mv5bmtuwmte4ntq1ml5bml5banbnxkftztcwnzq1ntg0nw-_v1_sx1777_cr001777999_al_

Silent House (2011)

Še en ameriški remake, tokrat urugvajske psihološke grozljivke La Casa Muda iz leta 2010, posneta po resničnih dogodkih, ki se naj bi pripetili v 40. letih prejšnjega stoletja. Film, posnet v realnem času slabe ure in pol ter s kamero, ki neprestanoma sledi glavni junakinji, je dvignil nemalo pozornosti na mnogih festivalih, požel pa je tudi zadovoljiv komercialni uspeh, zato je bila predelava za čezlužno občinstvo vse prej kot nepričakovana. V remaku spremljamo mlado dekle po imenu Sarah (Elizabeth Olsen), ki pomaga očetu in stricu pri prenovi družinskega počitniškega doma, vendar se kmalu po njenem prihodu v notranjosti hiše začnejo odvijati nenavadni dogodki, ki so skrivnostno povezani s izbrisanimi spomini iz Sarahinega otroštva.

Rezultat iskanja slik za SILENT HOUSE 2011

Kot že rečeno, je film posnet v realnem času in to po svoje izdelku predstavlja tako prednost kot slabost. Na nek bizaren način bi lahko rekel, da mi je pričujoči film všeč iz istih razlogov, kot mi gre na živce. Ustvarjanje občutka, da je film sestavljen iz enega samega dolgega kadra, je za žanr grozljivke več kot idealen; v stilu izdelkov z najdenimi posnetki (found footage) vidimo tisto, kar vidi glavna junakinja in zato smo gledalci bolj vključeni v dogajanje ter obdani s prepričljivo klavstrofobično atmosfero. Pametna poteza ustvarjalcev filma je tudi ta, da so trenutki strahu in groze skrbno porazdeljeni in jih proti pričakovanjim ni ravno na pretek, vendar ko ti pridejo v ospredje, skoraj vedno zadanejo v polno, še posebej zato, ker so navidez preprosti in neverjetno učinkoviti.

In tu pridemo do glavne težave filma; ker je kamera ves čas na sledi Sarah in se kader nikoli ne prekine, smo gledalci deležni mnogih (pre)dolgih scen tavanja po hodnikih, raziskovanja posameznih prostorov hiše in gledanja v temo. In ker je med strašljivimi prizori več minut premora, bo gledalca počasen tempo začel kmalu dolgočasiti. Popolnoma razumem, da so ustvarjalci želeli doseči učinek postopnega stopnjevanja napetosti, vendar zdi se, da so se pri temu rahlo ušteli in navkljub skromni dolžini 85. minut skreirali nekoliko predolg in monoton film. Po drugi strani pa je to cena, ki jo mora film sprejeti, če želi ohraniti svoj unikatni način snemanja v realnem času.

Rezultat iskanja slik za silent house 2011

Silent House je za ogled nekoliko naporen, vendar za strastne oboževalec grozljivk nepričakovano strašljiv in kreativen izdelek, pa četudi gre za predelavo že obstoječega filma. Elizabeth Olsen je v glavni vlogi povsem solidna in zmore obdržati gledalčevo pozornost vse do bridkega konca, mračno vzdušje in počasen tempo pa ostaja zvesta duhu izvirnika. Nič prelomnega, vendar v navalu slabih predelav povsem zadovoljiv izdelek.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *