xki0efr-png

Taboo (2017)

Zdi se bizarno, da živimo v času, ko se velika platna polnijo z (večinoma nepotrebnimi) nadaljevanji in predelavami že obstoječih filmov, na drugi strani pa televizija kar poka od domiselnosti in drznosti, zato lahko brez kančka dvoma rečem, da so mali ekrani postali prizorišče prave ustvarjalne renesanse. Če potrebujete bolj konkreten dokaz, je tu mračna nadaljevanka Taboo, kjer v glavni vlogi znova blesti Tom Hardy. Ta igra skrivnostnega Jamesa Delaneyja, ki se leta 1814 vrne iz tujine v rodni London, da bi podedoval trgovske posle svojega pokojnega očeta, vendar ga na ulicah pričaka vse prej kot dobrodošlica; ne samo, da se je London spremenil v depresivno greznico nasilja, umazanije in bolezni, tudi britanska vlada, ki Delaneyju ves čas diha za ovratnik, je okužena s hinavščino, pohlepom in zarotami.

taboo-2017-005-tom-hardy-006-in-water

Taboo je nadaljevanka, kjer ni veliko prostora za izrazito pozitivne osebe; že glavni junak je nasilni robustnež, ki čuti seksualne apetite do lastne sestre, nič boljši pa niso preostali liki, ki včasih kar tekmujejo v tem, kdo bo izpadel bolj nemoralno in odvratno. Ponavadi se v takšnih primeri zgodi, da gledalci slej ko prej obrnejo pogled stran od takšne mračnosti, toda prednost nadaljevanke Taboo je v tem, da je strašno napeta, kompleksna in navkljub težkim temam razkriva tiste plati človeške osebnosti, ki so pogosto v sramu spregledane. Ob tem ne smemo pozabiti omeniti, da je nadaljevanka historično zelo avtentična (nekateri bi celo rekli, da preveč) in vzdušna, prepletanje različnih žanrov (psihološka drama, kriminalni triler, zgodovinski ep in celo mistična grozljivka) pa še nikoli prej ni bilo tako prepričljivo in posrečeno. Mračno, brutalno in fascinantno televizijsko berilo.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Taboo (2017)

  1. Trailer in opis zvenita zanimivo in ker si Hardy-a nekako ne morem predstavljati v takšni vlogi si bom nedvomno vzel čas za ogled tega tabuja.

Comments are closed.