jurassic_world-0

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

Preden se lotim recenzije petega dela dinozavrske franšize Jurassic Park, naj na hitro pojasnim svoje občutke ob prešnjih filmih; prvi iz leta 1993 je klasični blockbuster s presenetljivo globoko zgodbo, simpatično igralsko zasedbo, vrhunskimi akcijskimi prizori ter kakopak dinozavri, ki tudi po več kot 25. letih še vedno izgledajo enako očarljivo in zastrašujoče kot prvič, ko smo jih gledalci uzrli na velikem platnu. Nadaljevanje The Lost World resda ne dosega vrhunskosti predhodnika, vendar je kljub temu zabavna, kratkočasna in na trenutke izredno napeta pustolovščina, kjer je na ogled postavljenih bistveno več dinozavrov kot prej, čeprav to ustvari občutek prenasičenosti. Jurassic Park III je tretji in verjetno najbolj pozabljiv film v franšizi, saj se ga le s težavo spominjam; vem zgolj to, da mi ni bil neka katastrofa, hkrati pa daleč od tega, kar je premogel izvirnik. Park z dinozavri je nato zaprl svoja vrata in se šele leta 2015 prebudil v modernizirani različici Jurassic World, ki je bil povsem spodoben in zabaven filmček, pa čeprav sem med ogledom moral odmisliti strašansko neumno zgodbo in nekoliko kilav izgled dinozavrov.

Rezultat iskanja slik za jurassic world fallen kingdom

In tako pridemo do filma Jurassic World: Fallen Kingdom, ki se odvija tri leta po prejšnjem poglavju, ko je zabaviščni park Jurski svet uničen, dinozavri pa prepuščeni sami sebi na otoku, kateremu grozi izbruh vulkana. To v javnosti sproži burne razprave o tem, če bi prazgodovinska bitja morali pustiti umreli ali pa jim dodeliti status ogrožene vrste. Tako se na kraj zločina vrnejo naši stari znanci (četudi brez pravega razloga) in poskušajo rešiti ohranjene dinozavre, pri tem pa zamajajo načrte pohlepnega kravatarja, ki želi plazilce prodati na trgu za mastne denarce. Kje smo že to videli? Ah, saj res… v skoraj vsakem filmu omenjene franšize. Ob tem se sprašujem, koliko materialne škode in človeških življenj bo še potrebno žrtvovati, preden človeštvo naposled ugotovi, da igračkanje z dinozavrsko DNK ne obrodi pozitivnih rezultatov? In koliko časa bomo gledalci še pripravljeni pogoltniti dejstvo, da so ljudje v teh filmih res tako neumni, da jih ne izuči prav nobena stvar?

Da je zgodba pričujočega filma neumna, verjetno ni treba poudarjati, toda tudi prejšnji izdelek se ni mogel pohvaliti z globoko vsebino. Je pa zato imel ogromno vznemirljivih akcijskih prizorov, ki so uspeli preganjati dolgčas. Filmu Fallen Kingdom pa ne uspe niti slednje; gre za izredno generičen, predvidljiv in dolgočasen ringelšpil posebnih učinkov, lutkarskih dinozavrov, ob katerih še plastične figurice izgledajo bolj realistično, neimpresivnih akcijskih prizorov, medle igre in naravnost patetičnih zlikovcev, ki ne bi mogli biti bolj karikaturni in nezanimivi. Na tem mestu pravzaprav nimam kaj več za dodati, tako močno pozabljiv in lenobno narejen je pričujoči film.

Povezana slika

Jurassic World: Fallen Kingdom je film, ki se želi distancirati od nostalgije predhodnikov in postaviti temelje za nova poglavja dinozavrske franšize, namenjena predvsem mlajši generaciji. Vse lepo in prav, toda če želijo dinozavri uspešno rjoveti tudi v prihodnje, bodo morali postreči s kakšno novo idejo, ne pa da neprestanoma reciklirajo zgodbe na vižo nepremišljenega igračkanja z naravo. V nasprotnem primeru pa je bolje, če park z dinozavri znova zapre svoja vrata.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *