754

Avengers: Infinity War (2018)

Ko pred blagajnami kinematografa vidiš trume ljudi, ki nestrpno čakajo v vrsti in se z velikimi očmi ter nasmeški na obrazih premikajo proti vhodnim vratom, veš, da gre za najnovejšo izmed Marvelovih inštalacij. Skorajda poletni blockbuster v pravem pomenu besede, katerega osnovna igra je igra številk. Bodimo odkriti. Box office kampanja se je začela. Vedeli smo, da bo ta film velikanski, ostaja pa vprašanje, koliko zelencev bo dejansko prinesel v blagajne. Zaenkrat od čertkove premiere drži suverenih 39 milijonov ameriških dolarjev, s čimer je pričakovano postavil tudi Marvelov rekord. Uvrstil se je pred Age of Ultron (27 milijonov) in Black Panther (25 milijonov) in je pravzaprav prvi izmed vseh superherojskih filmov, ki jih nekateri dandanes uvrščajo že v samosvoj filmski žanr. Če upravičeno, presodite sami.

mv5bmjqynjgwmduznv5bml5banbnxkftztgwntk2mtuwntm-_v1_sx1777_cr001777936_al_

Maščevalci: Brezmejna vojna sledi vsem začrtanim smernicam svojih prednikov, zato ga težko okličemo za še nikoli videno filmsko potovanje, je pa zato vsekakor eno izmed bolj kratkočasnih, zabavnih in akcijsko navdušujočih. Ni potrebno poudariti, da značilnih enovrstičnih ne manjka, je pa tokrat zgodba malce drugačna, saj gre za vsaj nakazan zaključek Marvel ere (čaka nas bojda še okoli dvajset Marvelov). In če vas ne prepriča napet napovednik, vas bo morda neverjetna igralka zasedba, polna zvenečih imen, kot so Tom Holland, Scarlett Johansson, Karen Gillan, Tom Hiddleston, Chris Hemsworth, Chris Evans, Benedict Cumberbatch, Robert Downey Jr., Chris Pratt, Elizabeth Olsen, Vin Diesel, Josh Brolin, Zoe Saldana in drugi. Režijo sta prevzela Anthony in Joe Russo, producent pa je Kevin Feige. Izvršni producenti so Louis D’Esposito, Victoria Alonso, Michael Grillo in pa Stan Lee, ki se ponovno prikaže za celih pet sekund, a vseeno uspe navdušiti celotno kino dvorano.

Da smo dobili Brezmejno vojno, smo morali čakati kar deset let, na poti pa smo lahko gledali tudi nekaj zelo očitno nastavljenih superherojskih akcijk, katerih edini namen – poleg nabiranja denarja – je bila njihova vključitev v finalno Marvelovo filmsko vesolje. Na velika platna smo namreč tokrat dobili končni, najsmrtonosnejši obračun vseh časov; vsaj v zadnjih tridesetih minutah, kjer zgodba preskoči lahkotna zbadanja med glavnikimi liki in nam ponudi razburljiv zaključek s čustveno noto. Maščevalci in njihovi zavezniki superjunaki morajo biti pripravljeni žrtvovati vse, da bi lahko premagali mogočnega Thanosa, preden ta s svojim rušenjem in uničenjem pokonča celotno vesolje.

mv5bmjm3nzm3otc2of5bml5banbnxkftztgwnjk2njk5ndm-_v1_sx1777_cr001777936_al_

Kot se spodobi za naslov, Infinity War ponudi ogromno filmsko platno in način, kako se premika med velikanskimi kozmičnimi skupinami, tujimi svetovi, kraljestvom Wakanda in zlobnežem Thanosom, je vrtoglav do trenutka, ko je že vsega skupaj skorajda preveč. To je film, ki je že prenasičen s spektaklom in akcijo do mere, kjer postane nadležen. Navdušijo predvsem lahkotni trenutki med ekipo Guardians of the Galaxy in junaki trilogije Avengers. V 150-minutni minutaži je komajda kaj časa za dihanje, pa naj se sliši to še tako neverjetno. Razpršeni karakterji, ki med seboj nimajo večje povezave, na silo vrženi v en koš, kjer se obmetavajo z zbadljivkami in si gredo na živce do točke absurdnosti. Star-Lord in Drax, God of Thunder in Rocket, Hulk in Iron Man. Celotna zadeva je eksplozija zabave, ki pa se konča s sunkovitim zasunkom smrti večine izmed poglavitnih superherojskih likov.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *