screen-shot-2018-03-09-at-9-10-09-am

You Were Never Really Here (2018)

Joaquin Phoenix se je v svoji dolgoletni karieri že večkrat izkazal kot vrhunski igralski kameleon, ki povrhu tega vztrajno provocira občinstvo s svojimi ekscentričnimi nastopi. Spomnimo se, da je igralec okoli leta 2010 napovedal upokojitev in v odštekanem kvazidokumentarcu I’m Still Here med drugim krenil na pota hip hop artista. Da je pri vsem skupaj šlo za prefinjen nateg, verjetno ni treba poudarjati. Tekom let je Phoenix “znova” postal aktiven igralec in nazadnje presenetil z čudaškim, morastim in surrealnim kriminalnim trilerjem You Were Never Really Here, katerega vtise po končanem ogledu je težko strniti v zgolj nekaj besed.

Povezana slika

Zgodba filma je na prvi pogled preprosta; Joe je vojni veteran in nekdanji agent FBI, ki boleha za posttravmatskim sindromom v obliki grozljivih nočnih mor, za katere se izkaže, da so spačeni fragmenti njegove mučne preteklosti. Doma živi pri svoji bolehni materi in se preživlja kot plačanec na lovu za pogrešanimi osebami. Nekega dne sprejme navidez enostavno ponudbo senatorja, da bi našel njegovo izginulo hčerko. Tu pa se za Joeja pravo potovanje šele začne; okrutno nasilje, naročeni umori, trgovina z ljudmi, pedofilija in avtodestrukcija postanejo njegovi spremljevalci na poti do zaključka, ki zanj morebiti ne prinaša neke odrešitve. Gledalec spremlja napol nespečnega in depresivnega glavnega junaka, ki kot mrlič tava po mestu in neusmiljeno obračunava z vsakomer, ki mu pride na pot, pri tem pa ne more ubežati pred lastno preteklostjo. Režiserko Lynne Ramsay, ki je nazadnje navdušila kritike z brutalno dramo We Need To Talk About Kevin, bolj kot samo dogajanje zanimajo reakcije glavnega junaka in postopna transformacija njegove razrahljane psihe. Če povem drugače; gre za film, ki se ne osredotoča na dejanja kot na portretiranja kompleksnega psihološkega portreta glavnega junaka, ki ga Phoenix fenomenalno odigra.

Povezana slika

You Were Never Really Here zna biti za ogled precej naporen film, vendar hkrati uspe zmotivirati gledalca, da si ga ogleda še enkrat in potegne lastne zaključke videne zgodbe. Vizualno atraktivna, odlično odigrana, strašno napeta in neizprosno brutalna psihološka drama z elemeni kriminalnega trilerja predstavlja velik uspeh tako za režiserko kot glavnega igralca, ki svoje delo opravita z odliko. Provokativna, vendar unikatna gledalska izkušnja.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 comments on “You Were Never Really Here (2018)

  1. Če se ne varam, bi bil film še lahko nominiran za kakšnega oskarja, pa čeprav je za hollywoodsko (kislo) smetano verjetno preveč podtalen? Tu imam v mislih predvsem odličnega Phoenixa, pa morda tudi Jonnyja Greenwooda, kateri se je nemara izkazal še bolj kot pri Fantomski niti. Zanimiva cineastična izkušnja, ni kaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *