image0

Rampage (2018)

Ridikulozno na potenco. Tega ni mogel izvleči niti neuničljivi Dwayne Johnson, pa čeprav je mojster akcijskih bedastoč, ki jih rešuje s svojim seksi mačo pogledom. V Hollywoodu, če imaš neumno idejo in veliko denarja, pokličeš njega. “The Rock” z lahkoto proda film in ga naredi za gledljivega, ampak kar je preveč, je pa preveč. Lahko bi zdržal, če bi šlo za humorno pustolovščino z gigantskimi pošastmi, ampak kinematografska morija, ki traja mučnih 105 minut, se vzame resno. Ni pomembno, kako dober promotor filmov je Johnson, ki je odgovoren za priredbe Jumanji, G.I. Joe in Journey To The Centre Of The Earth, vse ima svojo mejo. Po računalniški igri posnet film brez kakršne koli otipljive zgodbe ali omembe vrednih karakterjev izpred časa rojstva večine njegovih oboževalcev, je slaba ideja. Lahko bi bil popcorn summer flick, a si na mesto tega zasluži oznako skropucalo.

mv5bodbhztk3ogqtzwqyni00ywyyltlkywqtytixzmq3ytfhmzm3xkeyxkfqcgdeqxvymjgxntqwnw-_v1_sx1776_cr001776744_al_

Primatolog Davis Okoye, ki ne dovoli, da se mu ljudje čustveno preveč približajo, je navezal neomajno vez z Georgeom, izjemno inteligentnim odraslim goriljim samcem, za katerega skrbi že od njegovega rojstva. Toda genetski poskus zlobne organizacije, ki jo vodita nesposobneža in karikaturno upodobljena zlikovca, to nežno opico spremeni v gromozansko besnečo zver. Podobno se preobrazijo tudi druge živali in hitro se izkaže, da svet lahko reši le Okoye s svojim živalskim čutom in posebno vezjo, ki jo je spletel z Georgeom. Ne samo, da skuša rešiti mesto pred katastrofo in opustošenjem, rešiti hoče svojega prijatelja. Ti na novo ustvarjeni alfa plenilci sejejo grozo in uničujejo vse, kar se jim znajde na poti. Okoye zato poišče pomoč genetskega inženirja, da skupaj najdeta cepivo. Kako trapast je ta film, ste si odgovorili sami z zavijanjem z očmi ob branju sinopsisa.

mv5byjfjntk4zdatyjkymc00y2e1lwi0mdmtzjlmmguwngyyotzixkeyxkfqcgdeqxvymjgxntqwnw-_v1_sx1776_cr001776744_al_

Režiser Brad Peyton je snemal po scenariju Ryana Engla, Carltona Cusa, Ryana J. Condala in Adama Sztykiela; zgodbo je na podlagi videoigre Rampage domislil Engel. Producirali so Beau Flynn, John Rickard, Brad Peyton in Hiram Garcia. Johnson (ki je tudi eden izmed izvršnih producentov), Peyton in Flynn po uspešnici Prelomnica Svetega Andreja in Potovanje v središče Zemlje 2: Skrivnostni otok sodelujejo že tretjič. Izza kamer pa so sodelovali še direktor fotografije Jaron Presant, scenograf Barry Chusid, montažerja Jim May in Bob Ducsay ter kostumografinja Melissa Bruning. Glasbo je zložil Andrew Lockington. Toliko ljudi, da so na koncu ustvarili Rampage. Po drugi strani pa so nekatera dekleta v kinematografu ob skorajšnji smrti Georgea nezaustavljivo jokala in govorila: “Pa saj ne more umreti.” Tako, da ne smem biti preveč kritičen v imenu povprečnega filmskega navdušenca.

mv5bytm5mjvhmmitmty1ny00nmy2ltgzzwetzguxmdc0otc1njnkxkeyxkfqcgdeqxvymjgxntqwnw-_v1_sx1776_cr001776744_al_

Ta film bi moral biti še bolj trapast, to bi bila njegova edina rešitev. Originalni scenarij iz leta 1986 je temeljil na preprostosti. Igre so bile poenostavljene; premikal si se s strani na stran in udarjal stvari ali pa si jih poskušal ustreliti. Če temu dodamo solidno računalniško generirane podobe pošasti – volka, gorilo in krokodila – potem bi to moralo zadoščati za brezsmiselno preganjanje dolgčasa. To bi moral biti film o gorilah, ki rušijo zgradbe. Karkoli več od tega je nepotrebno in na žalost so ustvarjalci bili še preveč ambiciozni. Trapasti ideji so hoteli dati smisel in se je lotiti z umetniško kreativo, a so se pokopali pod prah, ki ga je dvignil George, ko je prvič treščil ob zeleni zaslon. Edina prednost, ki jo je scenarij imel na svoji strani, je bila absurdnost, a so preprosto zavozili. Je preveč, če smo si želeli, da bi bili volk, gorila in krokodil še večji? Rampage je velika neumna zabava, ampak ne tako velika, neumna in zabavna, kot bi lahko bila.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *