the_avengers_2012

The Avengers (2012)

Do leta 2012, ko je v kina prispel težko pričakovani Marvelov spektakel The Avengers, so bili filmi o formiranju skupin ikoničnih superherojev redki in bolj ali manj neuspešni. Verjetno je mnogo ljudi mislilo, da tudi pričujoči film režiserja in scenarista Jossa Whedona čaka ista usoda, vendar so se močno ušteli; The Avengers je postal orjaški megahit, v blagajne prinesel več kot milijardo dolarjev, filmski kritiki pa ga prav tako niso uspeli prehvaliti. Od te točke naprej je tudi studio Marvel začeli pisati svojo zgodbo o uspehu, prihodnji filmi pa so se postopoma začeli spreminjati v tovarniške artikle, ki ugledajo luč sveta od dvakrat do trikrat na leto. V letu zadnjega dela Nolanovega Batmana, ki je bil za mnoge nekoliko premračen in depresiven, so oboževalci stripov našli “uteho” v precej bolj igrivem, zabavnem, barvitem in optimističnem spektaklu kot je bil The Avengers.

Povezana slika

Obstaja dva načina, kako pristopiti do izoblikovanja mnenja o pričujočemu filmu; kot oboževalec ali kot “običajni” gledalec, ki ni seznanjen z izvornim materialom in gleda film “na sveže”. Če spadate med prve, boste v filmu vsekakor uživali, saj skoraj v vsaki točki zadane v polno; zvezdniška zasedba, ki upodobi superheroje, je karizmatična in se pri svojem delu več kot zabava, dogajanje je neprestano nabito z vrhunsko akcijo ter pikrimi dialogi (še posebej v prizorih, kjer si junaki z verbalnimi žaljivkami merijo orjaški ego), vizualna podoba je izpiljena do zadnje podrobnosti, navkljub hitenju do ciljne črte pa si film na vsake toliko časa vzame nekaj premora in prepusti glavnim junakom, da razvijejo svoje osebnosti in ustvarijo prepričljivo medsebojno kemijo.

Rezultat iskanja slik za the avengers 2012

Če spadate v skupino “običajnih” gledalcev brez predznanja o stripih ali pa če sploh ne veste, kdo The Avengers sploh so, boste v filmu prav tako našli dovolj razlogov za neobremenjeno zabavo. Moja malenkost spada med slednje in četudi sem bolj navdušen nad mračnimi supeherojskimi filmi, je The Avengers srčkana pilula za sprostitev, vendar pa po drugi strani ne vidim neke mojstrovine in filmske klasike, o kateri mnogi navdušeno govorijo. Že sama zgodba ni nič posebnega, pravzaprav je zelo rutinska; z egom nabiti superheroji morajo sodelovati skupaj, da bi premagali sovražnika, ki želi uničiti svet ali nekaj temu podobnega. V nasprotju z večino mi Loki (sicer Thorov polbrat) ni pretirano zanimiv zlikovec, prav tako pa mu manjka zloveščnosti, česar se zaveda tudi film sam, saj ga v enem od prizorov člani superherojske ekipe dobesedno potacajo pod seboj. Ravno tu pa pridemo do še ene težave; ton filma je včasih preveč razposajen in nagnjen k zbijanju šal, kar dogajanju odvzame nekaj dramatičnosti in napetosti. Ne trdim, da bi film moral postati temačen in nasilen, vendar pa na določene momente ne bi škodilo malce več resnosti in zbujanja občutka, da so naši junaki postavljeni pred hudo preizkušnjo.

Povezana slika

The Avengers je superherojski spektakel, ki samozavestno uresniči velikanske ambicije in Marvelove ikonične junake prepričljivo dostavi gledalcem na velika platna. Gre za kratkočasen, zabaven, vratolomen in vizualno atraktiven akcijski film, ki pa ga pesti precej predvidljiva vsebina, nezanimiv zlikovec ter pomanjkanje prave dramatičnosti. Za mojo malenkost je film spodobna zlata sredina.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *