READY PLAYER ONE

Ready Player One (2018)

Spielberg je nazaj z velikim pokom pustolovske ode pop kulturi iz 80. let prejšnjega stoletja! Legendarni režiser in večkratni oskarjevec se je lotil občutljive tematike, saj si je za svojo najnovejšo kreacijo izbral predložni material knjižne uspešnice avtorja Ernesta Clinea, in prenesti takšno zgodbo na velika platna, je kot po pravilu izredno nehvaležna naloga. Dve umetnosti – dva seta pravil in okvirjev, toda po videnem bodo morali tokrat svoje požreti tudi ljubitelji umetnostne literature.

Rad bi se izognil besedi mojstrovina, a družbeno kritična zgodba virtualnega sveta, ki je nasičena s pop kulturnimi referencami, je presežek pričakovanj. Vstopimo v OASIS, kjer je dovoljeno vse. Dogajanje je postavljeno v leto 2045, ko je svet na robu kaosa. Uničen ekosistem in propadlo gospodarstvo sta razlog, da ljudje živijo v bedi. Odrešitev? Obširen svet usvarjene resničnosti. “Love child” ekscentričnega ustvarjalca Jamesa Hallidayja. Po njegovi smrti se vname boj za gromozansko premoženje, nadzor OASISA in večno slavo, ter istočasno boj za preživetje v krutem, neizprosnem svetu. Zmagal bo tisti, ki bo prvi našel easter egg, v igričarskem svetu z drugimi besedami dobro znani sveti gral navideznega sveta. Glavna obsesija igralcev, ki bi zanj tvegali tudi svoja življenja. In ko se v tekmo vmeša korporacija IOI, ki hoče na vsak način prevzeti sistem, jih bodo morda tudi morali.

READY PLAYER ONE

Ustvarili se bosta dve skupini ljudi; tisti, ki so Spielberga hvalisali že prej, in tisti, ki bodo njegovo mojstrsko režisersko vizijo spoznali šele sedaj. Pa čeprav gre za drugačnega Spielberga, so občutki podobni, ko gledamo filmsko kreacijo, ki proizvaja nostalgijo. Železni velikan, Akira, TRON, Gospodar prstanov, Nazaj v prihodnost, Mora v Ulici bresov, Tomb Raider in Duke Nukem, pa vse do King Konga in Tiranozavra, ki hudomušno pokima Spielbergovemu Jurassic Parku in predstavlja velik dragulj na razkošnem lestencu kulturnih umotvorov. Film ima vse! Vključno z drzno vključitvijo desetminutne The Shining sekvence Stephena Kinga, ustvarjalca, ki je sovražil svoj izum. Na tej točki se celovečerec dvigne nad raven potrošniške kulture in postane Kubrickov star-child; naslednja stopnja v evoluciji filmskega operiranja z že ustvarjenimi kinematografskimi svetovi.

READY PLAYER ONE

Velik “kick” bodo dobili iz filma gamerji, saj kar mrgoli naznanilcev igralne mladosti. Na kateri gimnaziji so snemali filma Ferris Bueller in Breakfast Club? Trik vprašanje, s katerim želi naš protanogist zmesti zlobnega korporativnega vodjo. Temu podobna je tudi glasbena spremljava, ki v celoti zavzame svež in osvežujoč vtis filma. Najlepši del pa je, da scenarij ne počiva na poklonih, ampak jih konstruira v nekaj večjega. Skorajda lahko slišimo Johna Williams in marš stormtrooperjev, a se ti vendarle ne prikažejo. George Lucas pač skrbno varuje svoje medijsko kraljestvo.

Pronicljiv vpogled v ločevanje realnosti in virtualnega sveta, predvsem pa pregled razmer, ki privedejo do okoliščin za razcvet takšnega sveta. Edini pobeg iz krute resničnost, pa čeprav je samo resničnost lahko v resnici realna. Kako lahko govorimo torej o nedotakljivi prihodnosti, ko pa se to dogaja v tem trenutku pred našimi očmi? Morda neizogibno, toda film se vzdrži tega, da bi zagovarjal katero koli stran. Realnost je stvar dojemanja, percepcije in zaznavanja, in če govorimo o družbeno-politični situaciji, kjer življenjske razmere dosežejo tisto ultimativno dno, potem je OASIS edini izhod.

mv5bmtuzody2otkwof5bml5banbnxkftztgwnda0otewntm-_v1_sx1500_cr001500999_al_

Celosten občutek filma nas morda celo navdaja z upanjem, da tokrat vendarle ne bomo spremljali gradnje imperija nadaljevanj in molzenja filmske krave, dokler le ta v mukah ne pogine. Dolgometražnik ima dovolj prostora, da razvije solidno karakterizacijo in nas prepriča, zakaj bi morali navijati za mlade protagoniste, ki se z zagonom podajajo v virtualni svet. Obstajajo prednosti in slabosti. Tega se spreten scenarij zaveda in nam prihrani nepotrebno moraliziranje o škodljivosti takšnega univerzuma, hkrati pa nas opomni, da si lahko torke in četrtke vzamemo prosto. Morda celo za sprehod v naravi.

V igri herojski prijaznež, izven matrice 150-kilogramski osamelec Chuck, ki živi v mamini kleti. Nikoli ne veš, a v stilu gamerstva se vedno premikamo naprej, proti cilju z moralno pravičnim namenom. Imamo motivirane igralce igre, ki so pripravljeni iti all in. Če izgubiš v igri, izgubiš v resničnem svetu. “OASIS sem ustvaril, ker se nikoli nisem počutil udobno v tem svetu. Ljudje pridejo sem zaradi stvari, ki jih lahko počnejo, ostanejo pa zaradi vsega, kar lahko postanejo.” Neprestano balansiranje med zabavljaškim tonom in ostrim sociološkim prerezom postmoderne družbe. Včasih je potreben korak nazaj. S polno hitrostjo vzvratno in nikoli ne veš, kaj te čaka tam. Fantazijka, komedija in kriminalka tipa whodunit z dovolj vsebinskega mesa na kosteh, da dobri dve uri minutaže glodamo še kaj drugega kot zgolj kokice. Vizualno navdušujoč univerzum zabave za možgane in za srce.

Vtis:

IMDb

Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *