the_dark_knight_of_gotham_city

Kdo je najboljši filmski Batman?

Batman je eden od najpopularnejših superherojev (četudi v resnici ne poseduje nobenih nadnaravnih moči) in tekom let je mračni vitez iz Gothama doživel ogromno filmskih adaptacij, s tem pa tudi veliko menjav igralcev. Velja omeniti, da je Batman izredno karizmatičen in psihološko kompleksen lik, ki ga ne more igrati ravno vsak, zato se bomo tokrat vrnili v preteklost in pogledali, kdo vse je stopil v kožo plejboja in bogataša Bruca Wayna ter njegovega alter ega, maščevalnega križarja Batmana. Povrhu tega pa bomo igralce razvrstili od tistega, ki je (dosedaj) najbolj perketno odigral Batmana pa vse do tistih mračnih trenutkov v zgodovini filma, ko si je Batmanova kostum nadel napačen igralec. In da bo zadeva malce drugačna, bomo začeli z najslabšim in se počasi vzpenjali proti vrhu. Seveda gre za izključno moje mnenje, tako da se z mano ni treba strinjati.

6. George Clooney (Batman & Robin)

Rezultat iskanja slik za GEORGE CLOONEY BATMAN

Pričakovana izbira, ampak drugače ne more biti. Da je George Clooney daleč  najslabši filmski Batman, se zaveda tudi Clooney sam, saj je v več intervjujih priznal, da je bila ta vloga zanj prevelik zalogaj in da jo danes močno obžaluje. Ne samo to, da je film Batman & Robin viteza teme spremenil v slabega komedijanta z obupnim kostumom, povrhu tega je še Clooney priznal, da večino snemanja ni imel niti najmanjšega pojma o tem, kako naj bi moral Batmana odigrati in priznati je treba, da je to v filmu zelo opazno. Batman je lik, ki si zasluži spoštljiv odnos, katerega pa režiser Joel Schumacher žal ni dosegel in ga tako spremenil v načičkano kreaturo.

5. Val Kilmer (Batman Forever)

batman-forever-batman-forever-23673181-640-384

Val Kilmer mi ni bil nikoli povsem napačen Batman, samo naključje je naneslo, da je nastopal v sila povprečnem zabavljaškem spektaklu Batman Forever ki je poskušal potisniti mračnost lika močno v ozadje in izpostaviti njegovo nastopaštvo, šarm in predvsem zbijanje slabih enovrstičnic. Sicer ni nič narobe, če se v filmu o Batmanu vključi nekaj humorja, vendar pa mora za to obstajati neka razumna meja. In ker je režiser Schumacher želel na vsak način spremeniti Batmana v komično figuro, je zaradi tega trpel Kilmerjev talent.

4. Adam West (Batman)

Rezultat iskanja slik za adam west batman

Omenil sem že, da je Batman mračna figura, ki jo ne moreš spremeniti v komedijanta. Se pa najdejo tudi izjeme in mednje spada tudi Adam West je s svojo zabavno različico Batmana. Kot prvo; humoristična serija Batmanje bila sila zabavna, vendar ne žaljiva, povrhu tega pa je vsebovala ogromno domiselnih trikov, ponarodelih enovrstičnic ter karizmo glavnega igralca, ki je v vlogi več kot očitno zelo užival. In četudi je West na pričujoči lestvici nekoliko “nizko” (predvsem zaradi tega, ker je njegov Batman svetlobna leta daleč od tistega, kar bi moral biti), je njegov doprinos k priljubljenosti Batmana spoštovanja vreden.

3. Christian Bale (Batman Begins, The Dark Knight, Dark Knight Rises)

Rezultat iskanja slik za CHRISTIAN BALE BATMAN

Potem, ko je film Batman & Robin za nekaj let zaprl vrata Batmanove franšize, se je ta vrnila zmagoslavno s filmom Batman Begins v režiji Christopherja Nolana, kjer smo bili deležni presenetljivo realistične in ranljive podobe viteza teme, ki je iz psihološkega vidika zelo blizu stripom, vendar pa Nolana bolj kot Batman zanima to, kar se skriva za njim in kaj Batman predstavlja mestu Gotham, katerega ščiti. Christian Bale je izvrstno utelesil Batmanovo karizmo, agresijo in odločnost, hkrati pa je izpostavil tisto, kar smo v prejšnjih Batmanovih filmih pogrešali; človeka za masko, to se pravi Bruca Wayna. In iz tega vidika je Bale nedvomno ena od najbolj zvestih Batmanovih adaptacij.

2. Michael Keaton (Batman, Batman Returns)

Povezana slika

Michael Keaton je ime, katerega najpogosteje povezujemo z likom Batmana, saj je bil prvi, ki ga je uprizoril na velikem platnu v samostojnem celovečernem filmu. In še danes lahko rečemo, da je bil Keaton fantastični Batman, saj je zajemal vse karakterne lastnosti omenjenega lika; šarm, skrivnostnost, inteligentnost, osupljivo obvladovanje borilnih veščin in zvitost. Če k temu dodamo še gotsko ozračje mesta Gotham ter samozavestno režijo Tima Burtona, dobimo najboljši približek stripovskemu Batmanu.

1. Ben Affleck (Batman V Superman: Dawn of Justice, Suicide Squad, Justice League)

landscape-1474456727-batman-ben-affleck

Ob najavi novice, da bo Batmanov kostum nadel Ben Affleck, je internet in predvsem oboževalce stripov zajela panika. Affleck je bil zanje zgolj lepotec brez talenta, zato si ga niso uspeli predstavljati v tako zahtevni vlogi, kot je Batman. Toda njegov nastop v filmu Batman V Superman: Dawn of Justice je vsem dvomljivcem zaprl usta, še posebej zato, ker je njegov Batman bistveno drugačen od tistih, ki smo jih dotedaj uspeli videti. Batman je bil tokrat čisti antiheroj; naveličan večnega boja v krogu kriminala, nasilen, preganjan s strani demonov iz preteklosti in krivde, da je odgovoren za smrt svojih staršev, konflikten in predvsem strašljivo mračen. Affleckov Batman je neuničljiva mašina na dveh nogah, ki ne pozna več nobenega usmiljenja. Takšnega Batmana nismo vajeni in Affleck ga je odigral s pravo mero sočutja kot tudi prezira, saj njegovih dejanj ne moremo podpreti, lahko pa jih razumemo. In ta psihološka kompleknost njegovega lika, ki venomer niha med pravico in norostjo, je nekaj, kar pogrešamo v dandanašnjih idealiziranih superherojskih spektaklih.

In naj zaključim z Batmanovimi znamenitimi besedami: “I am the vengeance. I am the Night. I am Batman!”

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

11 comments on “Kdo je najboljši filmski Batman?

 1. Meh. :/ Bolj primerno vprašanje bi bilo, kdo je najmanj slab filmski Batman. Verjetno Bale, I guess, čeprav mi nihče od teh igralcev v tej vlogi osebno ni bil posebej pri srcu in tudi Batman kot lik se mi zdi v filmih precej šibko uprizorjen. But that’s just me. Moja izbira bi bila film o Batmanu v monokromatskem stripovskem slogu prvega Sin Cityja, v osrednji vlogi pa morda igralec tipa Karl Urban (v Dreddu je bil recimo odličen) ali celo Clive Owen ali morda Alexander Skarsgård, nikakor pa ne kakšen šmokljan tipa Ben Affleck ali pritlikavec kot Tomči Kurči.

  1. Affleck je mene osebno najbolj prepričal, ker je bil popolnoma drugačen od ostalih Batmanov; bolj konflikten, nasilen in kompleksen lik, vendar gre tu za moj osebni okus, ker imam rad takšne sorte junakov.

   Itak pa vsi potihem obožujemo Clooneyja z bat nipli.

 2. Huh, čudn zapis. Od kje ideja, da je Affleck veljal zgolj za lepotca leta 2016?!? Saj nismo leta 2000, jeboga ga bog :) Ste pozabili na vse filme, ki jih je posnel zadnja leta in je vse prej kot lepotec? Pač niso ga videli v vlogi Batmana, to je vse.

  No, kar se mene tiče, je najboljši Michael Keaton, najslabši pa Bale s tem svojim debilnim globokim glasom.

  To je to :)

  1. Zapis ni čuden, ker temelji na dejstvih. Ko je bilo najavljeno, da bo Affleck igral Batmana, so bili feni stripovskih filmov – milo rečeno – ogorčeni in so celo zbirali podpise, da bi ga skenslali. Verjetno je njihova jeza izhajala iz slabega poznavanja Affleckove kariere od ca. leta 2006 naprej in so bili še vedno prepričani, da igra v romantičnih žajfnicah.

 3. Kaj pa je Affleck posnel tako briljantnega od leta 2000 do danes? Mogoče The Sum of All Fears (2002), kjer je upodobil najbolj debilnega Jacka Ryana vseh časov? Daredevil (2003) in Gigli (2003), dve hudi mojstrovini v istem letu? Pri Hollywoodland (2006) me je pobiralo od dolgčasa in nezanimivih likov, Misija Argo (2012) ter Gone Girl (2014) sta pa sploh med najbolj precenjenimi filmi svojega časa. Krimič The Town (2010) se mi je osebno zdel soliden, to mu priznam, in že pri Gone Baby Gone (2007) je dokazal, da je kot režiser pravzaprav zelo spreten. Ampak potem mu je šlo spet navzdol: ridikulozni The Accountant (2016) je tak tematski in pripovedni mimostrel, da je kar hudo, sterilna gangsterijada Live by Night (2016) pa pusta in enolična kopica še stokrat videnih klišejev. Naj se Ben raje drži režije, ta mu gre kar dobro, in pusti igrati svojega sila nadarjenega mlajšega brata. Ampak hej, o okusih se itak ne razpravlja. :/

  1. Mene je Affleck prepričal s svojimi režijskimi poskusi, še posebej The Town mi je bil odličen izdelek, pa očitno sem eden redkih, ki mu je bil všeč Live by Night. :)

 4. Vid, vem, da so zbirali podpise, ampak ne zato, ker bi imeli v glavi, da je prelep za Batmana, no :)

  Filmoljub, kar se mene tiče, je Argo eden najboljših filmov zadnjega časa, Gone Girl pa prav tako odličen. Oba sta zelo znana in Affleck je v njih vse prej kot lepotec in poster boy. Zelo fajn je meni tudi Hillywoodland, On the Town pa sploh, torej cela kopica filmov, kjer je resen plejer, ne pa le poster boy kot pred mnogimi leti. Soliden je tudi The Company Men, pa še kaj bi se našlo. Skratka, Affleck je zadnjih 10 do 15 let vse prej kot poster boy, zato je argument proti Batmanu, o katerem piše Vid, trapast. Če so tebi vsi ti filmi fajn ali ne, nima nobene vze.

  1. Podpise so zbirali zato, ker je v njihovih glavah bil Affleck še vedno lepotec iz romantičnih komedij. Od tam so se ga pač najbolj spomnili (Pearl Harbor, Gigli) Upoštevaj to, da oboževalci stripovskih / superherojskih filmov redkokdaj pogledajo kaj izven njihovega omiljenega žanra, tako da pomoje za Argo in The Town niso niti slišali. Ne vem, zakaj bi bil moj argument trapast, glede na to, da sem povzel mnenja iz interneta.

 5. Pa če prav pomislim, že od začetka kariere ni bil ravno samo lepotec, saj je poleg uspešnic ves čas snemal tudi male in zanimive filme, kjer je bil vse prej kot seks simbol. Le vmes se je malo zasral ljudem, to pa je tudi vse.

 6. Kaj je meni všeč ali ne, res nima veze, saj to tudi sam trdim. V bistvu mi omenjeni filmi niti niso tako zelo strašno napačni (razen idiotizmov tipa Armageddon ali Pearl Harbor ali Gigli ali Jersey Girl in tako dalje), recimo The Company Men (2010) je bil tudi meni več kot soliden (celo pisal sem o njem) — samo Ben Affleck je igralsko pač na nivoju Markyja Marka Wahlberga: torej skrajno brezizrazen, nezanimiv, lesen, neprepričljiv in dolgočasen kos mesa. To je vse. Jaz sploh ne vem, da je kdaj veljal za seks simbol, te reči ti bolj obvladaš in si na tekočem, jaz tega niti ne omenjam. Poznam kar nekaj žensk (vključno z mojo), ki se jim Ben Affleck zdi pocukran šmokljan in totalni papak. Da se gre zadnje čase nekega silaka s tistim kao badass mrkim pogledom in slabo voljo, se mi zdi idiotsko in mene niti slučajno ne prepriča; kot da bi gledal groteskno parodijo njega samega. Kot režiser je pač veliko boljši. To je to. :)

  1. Če prav pomislim, imaš po svoje prav… Affleck pogosto igra lika na en in isti način, ampak vseeno mi je še všečen igralec. Daleč od najboljšega, ampak kot Batman je vsaj mene prepričal, predvsem zato, ker si ga nisem znal predstavljati v tej vlogi. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *