thepost

The Post (2017)

V trenutku, ko se je aktualni ameriški predsednik spravil na njemu nenaklonjene medije z zmerljivko fake news, je bilo samo vprašanje časa, kdaj mu bo Hollywood kot tovarna liberalnih sanj vrnil udarec. Te naloge se je lotil legendarni Steven Spielberg z zgodovinsko dramo The Post, ki je resda postavljena v leto 1971, vendar pa več kot očitno vleče ogromno paralel s trenutnim stanjem tako v politiki kot medijih; resnična zgodba spregovori o časniku The Post, ki naleti na kopico dokumentov o umazanem ozadju vietnamske vojne ter mnogim sumljivih potezah tedanjega predsednika Richarda Nixona. Navkljub mnogim pritiskom in nevarnim potezam je The Post uspel objaviti obremenilne dokaze ter postaviti temelje zloglasni aferi Watergate, ki je Nixona prisilila k odstopu.

Rezultat iskanja slik za the post 2017

Spielbergova zgodovinska drama o vedno prisotnih pritiskih politike na delovanje medijev je zapakirana v hvalnico neodvisnemu novinarstvu, ki se upa postaviti po robu vplivnemu nasprotniku in ljudem prikazati resnico o njihovih voditeljih, katerim slepo zaupajo. V nasprotju z večino Spielbergovih prejšnjih izdelkov je The Post bistveno manj sentimentalen in toliko bolj kratkočasen in informativen, zato gledalcu ponudi več kot dovolj podatkov za lažje razumevanje ozadja zgodbe. Film se lahko pohvali s pestrim igralskim ansamblom, kjer je največ pozornosti namenjene uredniku The Posta, Benu Bradleeju (Tom Hanks) in prvi ženski lastnici časopisa, Kay Graham (Meryl Streep), ki vodita neusmiljeni boj zoper političnim pritiskom, hkrati pa na riziko postavita celo lastni službi.

S tem pa pridemo tudi do glavne težave pričujočega izdelka; The Post je film, kateremu načeloma nič ne manjka, vendar je hkrati tako rutinski, neizstopajoč in pozabljiv, da se ga čez dobro leto ali dve ne bodo spomnili niti najbolj zagreti Spielbergovi oboževalci. Če povem bolj preprosto; gre za film, ki zgolj obstaja. Za film, ki dlakocepsko sledi pravilom žanra t.i. “pisarniških dram”, kjer kopica posameznikov hodi iz ene sobe v drugo ter vmes razlaga gledalcu, zakaj je zgodba, ki jo spremlja, tako pomembna. Za film. ki daje vtis ljubiteljskega projekta, ki ga je Spielberg posnel v roku enega vikenda v namene preganjanja dolgčasa. Za film, kjer tudi vrhunska igralska ekipa ne ponudi svojega maksimuma in ostaja neizkoriščena. In nenazadnje; gre za film, ki navdihujočo in napeto zgodbo iz sveta novinarstva predstavi na presenetljivo komoren in nevznemirljiv način.

Rezultat iskanja slik za the post 2017

The Post ponuja veliko razlogov za vsaj enkratni ogled; Spielberg je namreč dovolj vešč filmar, da zgodbo, ki se večino časa odvija v notranjosti pisarn, predstavi na zelo informativen in gledljiv način, k boljšemu rezultatu pa prispeva tudi sposobna igralska ekipa. Prav tako je nemogoče spregledati večno aktualno sporočilo o tem, s kakšnimi ovirami se spopadajo mediji na lovu za resnico. Kljub temu pa se zdi, da filmu nekaj manjka, da je nekoliko medla in pozabljiva pisarniška drama, ki gledalcu zleze skozi levo uho noter in skozi desno ven.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *