gottiposter

Gotti (2018)

Filmske biografije o življenju Johna Gottija, vplivnega kriminalca in vodje mafijske družine Gambini, si sprva nisem nameraval ogledati tako hitro, vendar me je k temu pritegnil medijski cirkus, ki je izbruhnil ob izidu filma. Ta je bil namreč deležen katastrofalnih ocen (na spletni strani Rotten Tomatoes se trenutno drži pri famoznih 0%), ustvarjalci filma pa so še dodatno razburili ozračje z naprošanjem javnosti, naj si ogledajo izdelek ter obtožbami, da so filmski kritiki plačani provokatorji, ki se skrivajo za tipkovnicami. Ob takšni zmešnjavi me je kakopak pritegnilo, da si ogledam film Gotti in ugotovim, če je res vreden vseh teh gorečih debat. Vsaka, še tako slaba reklama, je za nekaj dobra. Najbolj pomembno vprašanje pa ni, če je pričujoči film dober ali slab, ampak zgolj to, kako slab je. Je popolna katastrofa, zapravljena priložnost ali celo spodoben izdelek?

Rezultat iskanja slik za gotti 2018

Izbral bi srednjo možnost; zapravljena priložnost. Gotti ni pod nobenim pogojem dober film, vendar pa ga ne morem uvrščati med sramotne zmazke. Kar ga rešuje pred popolnim potopom, sta dve stvari; ambicioznost in  Johna Travolte v glavni vlogi. Slednji postreže z zelo entuziastično in energično igro, kot da je Travolta potihem računal, da se mu ponovil Pulp Fiction, s katerim se bo znova vrnil med prvoligaške igralske kalibre. Če povem drugače; Travolta igra Gottija kot da gre za njegovo življenjsko vlogo. In četudi ne moremo govoriti o igralskem presežku, sta njegova determiniranost in solidna igra po svoje občudovanja vredna.

Prav tako ne morem biti jezen na slab rezultat filma, saj se ta vsaj trudi, da bi pustil močan vtis pri gledalcu in na več mestih pokaže nekaj potenciala, ki pa ni žal nikoli docela izkoriščen. Prepričan sem, da se je filmska ekipa projekta lotila dosti bolj resno kot kaže končni rezultat in četudi je Gotti slab film, mu ne morem očitati pomanjkanja ambicij. Kje točno se je zalomilo, ne bi želel ugibati, vendar če bi se filma lotil izkušen maček tipa Martin Scorsese, bi na pladnju dobili precej bolj informativen, urejen in vsebinsko močan izdelek.

Rezultat iskanja slik za gotti 2018

Ena od glavnih težav filma je, da je kot biografija premalo informativen ter šlampasto zmontiran. Celoten film izgleda, kot da so ustvarjalci podatke o Gottieju iskali preko Wikipedije, kjer so naključno izbrali nekaj pomembnih dogodkov iz njegovega življenja, jih posneli in zlepili skupaj brez kakršnekoli razlage in konteksta. Scene si enolično sledijo ena za drugo (občasno so “zabeljene” z arhivskimi posnetki, kar film naredi še bolj cenen), z izjemo glavnega lika so vsi nastopajoči v filmu bledi in neizraziti, da jih gledalec sproti pozablja in tako postane še bolj zmeden kot sicer, ob nastopu odjavne špice pa o portretirancu vemo ravno toliko kot na začetu filma; nič.

No, razen tega, da je izkoristil vsako priložnost za ubijanje, izsiljevanje, podkupnine in izdaje lastnih tovarišev. Tu pa pridemo do verjetno najbolj problematičnega dela filma; tekom zgodbe smo priča arhivskim posnetkom, ki kažejo, da je Gotti užival močno podporo javnosti in da ga je ta celo želela osvoboditi, ko je pristal v zaporu. Še več; v odjavni špici več posameznikov zatrdi, da je Gotti skrbel za skupnost in bil celo odgovoren za upad kriminala v New Yorku. Provokativen pristop, ki skuša razbiti podobo Gottieja kot hladnokrvnega morilca in ga predstaviti v bolj “humani” luči je sicer zanimiv, vendar je težava v tem, da film njegovi skrbi za ljudi in zajezitvi kriminala ne nameni nobene pozornosti. Ves čas ga prikazuje kot gorilo, ki vsako oviro reši z nasiljem in ustrahovanjem.

Rezultat iskanja slik za gotti 2018

Film Gotti ima ogromno potenciala in postreže z verjetno najboljšo igro Travolte v zadnjih desetih letih, toda očitno se je na poti do končnega rezultata nekaj hudo zalomilo. Rezultat tega je zelo medla in pomanjkljiva biografija, ki bi lahko v rokah bolj izkušenega režiserja in veščega scenarista pustila bistveno boljši vtis. Vsekakor pa ni popolna katastrofa, za katero jo razglašajo kritiki.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Gotti (2018)

  1. Sam sem imel zelo velika pričakovanje glede samega filma. Menim, da je film Gotti iz leta 1996 z Armandom Assantom v glavni vlogi veliko boljši in bolj realno prikaže življenje Johna Gottia. Sam John Travolta ni bil dovolj, da bi se film približal klasičnim mafijskim filmom kot sta npr.: Boter in Dobri fantje. Za vse tiste, ki si filma še niste ogledali ali ne poznate zgodovino Gambino mafijske družine predlagam, da si pred ogledom filma ogledate še dokumentarca Inside the Mob in The Gambino Crime Family.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *