vinyan_1-1024x683

Vinyan (2008)

Festival žanrskega filma Kurja polt je v goste povabil znanega režiserja Fabricea du Welza, in ko ti film napove njegov avtor, ta nekako dobi drugačen pomen. Prvič na domačem platnu in v izvornem formatu filmskega traku nam je dostavil čudovito bizarno filmsko ekspresijo. Tisto kultno, ki včasih dobi negativen prizvok, ali pa postane filmska poslastica za cineaste. V mnogih pogledih eksperimentalni film, ki bi ga hitro lahko odpisali, toda njegovi boleče počasni kadri in ostre podobe nas pripravijo k razmišljanju. Film nam da čas, da o njem razmišljamo in si predstavljamo. Dojamemo, kaj nam pripoveduje skozi stilske, groteskne in nazorne premikajoče se fotografije. Zato, ker nekateri kadri sami zase zares lahko stojijo kot izjemne fotografije. Filmska kulisa je kot lik v zgodbi, ki nas popelje na noro potovanje žalovanja, spoprijemanja z izgubo in pada v blaznost zaradi nezmožnosti sprejetja.

vinyan_4-1024x683

Fabrice du Welz je eden najbolj izvirnih in suverenih avtorskih glasov sodobnega žanrskega filma ter ključnih predstavnikov neformalnega filmskega gibanja, ki se ga je na začetku tisočletja prijela oznaka “novi francoski ekstremizem” (pa naj se je ti filmarji še tako otepajo). Leta 2015 smo na festivalu predvajali du Welzov tretji celovečerec Aleluja (Alléluia, 2014), zato se tokrat vračamo k počelom. Ob zgodnjih delih Vinyan (2008) in Kalvarija (Calvaire, 2004) na 35-milimetrskem traku bo avtor predstavil svoj carte blanche izbor, mojstrovino svetovnega filma Manila v krempljih luči (Maynila sa mga Kuko ng Liwanag, 1975) v režiji velikana filipinske kinematografije Lina Brocke.

Slovenska kinoteka

vinyan_3-1024x685Fabrice pa je znan še po enem brutalno slikovitem filmu, in sicer psihološki srhljivki Kalvarija (Calvaire, 2004), s katero si je v hipu prislužil status enega najbolj izvirnih in suverenih avtorjev sodobne žanrske kinematografije. Je eden redkih, dragocenih avtorjev, ki filmski jezik govorijo spontano skozi pomenljive prizore. Njegova odlika se skriva v prepletanju realizma in temačne fikcije, zanima pa ga človekova psiha. V psihološki študiji o “duhovih” spremljamo zakonca Jeanne in Paula, ki sta v uničujočem tsunamiju izgubila sina. Ker se ne moreta soočiti z otrokovo smrtjo, sta še vedno na Tajskem in se obupano oklepata dejstva, da trupla nikoli niso našli. Jeanne je prepričana, da so dečka v kaosu, ki je sledil katastrofi, ugrabili preprodajalci otrok.

Pahnjeni smo v umazan svet, poln moralno izprijenih ljudi, ki iščejo osebno korist in zaslužek. Pozabljen svet. In kako prikladno, da nas režiser postavi naravnost v kaotično džunglo, kajti točno to je prikaz mentalnega stanja protagonistov. Na koncu svojih moči se obupano oklepata še zadnjih kančkov upanja. Da bi našla svojega sina, sta pripravljena storiti vse, tudi izgubiti svoje bistvo, kar bi ju lahko stalo njune ljubezni. Kako se lahko mati sprijazni s smrtjo otroka? Filmu se trudi po najboljših močeh to prikazati, četudi samo z alegorično kinematografijo in šokantnimi posnetki krutega sveta v srcu teme. vinyan_2-1024x683

Medtem ko je Vinyan čudovito posnet film, najverjetneje ne bo zadostil širše javnosti, najbolj primeren je predvsem za ljubitelje žanrskega filma. Osredotoča se na razmerje med Jeanne in Paulom, ki razpada. Tematika otrok je vseprisotna. Od začetne scene naprej, ko smo bombardirani z glasnim zvokom vodnih mehurčkov, do nadrealističnih rdečih vzorcev, film je drugačen. Skorajda vsak prizor ima nekaj lepega v sebi. Tudi tisti grdi, umazani, prekleti. Lahko bi rekli, da se film za gledalca naporno zateka k pretirano dolgim kadrom, a vsemu svoj namen. Medtem ko Jeanne počasi izgublja mentalno zdravje, lahko to lepo opazujemo skozi njeno dejansko odmaknjenost iz kadrov.

Nadrealističen občutek je tisti, ki filmu daje presežno vrednost. Čudovito težko kategorizirani Vinyan, ki se šteje tako za grozljivko kot fantazijski triler, vsebuje celo kopico elementov, ki ne sodijo v žanr. Lahko bi ga opisali tudi kot dramo, ki je osredotočena na grozljive dogodke, kot so izguba otroka, revščina, človeška vrednost, zakonske težave, psihološki zlom. Filmska izkušnja, ki je lahko za gledalca na čase že kar malce prenaporna, hkrati pa nam ponudi nekaj novega in inovativnega. Filmski material, ki se vam bo zažrl v možgane.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *