lorfoftherings010

[Pozor, hud prizor] – The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)

Spodobi se, da mesto na seznamu vrhunskih prizorov dobi tudi trilogija Gospodar prstanov. Fantazijski svet, posnet po romanu angleškega pisatelja in jezikoslovca J.R.R. Tolkiena, ki navdušuje še danes. Rohirrim oziroma “Eorlingas”, kot si sami pogosto rečejo, je bil krik kralja Theodena, ko se je zapodil v napad pri utrdbi Helm’s Deep, da bi se še zadnjič spopadel z zloveščimi Uruk-hai. Nato pa se na vrhu hriba ob točno napovedanem času pojavi beli vešč Gandalf z okrepitvami. “At first light, on the fifth day. At dawn, look to the east.” Čarovnik nikoli ne zamudi. Prispe natančno takrat, kot namerava. Eden izmed mnogih magičnih trenutkov franšize Gospodar prstanov, ki je pred več kot petnajstimi leti zgrabila filmsko občinstvo za srce in nikoli izpustila.

Prizor se prične z “Nature” glasbeno temo Howarda Shorea, ki pomeni sončni vzhod. Vojščake spremlja navdahnjena “Rohan” orkestralna glasba, nato pa se pojavi rešitelj Gandalf in zbor naznani skladbo “Shadowfax”. Veličasten pogled, ko se Rohirrim s polno silo zapodi po hribu navzdol in pred seboj brez milosti potepta sovražnikovo silo. Za popoln občutek pa nam Peter Jackson ponudi še muzikalni zaključek v obliki “Gandalf the White”. Do potankosti premišljena sekvenca, ki sama zase stoji kot cineastični presežek znotraj že tako presegajoče trilogije.

big_1473394585_image

Fikcijska bitka z imenom “Battle of the Hornburg” v svetu J.R.R. Tolkiena, v kateri se zadanejo sile Sarumana in Rohirrim pod poveljem kralja Theodena, ki se je zatekel v podgorno utrdbo pri Helm’s Deepu. Po knjižni predlogi sodeč je utrdbo branilo skorajda dva tisoč vojakov, medtem ko Merry pove, da je Isengard zapustilo deset tisoč glav Uruk-haijev in orkov, ki so neusmiljeno oblegali obzidje, vse do prevlade Gandalfa.

Prav enako osumpljivo je tudi ozadje bitke. Po osvoboditvi izpod krempljev Grime Wormtonguea je kralj Theoden odhajal v Fords of Isen, kjer se je Erkenbrand boril s Sarumanovimi silami. Zmaga pokvarjenega Sarumana ni bila vprašljiva, zato je Gandalf ponudil nasvet, naj se zatečejo v Hornburg trnjavo v Helm’s Deepu, nato pa odjezdil v neznano. Theoden ga je poslušal in svoje ljudstvo poslal v zavetje gore, a veliko vojščakov je nosilo premalo ali preveč “križev”, dekleta pa je vodila kraljeva nečakinja Eowyn. Možnosti za zmago je bilo malo.

Med nočno nevihto se pred utrdbo zbere gromozanska vojska. Grozovit prizor, toda Legolas in Gimli vseeno najdeta čas za humor, ko stavita, kdo bo pobil več orkov. Vne se hud boj za preživetje, v katerem jate puščic zadržujejo orke pred vpadom. Odvrniti jih ne more niti bojevnik Aragorn. Kmalu bodo podrli vrata in zavzeli mesto. Nato pa sledi silovit pok v edini šibki točki obzidja in eksplozija sovražnikom odpre prosto pot na drugo stran obzidja.

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *