good-time-menslifedc

Good Time (2017)

Robert Pattinson je potreboval skoraj celo desetletje, da se je naposled znebil imidža najstniškega idola vampirske limonade Twilight in začel igrati v bolj resnih in kvalitetnih filmskih projektih. Moja malenkost je njegov igralski potencial opazila že v prepričljivi romantični drami Remember Me, vendar se je najbolj dokazal v zadnjih dveh letih, ko je prevzel mnogo zahtevnih vlog v filmih kot so Cronenbergov Cosmopolis, biografski dramah The Lost City of Z in Life ter nazadnje v hipnotičnem kriminalnem trilerju Good Time. Slednji mu je omogočil, da je razkazal ves svoj širok igralski talent, ki ga bo – vsaj upajmo – pridno negoval tudi v prihodnosti.

Rezultat iskanja slik za good time 2017

V Good Time, z neonskimi lučmi obsijani ulični kriminalki, spremljamo nekaj dni v življenju zmedenega mladeniča Connieja Nikasa, ki na začetku filma skupaj s svojim duševno zaostalim bratom Nickom oropa banko. Četudi jima skrajno amaterski rop uspe, zaradi lastne nesposobnosti in dvomov postaneta ubežnika pred policijo, situacija pa se še toliko bolj poslabša, ko “plavi angeli” aretirajo Nicka in vržejo v ječo. Obupani Connie poskuša za brata položiti varščino, vendar se po spletu okoliščin znajde v celi seriji nepredvidljivih in pogosto celo absurdnih situacij, ob katerih se tako glavni junak kot tudi gledalec sprašujeta, če je srečen razplet te zgodbe sploh možen. Good Time je strukturiran kot naspidirana tekma s časom, obogatena z vrhunsko glasbeno spremljavo eksperimentalnega elektromaga Daniela Lopatina, kjer je glavni junak pahnjen v samo jedro umazanih mestnih ulic, na katerih vladajo nasilje, droge in izpraznjeni medsebojni odnosi. A v prvi vrsti je film osebna zgodba o Connieju, o trmoglavemu, vendar zelo nespametnemu tatiču, ki si želi imeti lastno življenje pod kontrolo, pa četudi mu okoliščine vedno znova dokazujejo, da temu ni kos. Zato ne preseneča, da z vsakim korakom tone še globje v težave, glavno vprašanje pa je, kako nizko bo moral pasti, da bo naposled odnehal in priznal poraz.

Rezultat iskanja slik za good time 2017

Pattinson je kakopak najsvetleša točka tega napetega, dinamičnega in nepredvidljivega trilerja, saj se sooči z likom človeka, ki pri gledalcih zbuja enako mero sočutja kot tudi jeze. Njegova magnetna in karizmatična igra je dokaz, da so časi Edwarda Cullena že zdavnaj mimo in da imamo pred seboj opravka s talentiranim igralskim kalibrom. Film na prvi pogled nima pretirano zahtevne zgodbe, vendar pa ta služi kot podlaga, na katerem se gradita moreče vzdušje ter praznina obrobnega sveta, kjer so zakoni namenjeni izključno temu, da se jih krši. Ta breizhodnost realnosti, v kateri se nahajajo glavni junaki, je izvrstno zajeta s pomočjo minimalistične vizualizacije, ki kombinira temačnost mestnih ulic in svetlobo neonskih luči velikega mesta, za še bolj tesnobno ozračje pa poskrbi kamera, ki je dobesedno prilepljena na glavnega junaka in ga vse do konca ne spusti iz svojega objektiva.

Rezultat iskanja slik za good time 2017

Good Time je dokaz, da si lahko filmi sposodijo že videne zaplete (dirke s časom so v sedmi umetnosti prisotne že od nekdaj) in jim vlijejo novo življenje s tem, da se gledalec zlije s prikazano zgodbo in njenimi junaki, hkrati pa začuti hladno sapo mestnih ulic, ki takšne štorije, kot je Conniejeva, pišejo skoraj vsak dan. In ravno zaradi svoje surovosti ter kompleksnosti predstavljajo nekaj, kar filmi ne bi smeli spregledati.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 comments on “Good Time (2017)

  1. Igralskega talenta na pretek jap, samo naj se še naprej drži pravih vlog … Rover pri meni 7/10, všeč mi je, kako si v recenziji v post-apokalipsi nakazal prispodobo za moralno opustošenje. Bolj kot sama zgodba me je navdušil kontekst, feel filma, tisti notranji boj, ki ga omenjaš in seveda Guy Pearce. Drugače filmu manjka udarnosti in tempa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *