28631

Avengers: Age of Ultron (2015)

Če je prvi film bil gigantska uspešnica, mora biti naslednji še večji, hitrejši, hrupnejši in eksplozivnejši. Po tem principu so najverjetneje  kreirali nadaljevanje filma The Avengers z naslovom Age of Ultron, kjer se Marvelovi superheroji zoperstavijo programu umetne inteligence Ultronu (z glasom Jamesa Spaderja), ki želi uničiti svet, da bi na njem prevladali stroji. Prvi napovedniki za film so obetali razburljivo, celo nekoliko mračno avanturo s potencialno odličnim zlikovcem, ki je že s svojim dizajnom gigantskega robota dvigal kocine pokonci, hkrati pa smo gledalci dobili občutek, da priljubljeno skupino Marvelovih superherojev čaka resnično neusmiljena bitka epskih razsežnosti. A izkazalo se je, da so bila naša pričakovanja zgolj brca v prazno; Age of Ultron je resda vizualno atraktiven in dinamičen akcijski spektakel, vendar pa je hkrati velikanska zmeda od filma z napol skuhano vsebino in ogromno neizkoriščenega potenciala. Režiser Joss Whedon, ki je sicer tudi sam javno priznal, da s končnim izdelkom ni zadovoljen, tokrat gledalca ne razvaja s predvidljivim, vendar zabavnim blockbusterjem, kot je bil predhodnik, ampak zgolj preizkuša njegove živce in ga s konstantnim hrupom spravlja ob glavobol.

Rezultat iskanja slik za age of ultron

Že okvirna vsebina je naravnost banalna; Tony Stark, ki je bil v prejšnjih filmih portretiran kot aroganten, vendar še vedno odgovoren in inteligenten izumitelj, se tokrat brez pravega razloga spremeni v norega znanstvenika, ki se bolj iz dolgčasa kot potrebe po varovanju človeštva odloči ustvariti Ultrona, ta pa se kakopak nemudoma obrne proti njemu in začne načrtovati prevlado nad svetom. Da zaradi Starkovega izuma v filmu umre na tisoče ljudi, verjetno ni treba poudarjati, je pa zato toliko bolj sporno, da film nikoli ne problematizira njegovih neumnih odločitev in ga ves čas potretira kot dobrosrčnega superheroja, četudi njegovo obnašanje spominja na neuravnovešenega sociopata.

Tekom zgodbe film ogromno časa nameni razvoju romance med Hulkom in Črno Vdovo, ki pade v zgodbo dobesedno iz zraka in ne vodi nikamor. Težava je v tem, da noben predhodni film ni nakazal, da je med njima kakršnakoli kemija, zato je njuno flirtanje in cmokanje popolnoma nesmiselno. Preostali člani superherojske ekipe prav tako nimajo pojma, kaj bi počeli sami s seboj, zato preostanek časa skačejo pred zelenim ekranom, izustijo kakšno otročjo šalo in… to je nekako to. Tudi Ultron, ki bi lahko bil z malce več truda fantastičen zlikovec, ne predstavlja neke realne grožnje, saj izpade kot gobezdav komedijant, katerih pa je v filmu že tako ali tako preveč. Še vedno ne razumem, zakaj studio Marvel najema talentirane igralce za vloge zlikovcev, če potem ne ve, kaj z njimi početi.

Povezana slika

Sicer mi je jasno, da je del Marvelove formule tudi serviranje šal in vzpostavitev sproščenega vzdušja, vendar včasih napočijo tudi trenutki, ko bi film moral biti nekoliko bolj dramatičen in dati gledalcu občutek, kot da so junaki pred težko preizkušnjo. Tudi na tem mestu Age of Ultron močno pogrne, saj zaradi bebavega zlikovca in arogantnega obnašanja superherojev celotno dogajanje spominja na nedolžno otroško igro v peskovniku kot pa zaresno bitko za ohranitev človeške vrste. Na več mestih v filmu sem se namreč vprašal, zakaj bi mi moralo biti za vso to dirkanje in bunkanje mar, če se še nastopajoči obnašajo, kot da nastopajo v slabi parodiji Terminatorja. Akcijski prizori in vizualna podoba so resda impresivni, ampak onkraj tega je Age of Ultron prazen, hrupen in zoprn film, ki nekdaj simpatične junake spremeni v slaboumne huligane.

Povezana slika

Pri vsem skupaj pa je najbolj zaskrbljujoče to, kako so filmski kritiki izdelku odpustili vse težave in mu prisodili strašljivo visoke ocene. Zakaj? Ker je pač film o superherojih. Ker je produkt, namenjen zabavi. Ker od filma o superherojih ni za pričakovati visoke umetnosti. Da se tisti, ki v tovrstnih filmih iščejo luknje, preprosto ne znamo zabavati. Vendar obstaja razlika med uživanjem v zabavi in črednim sledenjem nečemu zgolj zato, ker se kiti z določenim logotipom. Age of Ultron je nedvomno najslabši Marvelov film in tudi eden od najbolj poraznih izdelkov znotraj superherojskega žanra.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *