del-toro

Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?

Mehiški režiser Guillermo del Toro je s filmom Oblika vode glavni zmagovalec 90. podelitve oskarjev. Akademija je fantazijski romantični drami, ki hkrati odkrito in prispodobno tematizira rasizem in druge oblike nesprejemanja drugačnosti, podelila štiri oskarje.

Oblika vode je sicer ob kar 13 nominacijah vendarle prejela zgolj štiri zlate kipce, a poleg nagrade za glasbo in scenografijo tudi najbolj prestižna za film in režijo. Pripoved o ljubezni med nemo čistilko in povodnim možem, postavljena v čas hladne vojne, je očitno prepričala podeljevalce, ki so za ta čas izbrali bržkone ideološko najbolj primeren film. Ta Akademije vseeno ni prepričal do te mere, da bi mu oskarja prisodila tudi za najboljši izvirni scenarij, kjer se otepa tožbe zaradi plagiatorstva.

Mandatory Credit: Photo by Rob Latour/REX/Shutterstock (9446184kh) Guillermo del Toro - Best Picture - 'The Shape Of Water' 90th Annual Academy Awards, Show, Los Angeles, USA - 04 Mar 2018

Z zmago v tej kategoriji je tako pravzaprav edino presenečenje večera nagrada filmu Zbeži!. Pod družbenokritični scenarij se je podpisal komik Jordan Peele, ki je novodobni, sprenevedavi rasizem zapakiral v grozljivko. Za najboljši prirejeni scenarij je bila sicer izbrana tenkočutna pripoved izpod peresa scenarista James Ivoryja o ljubezni med moškim in fantom, ki se zgodi nekega opojnega poletja v osrčju čudovite severne Italije.

Drama Pokliči me po svojem imenu se je morala kljub izvrstni igri mladega Newyorčana Timothéeja Chalameta zadovoljiti zgolj s tem edinim kipcem, saj ga je za najboljšo moško vlogo prejel odlični Gary Oldman. Da, Akademija resnično rada podeljuje oskarje z zamikom. Hkrati so bili za najboljši dosežek v Najtemnejši uri nagrajeni še maskerji, ki so Oldmana v Winstona Churchilla menda spremenili 61-krat, za to pa porabili več kot 200 ur. Pod impresivno preobrazbo so se podpisali Kazuhiro Tsuji, David Malinowski in Lucy Sibbick.

Po drugi strani je imela letošnja dobitnica oskarja za glavno žensko vlogo bistveno manj opravka z ličenjem. Frances McDormand je v ruti in modrem kombinezonu žalujoče matere Mildred Hayes zasluženo prejela še drugi zlati kipec (prvega za vlogo v kultnem Fargu), za stransko moško vlogo pa se ga je prav tako za predstavo v filmu Trije plakati pred mestom razveselil za mnoge pogosto spregledani igralec iz Kalifornije Sam Rockwell. Kipec za stransko žensko vlogo je pripadel Allison Janney, ki je upodobila hladno in strogo mater zloglasne umetnostne drsalke Tonyje Harding (Jaz, Tonya).

oscar-winners-afp_650x400_71520227566

Letošnji tehnični nabor nagrad je najbolj zaznamovala nagrada direktorju fotografije Rogerju Deakinsu (Iztrebljevalec 2049), saj je bil doslej za najboljšo kinematografijo nominiran že neverjetnih 12-krat, med drugim za Fargo, Kaznilnico odrešitve, Ni prostora za starce, Ugrabljeni, Sicario in Skyfall. Nadaljevanje Iztrebljevalca iz daljnega 1982 se je proslavilo tudi z najboljšimi posebnimi učinki, za montažo ter mešanje in montažo zvoka pa je bila nagrajena Nolanova vojna epopeja Dunkirk.

Na podelitvi, ki so jo vnovič zaznamovali govori, začinjeni z aktualno problematiko (neenakopravna zastopanost žensk, rasizem, spolno nadlegovanje), je oskarja za tujejezični film odnesla čilska drama o transspolni Marini (Fantastična ženska), povsem pa so izviseli Spielbergovi Zamolčani dokumenti in zgodba ambiciozne, uporniške dijakinje Lady Bird. Glede na to, da je njeno odraščanje polno običajnih najstniških tegob, a ga še bistveno bolj začrtava finančno pomanjkanje v družini, in da je bila že pri nominacijah popolnoma spregledana Bakerjeva pronicljiva kritika kapitalizma Projekt Florida, pa se je potrebno vprašati, kdaj bo kot še usodnejši družbeni problem na prestižni filmski oder zakorakala revščina.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook