shaun-of-the-dead1

Shaun Of The Dead (2004)

Da danes še vedno uživamo v zombiejevski renesansi, se moramo zahvaliti Edgarju Wrightu. Shaun, propadlež iz severnega Londona, je zguba za svojo punco, družino, prijatelje in sostanovalca. Edini, ki še verjame vanj in se po njem zgleduje, je njegov prijatelj, še večji bednik Ed. Tukaj v sliko prihrustajo mesojedi zombiji, ki preplavijo mesto in Shaun mora prvič v življenju prevzeti odgovornost za preživetje njegovega majhnega kotička človeštva. Pomembna razlika med ameriško in britansko komedijo je, da Američani v naslovne vloge postavijo kvazi zgube. Morali bi verjeti, da je Jim Carrey v Bruce Almighty le sfaliranec, čeprav ima po drugi strani službo na televiziji in živi skupaj z Jennifer Aniston. Shaun, ki ga tako briljtantno upodobi Simon Pegg, ves dan gleda televizijo in živi s prijateljem iz študijskih dni, ki ga že od nekdaj sovraži. Shaun je kot zombie, ki kopiclja skozi življenje in se zajeda v druge, toda ko razpade družba, čeprav še vedno nesposoben, Shaun postane njihova najboljša možnost za preživetje.

shaun-of-the-dead

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

4 comments on “Shaun Of The Dead (2004)

  1. Prav šokiran bom ko boste predlagali kak NEHOLLYWOODSKI film 😉 (naj so še tako fajn tile predlogi, tole je bilo že tolikokrat po tv, v medijih da za večino vedo še tako nepoučeni, kaj šele mi filmofili). Medtem pa spregledani biserji iz Azije, J. Amerike, Bližnjega vzhoda ki bi dejansko zaslužili da se jih predlaga širši publiki, še naprej ignorirani. Razumem da nek Hollywood Access svojo industrijo promovira, ampak blog ki se imenuje deseta UMETNOST… (just a friendly hint)

    1. No, saj SOTD je čisto lepo “nehollywoodski” film. Hkrati pa je ideja, da besedi holivud in umetnost nujno stojita v protislovju, vsaj toliko izpeta kot tile predlogi.

  2. Hvala za prijateljski namig, Blaž. Prav zares se tako imenujemo, toda namen te rubrike ni toliko predstavljati nove in neznane filme, temveč na hitro preleteti filmsko zgodovino zadnjih nekaj desetletij in opomniti na nadpovprečne filme. V večini primerov bo verjetno šlo za ameriško produkcijo, tako da kakšnih večjih šokov žal ne bo 😉 Te pa z veseljem povabim, da z nami na družbenem omrežju deliš kakšen omenjeni nehollywoodski film, ki te je navdušil. Vedno smo veseli dobrih filmskih predlogov.

  3. Meni ena bolj posrečenih parodij oz. satiričnih fars zadnjih 20 let, vsaj kar jih je prišlo z Otoka in izpod prstov zanesljive naveze Pegg-Frost-Wright. Britanski humor v najčistejši obliki in nadgradnja Romerovega simboličnega prikaza brezumnega potrošništva v novodobno statičnost, apatičnost, poneumljenost in moralno praznino sodobne družbe. Odlično! Najboljši film s Simonom Peggom vseh časov. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *