mission-impossible-fallout-banner

Mission: Impossible – Fallout (2018)

Nisem oboževalec oz. zvesti sledilec vohunske franšize Mission: Impossible, zatorej bodo naslednje vrstice spisane s strani “običajnega” gledalca, ki vstopi v film brez večjih pričakovanj. Mission: Impossible – Fallout v tem trenutku žanje izredno pozitivne kritike, nekateri film celo razglašajo za enega najboljših akcijskih filmov vseh časov, vendar pa filmske stroke (še posebej čezlužne, ki je že popolnoma podlegla glorifikaciji plehkosti) že dolgo časa ne jemljem preveč resno, zato sem pred ogledom tudi brzal svoje apetite. Je torej najnovejša Misija res tako vrhunski, da bi ga postavil ob rob klasikam kot sta Die Hard in First Blood? Niti približno. Je kljub temu zabaven, kratkočasen in razburljiv akcijski triler? Vsekakor.

mv5bzju2n2e3ymmtntk4nc00nzbkltkxzgetn2uzzdiyyze0n2i5xkeyxkfqcgdeqxvyntgzmjewmtg-_v1_sx1777_cr001777973_al_

O sami vsebini ni smiselno izgubljati preveč besed; znova smo priča skupini terorističnih fanatikov, ki želi uničiti svet, da bi na njegovem pogorišču zgradili novega, boljšega. Akcijski filmi se v zadnjih letih pogosto zatekajo k takšni vrsti vsebine, saj zlikovce ne zreducira na klasične negativce, ampak jim zavoljo “pravičniških ciljev” podari nekaj globine in osebnostne kompleksnosti. V primeru filma Fallout bi težko govorili o tem, saj je črta med dobrimi in slabimi jasna že od samega začetka, večina likov (z izjemo Hunta) pa je omejenih na razlaganje vsebine. In na takšen način potega celoten film; liki skačejo od točke A do B, se lovijo, bunkajo in streljajo, na vsake toliko časa pa ustavijo, da bi gledalcu obrazložili vsebino. Zaradi takšnega pristopa Fallout izpade kot nekoliko preveč rutinski film, ki večino truda vloži v akcijske prizore, medtem je na vsebinski ravni rahlo podhranjen.

mv5bzmflmtm3ytitm2jlns00yji3ltgyntutnjlkzjrkzde5zjk2xkeyxkfqcgdeqxvyntgzmjewmtg-_v1_sy1000_sx1500_al_

To pa ne pomeni, da je Fallout slab film; oboževalci franšize bodo v izdelku nedvomno uživali, saj ponudi ravno pravšnjo mero starega in novega, prav tako pa uspe zadovoljiti apetite občinstva, ki si želi videti spodoben poletni akcijski spektakel. Izdelek kakopak najbolj zasije v znova vrhunsko skoreografiranih akcijskih prizorih, ki jih je tokrat presenetljivo veliko, kar pa filmu deluje v korist, saj zaradi hitrega tempa gledalec nima časa razmišljati o tem, po kako tankem ledu smiselnosti se sprehaja sama zgodba. Enako dobro delo opravi tudi karizmatična igralska zasedba, kjer je Tomu Cruisu treba priznati pogum in determinacijo, da pri svojih letih še vedno sam opravi veliko večino akcijskih prizorov brez kaskaderja.

Ključna beseda za franšizo je Nemogoče. Od nekdaj je bila. Pa kaj, če Tom Cruise ponovno premika meje fizičnih zmogljivosti, za to smo plačali kino vstopnico! Ko se misija izjalovi, je na njem in ekipi, da svet rešijo pred jedrsko grožnjo. Zadnji obračun z agentom Walkerjem pa je že na nivoju superherojskih filmov, kaplja čez rob, ki skorajda pokvari izkušnjo. Dolgometražna akcijka je kombinacija razburljivih kaskaderskih vložkov, norih izzivov in dvojnih prevar znotraj misije, ki je zares Nemogoča. Ampak ne za Cruisea, ki je tokrat pravi svetnik v boju proti zlu. Eno človeško življenje je vrednejše od tisočerih, če ste spregledali sporočilo, s katerim nas po glavi vseskozi tepe zgodba. Hunt lahko rešuje življenja, zato ima odgovornost to početi! Vseeno vredno ogleda.

Gal Jerman

mv5bmtyzmdmxode4of5bml5banbnxkftztgwmtg5nzc1ntm-_v1_sx1777_cr001777937_al_

Mission: Impossible – Fallout je predvidljiv, klišejski in vsebinsko luknjast akcijski film, vendar pa to gledalcev / oboževalcev ne bo preveč motilo, saj jih izdelek zaposli z vrhunsko akcijo, močno igralsko zasedbo, kjer Cruise znova dokaže, da mu leta ne pridejo do živega ter hitrim tempom, ki pokrbi, da se občinstvo ne dolgočasi preveč. Z drugimi besedami; če iščete sproščeno poletno razvedrilo, boste to tudi dobili, kaj več od tega pa ne.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

3 comments on “Mission: Impossible – Fallout (2018)

  1. Kako mi gre na živce Tomči Kurči (klik), to je težko povedati. Ne le zaradi scientološkega fanatizma in tistega njegovega idiotskega maničnega navdušenja, ampak ker se zdi, da hoče ves čas nekaj dokazovati, sebi in drugim. Da je badass, da je kaskader, da mu še vedno stoji, da skače s padalom, da zna pilotirati helikopter (za ta film se ga je naučil) in ne vem kaj še vse — razen tega, da zna igrati. Sicer vemo, da zna (ali pa je včasih znal), samo da zadnje čase to res bolj redko pokaže.

    1. Sam sicer nimam alergije na Tomčija, ampak te pa razumem glede očitka, da se skuša preveč dokazovati. Tudi ko igra, imam večkrat občutek, kot da se matra s tem, da bi ja pustil močan vtis, namesto da bi se sprostil. Parkrat mu je celo ratalo, ampak večkrat pa ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *