mv5bnwfjzjk2zgutmzlimi00mzfhltk3ztmtotbjm2m2njvjnzvmxkeyxkfqcgdeqxvyndg2mjuxnjm-_v1_sy1000_cr0015001000_al_

I Feel Pretty (2018)

“Vedno sem se spraševala, kako je biti nesporno lepa.” Here we go again. Tokrat z Amy Schumer in kvazi komedijo Počutim se lepo, čeprav to ni, če sem prav razumel, kaj mi sporoča film. Največja težava danes nismo plehki moški, ki ne cenimo notranjosti in sodimo samo glede na zunanji videz (kako pretenciozno enosmeren pogled), ampak celovečerci, kot je ta. Nesramno ozkogleden pogled, ki se ujame v svojo lastno hinavščino. Težava je v tem, da film predstavi lepoto kot čisti ideal in že v izhodišču samemu sebi zarije nož v srce. Težava je v tem, da film izbere protagonistko, ki nikakor ne predstavlja tiste najbolj neprivlačne ženske, a nam po drugi strani sporoča, da je nezapeljiva, nezaželena, z nizko samozavestjo in polna dvomov. Z vsakim valom smeha, ki se sproži, ko Renee Bennett zavzame vlogo lepotice, čeprav to jasno ni, film pljuva v lastno skledo. Ampak moški smo tisti odvratneži, ki sodimo po videzu. Nekonsistenca idej, boleče slab storytelling in žaljiv pristop na prvo žogo, kako se približati ženski populaciji.mv5bzgjjzwu2zdytndvios00ntm5ltlhmtitnjuxmmq3yzkzmdczxkeyxkfqcgdeqxvyndg2mjuxnjm-_v1_sy1000_sx1500_al_Mimo nje golazijo vzvišene in nesramne lepotice, ona pa je razočarana nad življenjem, ker nima idealnih mer, in čeprav ima službo, prijatelje, družino in stanovanje, čuti globoko nezadovoljstvo. Kako ameriško – prav zares je popolna zguba, a bi hkrati morala predstavljati običajno, povprečno žensko. Nekaj ne štima. Na šanku ji ne postrežejo pijače, dojenčki se jo bojijo, v trgovini z oblačili ne najde svoje številke in v fitnesu obdana z manekenkami seveda zlomi sobno kolo in si poškoduje privatni del. S strganimi hlačami med nogami se poklapana odpravi po ulici. Kakšen čudovit Bridget Jones trenutek! Patetično leno pripovedovanje in puhloglavsko dvolično nakladanje.

mv5bntmynmnmnwytnwizzs00zjm2lwjkzjitowmzytmwn2fky2rhxkeyxkfqcgdeqxvyndg2mjuxnjm-_v1_sy1000_cr0015001000_al_“Ni važno, kako izgledaš, ampak kako se počutiš.” Redkokdaj me prime, da bi predčasno zapustil kinodvorano, toda film I Feel Pretty se je nevarno približal mojim standardom odhoda. Ves čas spremljamo nič drugega kot nesmešne humorne prizore, skupaj z odkritim smehom občinstva, ki si ga enostavno ne morem razložiti. Renee si zaželi, da bi postala lepa, in želja se ji uresniči, ampak samo za njene oči. Kljub temu je čez noč polna samozavesti, žari in si upa vse. Postane bitchy in popular. Svet je takrat kar naenkrat v barvah, vsi sprejemajo njeno samozavestno odštekano naravo, s svojo odkritostjo v trenutku navduši vodilne priznanega kozmetičnega podjetja. Tako to gre ponavadi. Ni potrebno poudarjati, da so prav vse od prve do zadnje lepotice v filmu prikazane kot puhloglavke in z videzom obsedene modelne lutke. In Renee kot sila antipatična protagonistka – čeprav proti koncu presenetljivo doživi moralni preobrat – si vseskozi še vedno želi le biti lepa. Za to je pripravljena zapostaviti tudi svoji klišejsko neprivlačni prijateljici, ki ji naposled vendarle odpustita napake in jo sprejmeta nazaj v družbo. Da ne pozabimo, vseskozi je zatrapana v postavnega, šarmantnega brata njene nadrejene, o katerem domnevno naivni gledalci ne vemo čisto nič drugega, kot to, da je lep, ampak saj res, moški smo tisti, ki sodimo le po videzu.

mv5bnze2nduxmzctowywnc00mtkxlthkodctogqwmti4mzrjm2m3xkeyxkfqcgdeqxvyndg2mjuxnjm-_v1_sy1000_sx1500_al_Temu dodamo še prizore, kako Renee razsvetli korporativne idiote in jih nauči, kaj potrebuje povprečna ženska, in dobimo pravo kinematografsko nočno moro. Kaj še? Nekaj spevnih glasbenih montaž, kakopak. Nekako je potrebno na svojo stran pridobiti tudi mlajše obiskovalke ženskih večerov, ki bodo hitro prepoznale svojo najljubšo pesem. Prava ljubezen je tik za vogalom, le počutiti se morate lepe. Film je vse, kar je narobe z današnjo družbo. Namesto, da bi učil, kako premostiti te predsodke, jih samo še poudarja in na novo vzpostavlja. Namesto, da bi ponudil globlji vpogled v psiho zapostavljenega dekleta, ki se ubada z nizko samopodobo, se naslaja nad njenim neuspehom in potrjuje zgrešeno, da lepo sodi k neumnemu. Raje se smejmo njenemu nastopu na bikini tekmovanju, kjer nase zlije vrča vode, in se zgražajmo nad dejstvom, da nima popolne postave. Ampak ne sodimo po videzu.

Vtis: 

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 comments on “I Feel Pretty (2018)

  1. Če sem odkrit, mi začenjajo iti čezlužniki s to svojo #MeToo in WomanPower evforijo (beri: hinavsko politično korektnostjo) če rahlo na ku*ac. Ko pretiravajo, zares pretiravajo (tako kot s filmi o moeh v pajkicah), in se zlepa ne ustavijo. Dokler cingljajo blagajne, seveda.

    1. Točno tako. ko pretiravajo, zares pretiravajo. Zame je takšen film enako škodljiv kot najbolj seksističen celovečerec. Po drugi strani pa me zmrazi, ko pomislim, da sem v kinodvorani pogosto slišal besede “pa saj je videti enako, ne razumem”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *