afw1

Fantastična ženska

Marina in Orlando sta zaljubljena in načrtujeta skupno prihodnost. Marina je mlada natakarica in ambiciozna pevka. Orlando je 20 let starejša od nje in ima tiskarno. Nekega večera, po praznovanju Marininega rojstnega dne, Orlanda obide huda slabost. Marina ga nemudoma odpelje na urgenco in takoj odide. Orlando na urgenci umre.

Namesto da bi v miru žalovala, se mora Marina soočiti z neprijetnimi vprašanji policije in zaničljivim odnosom Orlandove družine. Zdravniki in Orlandova družina ji ne verjamejo, policija jo zaslišuje, ker sumi, da je bila vpletena v njegovo smrt. Orlandova bivša žena ne dovoli Marini, da pride na pogreb; Orlandov sin grozi, da bo Marino vrgel iz stanovanja, v katerem sta živela skupaj z Orlandom.
Marina je transseksualka in za večino Orlandove družine je njena spolna identiteta nesprejemljiva in perverzna. Namesto da bi v miru žalovala za ljubljeno osebo, se mora Marina boriti za pravico, da ostane to, kar je: kompleksna, močna, odkrita in fantastična ženska.

Fantastična ženska je film čilskega režiserja Sebastiána Lelia, ki je osvojil oskarja za najboljši tujejezični film leta. Preden je prejel to najbolj prestižno filmsko nagrado, je film osvojil srebrnega medveda za najboljši scenarij na filmskem festivalu v Berlinu in požel stoječe ovacije na številnih mednarodnih festivalih, kot so Toronto, Telluride, San Sebastian in Palm Springs. Film Fantastična ženska je bil nominiran tudi za nagrado za najboljši film leta v španščini ter za zlati globus za najboljši tujejezični film.

Sebastián Lelio (1974) je vsestranski umetnik – režiser, scenarist, in producent. Njegov prvi film La Sagrada familia se je uvrstil na program mednarodnega festivala v San Sebastianu leta 2005. Sledila sta filma Navidad (2009) in El año del tigre (2011). S četrtim filmom Gloria (2013) je osvojil 19 nagrad, vključno z nagrado za najboljši španski film leta in tremi nagradami na berlinskem filmskem festivalu. Fantastična ženska je njegovo peti film.

Mlada natakarica in pevka Marina in starejši moški Orlando sta zaljubljena in načrtujeta skupno prihodnost. Ko Orlando nenadoma zboli in umre, se je Marina prisiljena soočiti s svojo družino in družbo ter se znova boriti, da jim pokaže kdo je Marina Vidal: kompleksna, močna, odkrita in fantastična ženska.

Naslov v izvirniku: Una Mujer Fantástica
V kinu od: 24.05.2018
Dolžina filma: 104 minut
Država / Letnik: CHL/2017
Filmski žanr: Drama
Igralci: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim
Režija: Sebastián Lelio
Distributer: Famous Fox d.o.o.
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *