true-detective

True Detective – 1. sezona (2014)

True Detective je zasnovana kot antologijska nadaljevanka, kar pomeni, da posamezne sezone med seboj niso vsebinsko povezane, saj v vsaki spremljamo popolnoma novo zgodbo in like. Takšen koncept je po svoje zelo dobrodošel, saj ti kot gledalcu ni treba čakati leto ali dve na nadaljevanje zgodbe, ampak je posredovana v kompletu. Osem epizod prve sezone omenjene nadaljevanke predstavi duet antiherojskih detektivov Martina Harta (Woody Harrelson) in Rustina Cohla (Matthew McConaughey), ki leta 1995 preiskujeta ritualni umor mlade prostitutke v močvirjih Louisiane, hkrati pa se ves čas spopada z ovirami v zasebnem življenju; Hart je močno naveličan navidez idiličnega zakonskega življenja, zato večino dnevov preživi v službi ali v objemu mlajše ljubice, medtem ko je Cohl zaradi nerazčiščenih grehov iz preteklosti postal cinični ljudomrznež, ki je prepričan, da bo svet postal boljši šele s popolnim uničenjem. Nadaljevanka daje veliko poudarka na bizarni in kompleksni kemiji med glavnima junakoma, ki dobesedno tekmujeta v tem, kdo bo koga verbalno popolnoma razorožil, po drugi strani pa v okviru preiskave umora delujeta kot  popolni tandem s pravo mero možganov in mišic.

mv5bzdg0mdizmwityjdims00mtg2ltg4mtetmje2nti4yjeznti2xkeyxkfqcgdeqxvyntmxmjgxmza-_v1_

Glavni adut, ki nadaljevanko True Detective ločuje od ostalih, se skriva v bogati vsebini, ki ne ponuja zgolj kot struna napeto in z mnogimi šokantimi preobrati zaznamovano kriminalno zgodbo, ampak se hkrati dotakne mnogih pomembnih eksistencialnih vprašanj, ki se tičejo tako posameznika kot tudi družbe nasploh. Že glavna junaka, Hart in Cohl, predstavljata tipična mačistična moška, ki sta tako ali drugače zaznamovana s praznino v življenju; eden jo poskuša zakrpati z užitki, ki sčasoma privedejo do razbitja zakonskega življenja, medtem ko je drugi že zdavnaj izgubil vero v dobre ljudi in edino zadovoljstvo najde v filozofskih razglabljanjih o pesimizmu ter destrukciji. Nadaljevanka se tudi dotakne večno aktualnih debat kot so odnos med racionalizmom in religijo, obstoj meje med dobrim in zlim ter podrejeni položaj žensk na ameriškem jugu. True Detective postreže z idealno kombinacijo kriminalnega trilerja in mistične srhljivke, pri tem pa ne pozabi na cinični humor, zbadljive in inteligentne dialoge, odlična igra tako Harellsona kot McConaugheyja pa poskrbi, da v osnovi precej odvratna lika detektivov postaneta nepričakovano karizmatična in celo všečna (do določene mere).

True Detective je inteligentno spisana, odlično odigrana ter iskreno brutalna slika ne samo ameriške juga, ampak naše resničnosti nasploh. Njena moč se skriva v tem, da gledalcu ne prizanaša s provokativnimi in težavnimi vprašanji, hkrati pa ne pozabi na ohranjanje smisla za humor in dramo, perfektnega tempa ter neprestano napetega dogajanja. In kar je najbolj čudno; gre za kriminalko, kjer nam je vprašanje o tem, kdo je morilec, v bistvu še najmanj pomembno.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook