control-2007-film-images-d1c9f66f-1474-44fb-a069-53706e32203

Control (2007)

18. maja letos je minilo 38. let, odkar je glasbeni svet za vedno zapustil enako karizmatični kot tudi skrivnostni Ian Curtis, frontman britanske post-punk zasedbe Joy Division. Za njim je ostala resda skromna, vendar toliko bolj bogata zapuščina v obliki dveh albumov, na katerih je izlil ves svoj gnev, bolečino in frustracije, med oboževalci pa je pridobil status mračnega poeta, ki se je izražal z ravno pravšnjo mero občutljivosti kot tudi ostrine. Posneti film o tako kompleksni osebnosti kot je bil Curtis, je precej zahtevno delo, katerega se je leta 2007 lotil Anton Corbijn, sprva režiser videospotov ter fotograf mnogih glasbenih zvezd, med drugim tudi omejenih Joy Division. Že to, da se je pričujočega filma lotil nekdo, ki je tesno povezan s svetom glasbe, je dovolj vzpodbudno, da gledalci ne bomo priča nečemu, kar bi bilo pokojnemu Curtisu in preostalim članom Joy Division v globoko sramoto.

Rezultat iskanja slik za control 2007

Film Control je v prvi vrsti pripoved o Curtisu, medtem ko je vzpon in padec skupine Joy Division bistveno bolj v ozadju. To bo nekatere oboževalce skupina verjetno zmotilo, vendar pa je Corbijnova odločitev, da svojo pozornost usmeri v Curtisa, povsem smiselna; njegovo zasebno življenje, katerega so zaznamovali boj z epilepsijo, zakonskimi težavami ter strah pred neuspehom prestavlja bolj primeren material za film kot zgolj kronološko popisovanje dogodkov, ki so botrovali nastanku in kasneje razpadu skupine. S črno-belo fotografijo in naturalističnim načinom pripovedovanja Corbijn uspešno zajame ne zgolj osebno zgodbo frontmana Joy Division, ampak tudi hladno ozračje industrijskih okolišev v 70. letih ter enolični vsakdanjik britanskega delavskega razreda.

Corbijn premeteno razbije mit, ki se oklepa Curtisa in ga predstavi v surovo realistični luči, brez olepševanja dejstev in kot osebo z mnogimi prednostmi kot tudi napakami. Film predstavi tako njegov glasbeni talent, razgledanost in občutljivost kot tudi trmoglavost, neodgovornost ter zaletavost. Curtisovo turbolentno življenje je prikazano brez čustvenih manipulacij, sentimentalizma in spreminjanja dejstev zavoljo večjega dramatičnega učinka. Vse to ne bi bilo možno brez vrhunske igre Sama Rileyja, ki je na trenutke prav strašljivo podoben resničnemu Curtisu in ga “posvoji” do zadnje malenkosti.

Povezana slika

Pri vsaki filmskih biografiji se je potrebno vprašati, kako bodo nanjo odreagirali tisti gledalci, ki niso seznanjeni bodisi z zapuščino skupine Joy Divison ali Iana Curtisa. Upam si reči, da bo na tem mestu prišlo do manjšega razhajanja med oboževalci in “običajnimi” gledalci, ki se v omenjeno zgodbo spuščajo brez predznanja; slednji bodo neprimerno manj uživali, saj Corbijn film strukturira kot serijo vinjet, ki pridobijo na globini šele takrat, ko gledalec razume njihovo ozadje. Drugače povedano; če niste oboževalec Joy Division, boste s pričujočim filmom bistveno manj povezani, četudi obstaja možnost, da vas bo uspel vzpodbuditi k podrobnejšemu spoznavanju tako skupine kot kot življenja Iana Curtisa. Lahko bi rekli, da je Control v prvi vrsti film, narejen za oboževalce, kar pa ni nujno nekaj slabega, saj bi v nasprotnem primeru prišlo do izmaličenosti resničnega materiala kot pri Mangoldovi biografiji o Johnnyju Cashu, Walk The Line.

Rezultat iskanja slik za CONTROL 2007

Kot dolgoletni oboževalec skupine Joy Division sem nad videnim izdelkom kakopak zelo zadovoljen; odlična igra, pristno vzdušje depresivnih 70. let prejšnjega stoletja, ki so se odražala tudi preko glasbe ter prepričljivo intimen vpogled v življenje enega najbolj karizmatičnih rock frontmanov vseh časov so tisto, kar film dvignejo močno nad povprečje. Uspeh izdelka pa je v prvi vrsti odvisen od gledalčevega predznanja; če vas zapuščina omenjene post-punk zasedbe niti malo ne zanima, potem tudi Control na vas ne bo naredil močnega vtisa. Zame je ena najboljših glasbenih biografij vseh časov, za nekoga drugega pa bo verjetno dolgčas. Vsakomur svoje.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *