mv5bztuzzdfhnzctotnmmc00zjdklwiynmutmgy3zjzkodhkndjkxkeyxkfqcgdeqxvynda5mdqwodu-_v1_sy1000_cr0014971000_al_

Death Wish (2018)

Predelava akcijskega trilerja iz 70. let s Charlesom Bronsonom v glavni vlogi, ne bi mogla ugledali luč sveta v bolj neprimernem trenutku. V času množičnih strelskih pohodov in vročih debat na temo pravice do nošnje orožja, se zdijo filmi, ki nekritično prikazujejo jemanje zakona v svoje roke, nepotrebni in sporni. Nenazadnje je bil takšnih kritik deležen tudi izvirnik, češ da propagira huliganstvo po principu “oko za oko, zob za zob”, zato ni niti najmanj presenetljivo, da se predelava v režiji Elija Rotha ni uspela izogniti navalu negativnih kritik. Čveke o vplivu filmske industrije na porast nasilja v družbi so sicer prisotne že od samega rojstva sedme umetnosti in najverjetneje ne bodo nikoli povsem ugasnile, še posebej v ZDA, kjer dežurni moralisti goreče tekmujejo v tem, kdo bo karseda hitro s prstom pokazal na škodljiv vpliv bodisi filmov ali računalniških iger na mladino. Po drugi strani pa se velja vprašati, kako naiven je lahko nekdo, ki od filma, pod katerega se podpiše Eli Roth, pričakuje kaj več kot kratkočasno eksplotacijo nasilja. Kot da pred Death Wish ne bi videli njegovih slasherjev kot so Hostel, Green Inferno in Cabin Fever.

Rezultat iskanja slik za death wish 2018

Sam osebno sem bolj prizanesljiv do Rothovih filmov, ki resda niso nobene mojstrovine, so pa čisto spodobno brezmožgansko razvedrilo in Death Wish pri tem ni nobena izjema. Bronsona tokrat nadomesti Bruce Willis v vlogi kirurga Paula Kerseyja, ki po brutalnem napadu na njegovo družino zapriseže maščevanje in se odpravi na krvav pohod po mestnih ulicah, da bi našel odgovorne in jim sodil na svoj način. Kar sledi, je imitacija drugorazrednih akcij iz 80. in 90. let z obilico brutalnega nasilja in šunda, ki se požvižga na cenzuro in politično korektnost. Igralska zasedba svoje delo opravi brez večjih presežkov, četudi Willis večino časa deluje precej nezainteresirano in pokaže čustva zgolj takrat, ko nekomu preluknja glavo ali zlomi kakšno okončino. V slednjih prizorih film tudi najbolj zasije, saj Roth navkljub slovesu slabega filmarja zna posneti vznemirljive in brutalne akcijske prizore, ob katerih lahko gledalec občuti prav vsak prag bolečine. Film na trenutke kaže znake angažiranosti in s pomočjo vstavljenih izsekov televizijskih novic odpre nekaj zanimivih vprašanj o tem, če so strelski pohodi v namene “čiščenja umazanije” iz ulic res upravičeni, vendar se nanje nikoli ne poglobi in obdrži celotno zgodbo znotraj kroga pozabljivega popcorna. Navkljub temu pa na film nisem bil pretirano jezen, saj niti nisem pričakoval nič več kot material za preganjanja dolgčasa.

Rezultat iskanja slik za death wish 2018

Death Wish je film, ki ne razočara, saj že na samem začetku ne dviga naših pričakovanj na bistveno visoko raven. Živahno dogajanje, dober tempo, spodobne (četudi pozabljive) igralske kreacije in vznemirljivi akcijski prizori naredijo iz filma nekaj, kar boste verjetno pozabili že kmalu po ogledu, navkljub temu pa ne izpade kot popolna izguba časa. Včasih ni nič narobe, če imamo med filmom možgane izklopljene.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *