maxresdefault

Gringo

Razburljiva mešanica črne komedije, napete akcije in dramatičnih spletk nas popelje v Mehiko, kjer se omikani poslovnež in nežna dušica Harold Soyinka (David Oyelowo) znajde na milost in nemilost prepuščen svojim zahrbtnim kolegom doma, lokalnim mamilarskim šefom in tajnemu plačancu, ki je razcepljen glede moralnosti svojega početja. Harold tako prečka mejo med zakon spoštujočim državljanom in iskanim zločincem in se pri tem trudi ostati živ v čedalje nevarnejšem položaju – in to na načine, ki sami od sebe vzbujajo vprašanje: je zabredel globoko prek meja svojih zmogljivosti… ali pa je korak pred ostalimi?

Harold kot uslužbenec farmacevtskega podjetja skupaj s svojima nadrejenima, Richardom (Joel Edgerton) in Elaine (Charlize Theron), ki sta za svoj uspeh pripravljena iti prek trupel, iz Chicaga odpotuje v Mehiko. Tam v laboratoriju podjetja Richard zaukaže vodji Sanchezu (Hernán Mendoza), naj bioinženirsko proizveden konopljin proizvod pod imenom Cannabax nehajo prodajati kartelu, ki ga vodi surovež, znan po vzdevku Črni panter in po tem, da obožuje Beatle. Medtem poštenjak Harold izve, da bo vsak hip zgubil službo – Richard in Elaine namreč nameravata podjetje, ki ga zdaj »čistita« nezakonitih poslov, prodati nekemu konglomeratu. Nakar mu še žena Bonnie (Thandie Newton), h kateri se zateče po tolažbo, prek Skypa prizna, da ga vara.

Harolda, nad katerega se spravi Črni panter – upajoč, da se bo dokopal formule za proizvodnjo Cannabaxa – izgine, še preden se njegova šefa odpravita nazaj v Chicago. Nekaj ur zatem prejmeta klic, češ da so Harolda ugrabili in da ugrabitelji zahtevajo 5 milijonov dolarjev odkupnine. A namesto da bi plačal, Richard v reševalno akcijo pošlje svojega brata Mitcha (Sharlto Copley), nekdanjega plačanca, ki se ima zdaj za človekoljuba. A tudi ob začasni pomoči blagohotne ameriške turistke Sunny (Amanda Seyfried) in njenega fanta Milesa (Harry Treadaway), ki tihotapi mamila, so Haroldove možnosti za preživetje iz ure v uro slabše: zasleduje ga vojska napadalcev, in ta lepo vzgojeni dobrosrčnež postane iskani zločinec. Je povsem izgubljen in nebogljen? Ali pa morda igra pretkano igro?

Naslov v izvirniku: Gringo
V kinu od: 05.04.2018
Dolžina filma: 110 minut
Država / Letnik: USA/2018
Filmski žanr: Akcijski film, Drama, Komedija
Igralci: Charlize Theron, Amanda Seyfried, Joel Edgerton
Režija: Nash Edgerton
Distributer: Blitz film & video distribution d.o.o.
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *