dark-crimes-jim-carrey

Dark Crimes (2018)

Ne bom lagal; včasih se počutim rahlo neprijetno, ko po ogledu filma preverim ocene kritikov in ugotovim, da si z njimi delim popolnoma nasprotno mnenje. Četudi se zadnja leta vse pogosteje razhajam s kritiki, se mi še ni zgodilo, da bi vzpostavil pozitiven odnos do filma, ki ima na spletni strani Rotten Tomatoes najnižji možni procent pozitivnih ocen; 0%. Takšnega sprejema je bila namreč deležna mračna kriminalna drama Dark Crimes, v kateri se po skoraj štirih letih odsotnosti na velika platna vrača Jim Carrey v svoji najbolj surovi in kompleksni vlogi doslej. Film se odvija na Poljskem in v ospredje postavlja mrkega in zagrenjenega detektiva Tadeka, ki med preiskavo umora poslovneža, sicer rednega obiskovalca nedavno zaprtega bordela, naleti na glavnega osumljenca; Kozlowa, ošabnega in ciničnega pisatelja kriminalnih romanov, katerega pisanje vleče mnoge srhljive vzporednice z ozadjem omenjenega zločina.

Rezultat iskanja slik za DARK CRIMES

Pričujoči film se močno zanaša na minimalistično pripovedno nit, karizmo glavnega igralca ter temačno atmosfero. Pri slednjem je izdelek še najbolj uspešen, saj izvrstno zajame brezizhodnost in morbidnost okolja postsocialistične Poljske, kjer moralnost in humanost bledita hitreje kot sprane barve na stenah zapuščenih tovarniških kompleksov, zatemnjenih pisarn in stanovanjskih blokov. Dark Crimes je film, v katerem ni moč uzreti niti enega nasmeška, živih barv ali simboličnega žarka upanja; zdi se, da je za veliko večino likov bitka za boljši jutri že zdavnaj izgubljena in da ne bo nikoli uspela ubežati krogu nasilja, praznih spolnih odnosov in naveličanosti nad življenjem. Tudi glavni junak, ki ga prepričljivo upodobi Carrey, rešuje zločine zgolj zaradi tega, da bi se čim bolj oddaljil od svojega monotonega družinskega življenja in ohranil pri zavesti tisti droben procent čustev, ki mu jih je še preostal. Marsikateremu gledalcu bo atmosfera preveč zamorjena, vendar to ni nujno nekaj slabega; zgodba filma je sila temačna in odpira mnogo neprijetnih tem, zato drugačno ozračje ne bi niti bilo primerno.

Rezultat iskanja slik za DARK CRIMES 2018

To pa ne pomeni, da je Dark Crimes nekakšna mojstrovina; daleč od tega. Največja napaka filma se skriva v njegovi zgodbi, ki se nikoli docela ne razvije in pušča odprtih preveč vprašanj. Režiser Alexandros Avranas se prevečkrat zanaša na “moč” neizrečenega oz. nevidnega v upanju, da bo gledalec uspel sam potegniti logične zaključke zgodbe, vendar pričujočemu filmu ne bi škodilo, če bi bil nekoliko bolj radodaren z razlagami. Prav tako me je motilo, da je velika večina likov (z izjemo Tadeka) zreduciranih na pozicije nepomembnih statistov, ki občasno uletijo v kamero, nekaj povejo in nato izginejo, čeprav v okviru zgodbe igrajo zelo pomembno vlogo. Nasploh se zdi, da je film na več mestih močno porezan in da mu manjkajo določeni deli zgodbe, ki bi bolje pojasnili dogajanje in motivacijo likov.

Rezultat iskanja slik za dark crimes 2018

Dark Crimes si po mojem mnenju ne zasluži toliko graje. Pristna mračna atmosfera, magnetna Carryjeva igra v zanj precej netipični vlogi ter pripovedni minimalizem so mojo malenkost ves čas držali v stanju fascinacije nad tem, kaj se bo zgodilo oz. v katero smer bo film krenil. Škoda le, da izdelek pušča veliko neizkoriščenega potenciala in večino stvari pusti zgolj napol razvitih; od zgodbe, likov pa vse do zaključnega preobrata, ki pride od nikoder in ne pusti močnejšega vtisa. Primerno za ljubitelje morbidnih kriminalk.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Dark Crimes (2018)

  1. Tega so na IMDb res pretežno spljuvali, so pa vmes tudi taki, ki trdijo, da zgolj glupi Amerčani (pretežni uporabniki tega portala) ne marajo tovrstnih “art” in “evropskih” filmov. Vsekakor zaupam tvoji oceni in sem mu tudi sam mislil dati priložnost, čeprav kakšnih ultra visokih pričakovanj niti nimam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *