1

Incredibles 2 (2018)

Nadaljevanje uspešne animiranke Neverjetni prinese nazaj celotno paleto odbitih superherojskih likov, ki pa so hkrati tudi čisto običajni člani družine. S čisto običajnimi težavami, družinskimi zdrahami, zbadanji in preglavicami. To je bil tudi najlepši element prvega dela, od katerega mineva štirinajst let. Si lahko mislite, da je minilo že toliko časa? Dolga doba za filmsko nadaljevanje, sploh če štejemo zraven, da je bil uvodnik zelo dobičkonosen in med filmskim občinstvom sprejet z odprtimi rokami. Ampak vredno je bilo čakati, saj se ekipa vrača s premišljenim scenarijem in dobro zgodbo. Dovolj dobro, da so lahko posneli drugi del, ki pa točke dobiva predvsem na dinamiki med družinskimi člani, prikupnih potegavščinah in ljubkosti mladega superherojskega otročička.

mv5bmtc3njmxmdi0ml5bml5banbnxkftztgwmzkwmdk1ndm-_v1_sx1777_cr001777807_al_

Neverjetni delujejo, ker prinašajo v žanr animiranega filma svežino. So edinstveni v svoji topli človeškosti. Imajo napake, ampak se trudijo. Biti boljši pri svojem delu, pri reševanju ljudi, pri starševstvu in pri tem, da se obenem znajo zabavati. V tem smislu je animiranka subverzivna in napredna. Ne gledamo le vsega, kar obožujemo pri superherojih; akcijo, vpadljive kostume in pa bajeslovni boj dobrega proti zlu. Gledamo tudi kolikor toliko pristne odnose (seveda znotraj filmskega univerzuma, ki ga vzpostavijo) povsem normalne družine s tremi otroki. Gospod Neverjetni se mora tokrat spopasti z malo drugačno nalogo; mora postati oče varuška, medtem ko svet rešuje njegova žena, gospa Neverjetna.

mv5bmji2mji4nta3mf5bml5banbnxkftztgwntcxmzkzntm-_v1_sx1777_cr001777831_al_

Naloga je težja, kot se morda sliši, saj trije otroci niso lahek zalogaj. Sam mora skrbeti za sinovo domačo nalogo (pri čemer se ponovno uči ulomke in reševanja matematičnih nalog), hčerkino čustveno stanje (po tem, ko nastopijo najstniške težave s fanti) in za skrb ter razvoj najmlajšega pobalina (ki odkriva nenadzorujoče superherojske moči). Slednji v svoji nezaustaljivi radovednosti povzroča samo zgago in nemir. Ob tem lahko oprostimo klasično predvidljivega zlobneža in njegov načrt, kako bo ogrozil svet. Predvsem pa mora “glava družine” požreti ves svoj ponos, da je v središču pozornosti tokrat njegova žena, medtem ko je on heroj doma. Vsaj skuša biti, no. Vloge se obrnejo in nadvse zanimivo je spremljati odnose, ki so nam vsem še kako poznani.

mv5bmtexmjiwotc3ntdeqtjeqwpwz15bbwu4mdc3mtm5mzuz-_v1_sx1777_cr001777744_al_

Superheroji so bili pregnani iz družbe, zato so se bili večino časa primorani skrivati. Kljub temu pa družina ne more pobegniti svoji usodi; njihovo mesto je tam zunaj, kjer dnevno rešujejo svet pred nepridipravi. Četudi to pomeni, da si lahko nagnetejo srd javnosti, ki je pod vplivom politično zavedenega prikaza njihovega dela. Pomemben vidik zgodbe, ki ji doda novo raven. Animiranka tako postane gradivo tako za tiste najmlajše, ki bodo uživali v animiranosti barv in v drznih pustolovščinah, kot za njihove starše, ki bodo iskali nekaj globljega in bolj oprijemljivega. Vsi člani družine dobijo svojo vlogo, izvemo pa, da so najmočnejši takrat, kadar držijo skupaj.

mv5bmtkzmdy0mdczmv5bml5banbnxkftztgwnje5odayndm-_v1_sx1777_cr001777744_al_

Drugi del, ki sicer ne doseže višav uvodnika, a je prav tako duhovit in očarljiv, nam da vpogled v delovanje družine kot celote in nas popelje na potovanje odkrivanja supermoči. Znotraj se skriva tudi žanrska globina, saj film raziskuje superherojski žanr na način, ki ga drugi superherojski filmi niso nikoli premogli. Resda počiva na otroški razigranosti njihovega tretjega navihanca in malce preveč dolgočasi z zlikovci, ampak vseeno navduši s svojo pozitivno družinsko energijo. Gospod Neverjetni je lahko fantastičen, ampak tudi on ni imun na šale o očetih varuškah. To, da se lahko spopade z večimi razbojniki naenkrat, že vemo, ampak ali se lahko spopade s tremi pobalinskimi otroki?

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *