poster-e1490219745165

Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)

Nadaljevanka Twin Peaks, ki je spregovorila o preiskavi umora srednješolke Laure Palmer v naslovnem mestecu, je v začetku 90. let spremenila zgodovino televizije in svetlobno hitro postala popkulturni fenomen. Unikatna mešanica kriminalne drame, črne komedije in surrealnega trilerja je zadela v polno in nemudoma osvojila gledalce po vsem svetu, ki so skupaj s posebnim agentom FBI, Dalom Cooperjem (Kyle MacLachlan) iskali odgovor na vprašanje; kdo je umoril Lauro Palmer? Nadaljevanka, katero sta ustvarila sloviti David Lynch in Mark Frost, je bila v svoji prvi sezoni praktično nepremagljiva, zalomilo pa se je v sredini druge, ko je bila razkrita identiteta morilca in je gledanost začela strmo padati, kar je posledično vodilo k nenadni ukinitvi. Navkljub temu pa Lynch še ni bil pripravljen popolnoma zapustiti svet Twin Peaksa in je leto dni kasneje postregel s celovečernim filmom Twin Peaks: Fire Walk With Me, ki je bil zamišljen kot uvod v serijo filmov, kateri bi odgovorili na mnoga nerazrešena vprašanja iz nadaljevanke.

http://www.lynchnet.com/fwwm/pics/fwwm134.jpg

Lyncheve namere nažalost niso padle na plodna tla, saj je bil film na premieri v Cannesu pospremljem z žvižgi nezadovoljstva, kritiki pa so ga označili za zmedeno in pretenciozno skropucalo. Tudi oboževalci nadaljevanke si niso bili na jasnem z videnim, saj film proti pričakovanjem ne ponudi veliko odgovorov, temveč bistveno več vprašanj. To je po svoje razumljivo, saj je Fire Walk With Me mišljen kot predzgodba, kar pomeni, da spremljamo dogodke, ki so pripeljali do prihoda agenta Cooperja v mestece Twin Peaks. Film je razdeljen na dva dela; v prvem spremljamo preiskavo umora mladoletne prostitutke Terese Banks, nakar zgodba preskoči leto dni in postreže z zadnjimi dnevi v življenju Laure Palmer, ki se spopada z ljubezenskimi težavami, zasvojenostjo od drog, padca v svet prostitucije ter težavnim odnosom s shizofrenim očetom Lelandom, ki do svoje hčerke čuti prav posebna nagnenja.

http://www.lynchnet.com/fwwm/pics/fwwm050.jpg

Za razliko od nadaljevanke je Lynchev film bistveno bolj mračen, brutalen in oropan odštekanega humorja, zato pa je toliko več poudarka na strašljivi atmosferi, bogati simboliki, nekonvencionalnem pripovednem toku ter pretresljivem prikazu psihičnega zloma dekleta, ki je ujeto v svet zasvojenosti, prodajanja telesa za denar in zlorab. Fire Walk With Me resda hodi po tanki meji med realnim in imaginarnim, med stanjem zavesti in sanjami, toda Lynch uspe postreči z daleč najbolj iskrenim in brezkompromisnim portretom vsakdana trpinčene osebe, ki skuša z mnogimi nečednimi dejanji zadušiti lastno bolečino. K temu pripomore tudi vrhunska igra Sheryl Lee v vlogi Laure Palmer, ki s pravo mero sočutja kot tudi ostrine uspe utelesiti njeno kompleksno osebnost in ustvariti enega najbolj tragičnih likov v zgodovini filma. Najbolj fascinantno pa je to, da navkljub močno spremenjenem ozračju FWWM še vedno odlično funkcionira kot del fenomena, imenovanega Twin Peaks. FWWM je v bistvu bolj “twinepeaksovski” kot nadaljevanka.

http://www.lynchnet.com/fwwm/pics/fwwm199.jpg

Kot že rečeno, so mnogi filmu očitali, da zastavi bistveno več vprašanj kot odgovorov, vendar pa je privlačnost Twin Peaksa ravno v tem, da venomer ostaja skrivnosten, kot fascinantna uganka, katere nikoli ne razrešimo, vendar se kljub temu k njej vedno znova vračamo. Nenazadnje je nadaljevanko pokopalo ravno to, ker je dosti prezgodaj razkrila osrednjo skrivnost, torej identiteto Laurinega morilca. Lynch se zaveda, da škode ne more popraviti, zato pa s kljubovanjem linearnosti časa, razbijanjem ločnice med sanjami in resničnostjo ter navidez razmetano strukturo preseči okvire klasične detektivke in ponuditi vstop v svet, kjer poteka večni boj med dobrim in zlim, med nebesi in peklom, med angeli in demoni. Ta svet je tako bogat, strašljiv, enigmatičen ter hkrati bližje realnosti kot marsikatera socialna drama, zato FWWM ostaja nepresežena mojstrovina, eden najbolj podcenjenih filmov iz Lyncheve bogate kariere, ki je na srečo z leti pridobila na veljavi in ji mnogi pripisujejo enako močan status kot nadaljevanki.

http://www.lynchnet.com/fwwm/pics/fwwm284.jpg

Twin Peaks: Fire Walk With Me je nepopoln film, ravno to pa ga dela popolnega. Ponuja mnogo vprašanj in skoraj nič odgovorov, vendar gledalci zaradi tega nismo jezni, saj nas film vzpodbudi, da ga analiziramo do onemoglosti. In tudi po več kot 25. letih je FWWM mojstrska uganka, ki opusti šibke plati nadaljevanke (dolgočasne stranske zgodbe, na trenutek bebav humor) in ponudi mračen vpogled v mestece, kjer ni nihče nedolžen.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *