renegades-1

Odpadniki

Skupina štirih tjulnov vojne mornarice Združenih držav Amerike poskuša v od civilne vojne opustošeni Bosni razrešiti dolgo pozabljeno skrivnost. V enem od jezer naj bi se namreč nahajal stari zaklad iz časa nacistov, vreden na stotine milijonov dolarjev. Tega želijo razdeliti med obubožano tamkajšnjo populacijo. Vendar pa imajo na razpolago zgolj nekaj ur, saj so se na lov za zakladom namreč podali tudi drugi manj prijaznejši ljudje.

Če si del najelitnejše borbene enote ameriške mornariške vojske Tjulnji (SEALs), je vsak podvig lahko smrtonosna odprava v neznano. Film govori o pripadnikih te enote, ki sredi od vojne razdejane Evrope na dnu jezera najdejo pravo bogastvo, za katerega se govori, da velja na milijone dolarjev. Da bi pomagali okoliškim prebivalcem, se enota odloči za neavtorizirano odpravo in organizira dvig zlata, da bi ga vrnili legitimnim lastnikom. Toda pri tem jih zaloti sovražnik, in le deset ur jim ostane, da nalogo izpeljejo.

Film nas popelje na doslej še povsem neznan kraj – pod vodo, v potopljeno bosansko vas, ki je zamrznila v času – leta 1944 jo je povsem uničila poplava, posledica zrušenja bližnjega jezu, zaradi katerega je voda zalila vso dolino. Tako se znajdemo v skrivnostnem svetu petinštirideset metrov pod jezersko gladino, pretežno ponoči; tu je skrito bajno bogastvo – in tu se znajde skupina Tjulnjev z navadno smrtnico, ki skuša zlato najti, pri tem pa jih napadajo lokalni Srbi, ki podpirajo vojaški režim. Vse to filmu daje obilo skrivnostnosti, napetosti in zabavne akcije, v kateri se znajde kopica zanimivih likov, ki uživajo, kadar so v središču dogajanja in ki so jim tovrstni podvigi v zabavo.

Naslov v izvirniku: Renegades
V kinu od: 08.03.2018
Dolžina filma: 105 minut
Država / Letnik: FRA/2017
Filmski žanr: Akcijski film, Triler
Igralci: Sylvia Hoeks, Ewen Bremner, J.K. Simmons
Režija: Steven Quale
Distributer: Blitz film & video distribution d.o.o.
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook