedno lahko govorimo o izjemno inovativnem, pretkanem in domišljavem filmu, ki pomeša dramo, romanco in komedijo. Njegov režiser Marc Webb je sicer kasneje zašel v superherojsko franšizo Spider-man, a nič ne de.  S (500) Days of Summer je zadel v polno. Da ne govorimo o popolni glasbeni spremljavi, ki jo vodi skupina The Smiths.  Joseph Gordon Levitt blesti kot Tom, ljubeč, indie-glasbeni navdušenec in introvert, ki ga očara manična ljubka Summer (Zooey Deschanel), samosvoja zmešanka s pridihom za absurdno. Če vse zveni neznosno, je to dejansko pravilen povzetek. Prisoten pa je tudi vsak konvencionalni okvir, ki ga lahko pričakujete od romantičnega žanra; nadvse brihtna mlada prijateljica, ki rešuje težave, zabavne karaoke, parovsko navdušenje nad rock skladbami – film deluje tudi kot samostojna komedija, a je še veliko boljši kot dekonstrukcija sanjskega dekleta in moških, ki jih ljubijo.

Easy A (2010)

12

Edina srednješolska romantična komedija, ki je na tem seznamu – Easy A naredi svoj pečat z nemalo podobnostmi na filme Johna Hughesa. In to navkljub modernemu scenariju Willa Glucka. Olive (Emma Stone) je v zakulisju srednješolskega dogajanja, starejša dekleta bi v njej morda prepoznala »old soul« tip dekleta z veliko ljubezni in čustev, ne glede na njene osebne izpovedi prek spletne kamere. V svoji predmestni Kaliforniji je čisto nevidna. Vse pa se spremeni, ko na hišni zabavi Olive skuša rešiti kožo njenega prikritega gejevskega prijatelja, tako da za številne udeležence zabave posnema hrupno mečkanje. Nenamerno postane tarča zanimanja in zavzame šolsko vlogo razuzdane  punce, medtem ko fantje tekmujejo, kdo jo je – vsaj tako pravijo – spravil v posteljo. Za govorice služi mastne denarce in se končno prebije v moški klub. Vse postane dokaj manično, to pa lahko odvrne marsikaterega gledalca, za tiste, ki pa se boste vseeno odločili za ogled in pretrpeli to »quirky« komedijo, Easy A postane študija o tem, kako se počuti najstniška deklina v 21. stoletju.

Beginners (2010)

mills-2-jumbo

Morda najboljši film Mikea Millsa do sedaj (da, to vključuje tudi 20th Century Women), Beginners je v jedru film o očetu filmskega ustvarjalca (Christopher Plummer) in njegovem »coming out« trenutku, saj prvič pri 70-ih letih odkrije nov, khm, moški svet. Prav tako naznani novico, da je hudo bolan, kar še naknadno načne Oliverjeve (Ewan McGregorjeve) koncepte o identiteti in njegovem otroštvu. Beginners je ljubezenska zgodba: podcenjena, sladka zgodba o naklonjenosti v njenih prehodnih fazah in ljubeč način, kako nam lahko situacija nekoga drugega pomaga razkriti naše celo najbolj globoko skrite resnice. Mešana družinska drama in lahka ljubezenska zgodba s šarmom. Zavestno globok film, ki se dolgo časa zadržuje v vogalih vašega uma, dolgo po tem ko je njegov neomajen pogled na življenje že zapustil zaslon.

Your Sister’s Sister (2011)

14

Ljubezen je zapletena. Kot je tudi film Your Sister’s Sister. Preprosto povedano najbolj spregledano delo Lynn Shelton do sedaj. Morda ne nujno najbolj verodostojna in verjetna romantična komedija, vendar je njena daljnosega premisa ena od stvari, ki ji dopušča, da ti čustveni tokovi odzvenijo boleče resnični. Osnovne poteze so: Iris (Rosemarie Dewitt) povabi k sebi navadnega platonskega prijatelja Jacka (Mark Duplassa), da ublaži svoje duševne rane po smrti brata na družinskem počitniškem otoku. Sestra (Emily Blunt) je že v počitniški hiški in prav tako je tam steklenica tekile. Iris se seveda vrne in stvari hitro postanejo grde. Romantična komedija, povedana iz zornega kota zaznavne ženske režiserke. Prijeten zasuk na drugače že poznano zgodbo in s seksom podžgana premisa v prid nekaterim bolj čustveno poglobljenim tematikam.

Silver Linings Playbook (2012)

15

Že dolgo od tega, ko je romantična komedija odšla iz mode, je David O. Russell presenetljivo preobrazil svojo kariero s prefinjenim tonsko zmedenim Silver Linings Playbook. Igrata Jennifer Lawrence in Bradley Cooper kot par čudakov z malo skupnega, razen njunega neuravnovešenega duševnega stanja – za katerega bi lahko rekli, da je v popolnem razsulu. Russell igra na predvidljiv boben romantične komedije in vključi družinske zdrahe, pa tudi malo popularne psihologije, ki marsikateremu gledalcu vzbudi zavijanje z očmi. A še vedno gledamo sila “messy” zgodbo, zato pa toliko bolj romantično pripoved, ujeto v zmožnost režiserja, da vsakemu žanru nameni ravno dovolj pozornosti. Sveže in unikatno.

Frances Ha (2012)

16

Obstaja nekaj filmov, ki preprosto utripajo z življenjem, ki nas še čaka. Frances Ha je eden teh. Po desetletjih zaskrbljenosti čudnimi moškimi protagonisti, je Noah Baumbach naredil nekaj, kar je njegovo kariero spremenilo v velikem stilu: zaljubil se je. Predmet te naklonjenosti je bila igralka in pisateljica Greta Gerwig, ki je hitro postala njegova realistična muza. Spodbudila je njegovo največje delo do sedaj. In čeprav Frances Ha ni romantična komedija v tradicionalnem smislu, je zelo čustvena: osredotoča se na hitro starajočo nesrečnico iz Brooklyna na razpotju: nenadoma jo v korist stanovanja in fanta odvrže njena najboljša prijateljica. Prizadevna plesalka mora hitro pod vprašaj postaviti prav vsak zorni kot svojega življenja. Baumbach sledi njenemu sila humorističnemu (in globoko resničnemu) metaforičnemu popuščanju, ko bi zlahka sledil zgolj njeni težki poti do uspeha. Izbral je težjo možnost, in mi smo mu hvaležni. To je čudovita slika življenja mlade umetnice v mestu, ki je ravno tako eden izmed najbolj zadovoljivih nekonvencionalnih rom-com filmov v zadnjih dveh desetletjih.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook