000f846e-800

Tomb Raider (2018)

V svetu hollywoodskih nadaljevanj in na silo ustvarjenih vesolij je vedno prostor za še eno filmsko obujenje od mrtvih. Tomb Raider sledi taisti prežvečeni zgodbi kot računalniška igra, a z lahkoto stoji tudi sam zase kot zabaven avanturistični film v žanrskem  kraljestvu Mumije in Indiane Jonesa. Kdor ne išče lahkomiselne akcijske pustolovščine, bo razočaran. Lara Croft je srdita mlada bojevnica, ki se prebija skozi življenje, kot samo najbolje ve in zna, ne da bi sprejela očetovo smrt in s tem postala legalna lastnica Croft zapuščine. Raje dela kot dostavljavka in se bori za mesečno plačilo. A prav sleherni gledalec v kino dvorani ve, da bo slej ko prej uvidela svojo usodo in stopila v očetove čevlje. Zavzela bo mesto rešiteljice in se spopadla z nepridipravi, pri tem pa odkrivala neznano, reševala uganke in tvegala življenje. 

Filmov, posnetih po računalniških igrah, se drži vse prej dober sloves, zato nestrpno pričakujemo dan, ko bo tovrstni žanr dobil vzornega predstavnika. Nekateri so polagali upe v obuditev serije Tomb Raider z ikonično pustolovko in seks ikono Laro Croft, ki z bujnim oprsjem in kratkimi hlačkami obiskuje eksotične kraje in odkriva mnoge skrite zaklade sveta. Pričujoči film se skuša distancirati od prejšnjih dveh izdelkov z Angelino Jolie v glavni vlogi ter predstaviti bolj prizemljen, recimo temu realističen portret Lare in njenih avantur, zato ne preseneča, da za so glavno vlogo angažirali oskarjevko Alicio Vikander, ki – vsaj po mnenju moje malenkosti – Joliejevo prekosi na vseh ravneh, že zaradi tega, ker se ne naslaja na svojo (pretirano) seksualnost, ampak nesramežljivo razgali Laro kot ranljivo, čustveno, vendar še vedno odločno in bojevito avanturistko, odločeno, da pride do dna skrivnostnemu izginotju svojega očeta. Ravno zaradi tega se lahko gledalec lažje poistoveti z glavno junakinjo in celo pozabi, da v resnici spremlja zgodbo lika iz računalniške igre. Takšen pristop je zelo dobrodošel in Vikanderjeva se v vlogi Lare odlično znajde, škoda pa je, da si ni zaslužila boljšega filma. Tomb Raider je namreč precej formulaična, razvlečena in generična pustolovščina, ki se resda zelo trudi, da bi gledalcu ponudila zanimivo zmes inteligence in akcije, vendar ji žal ne uspe. Ob tem je težko biti jezen na ustvarjalce filma, saj se vidi, da imajo srce na pravem mestu, le še pravo idejo morajo najti in jo unčikovito realizirati. Mogoče naslednjič?

Vid Šteh

Celokupno gledano povsem osvežilna akcijska avantura, ki v glavni vlogi ponudi oskarjevko Alicio Vikander (The Light Between Oceans, Ex-Machina). Ta se je dodobra pripravila na fizično zahtevno vlogo, kar so ustvarjalci s pridom izkoristili pri promocijski kampanji, kot smo to že navajeni pri kakršnih koli podobnih zgodbah izza kamere. Seveda je prisotno nemalo CGI trenutkov, a ti dejansko ne prednjačijo. Zgodba naredi rahel ovinek. Gledamo malce drugačno Laro Croft, pa čeprav bo mnogim še vedno bolj pri srcu že boleče smešno seksistična Angelina Jolie v istoimenskem celovečercu režiserja Simona Westa.

Lara je odločena, da izve, kaj se je zgodilo njenemu očetu, ki je odšel na lov za zakleto grobnico kraljice Himiko na mitičnem otoku ob japonski obali. Legenda pravi, da njen dotik pomeni smrt, a kdo bi verjel tem izmišljenim zgodbam!? In Tomb Raider je prav to – zgodbica z znanim koncem. Kratkočasna, a še vedno samo zgodbica. Toda takšna, ki se vsaj trudi gledalca obdržati budnega. Svež začetek z uvodno sekvenco dirke na kolesih je prav posrečen in nam nemudoma postreže nekaj novega. Predelana je tudi Lara, ki tokrat s pomočjo igralke Alicie Vikander prevzame bolj življensko podobo, s katero se lahko identificiramo in poistovetimo. Scenarij poskrbi, da nas hitro seznani z njenimi spretnostmi, bojevito naravo in trmasto voljo, in čeprav pri tem ne odkrije tople vode, so prav ti miselno nezahtevni prizori razlog, zakaj se film obdrži nad gladino.

Morda bi celo lahko rekli dobra začetna popotnica za bodočo franšizo. ki bo raje kot gromozanskemu oprsju glavne junakinje sledila ideji iznajdljive, pogumne in učeče se Lare Croft, ki ni nesmrtna in neuničljiva, pa čeprav je verjetno scenaristi ne bodo hitchockovsko pokončali že po polovici filma. Lara Croft bo preživela in še enkrat več v zadnjem trenutku rešila svet.

Vtis:

IMDb

Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *