05b310f048d3b9b1be1b3c2d41b51e95_700x259

Tag (2018)

Komedija Tag ima tako neumno zgodbo, da jo težko opišem z besedami, ampak vseeno poskusimo. Skupina najboljših prijateljev že od rane mladosti tekmuje v igri Ti loviš (po angleško; tag) in to tudi redno počne v odraslih letih. Ko se eden od njih, nikoli ulovljivi Jerry (Jeremy Renner) namerava poročiti in s tem tudi “upokojiti” od igranja, se njegovi prijatelji odločijo, da ga bodo tokrat končno uspeli uloviti. Da, to je dejanska zgodba filma. Če kje obstaja izdelek, ki bi moje zanimanje za zgodbo in njene like nemudoma spustil na raven čiste ničle, potem je to Tag.  Takšne pogruntavščine za filme se res lahko porodijo samo še v idejno stradajočem Hollywoodu.

Povezana slika

Obesednost glavnih junakov z lovljenjem skuša film prikazati kot očarljivo lumparijo odraslih moških s kompleksom Petra Pana, vendar pa doseže ravno nasproten učinek. Lik, ki ga igra Ed Helms (v svoji “nehal-sem-šteti” različici ekscentričnega bebčka iz uspešnice The Hangover) je prav patološko obseden z igro in se tekom filma spremeni v duševno neuravnovešenega sociopata, ki je zavoljo tekmovalnosti in lastnega ega pripravljen uničiti najpomembnejši dan v življenju svojega najboljšega prijatelja in celo ogroziti življenja vseh okoli sebe. Ostali člani tolpe “lovilcev” niso nič boljši in na tem mestu trčimo ob glavno težavo pričujočega filma; zdi se, da zunaj igre lovljenja, ni ničesar, kar bi glavne junake povezovalo med seboj. Tista načela, ki gradijo prijateljstva, kot so zvestoba, spoštovanja in empatijo so tu odvržena, ker tako junake kot sam film zanima razplet neumne igre brez pravega cilja.

V ta golaž sta brez pravega smisla odvrženi tudi dve ženski; žena Helmsovega lika ter novinarka, ki meni, da bi bila novica o igri lovljenja med odraslimi moškimi vredna časopisnih naslovnic (ne sprašujte!). Raven humorja v filmu je dokaj zbegana, saj skuša ta na določenih mestih delovati sila zbadljivo in provokativno, hkrati pa se poslužuje najbolj predvidljivih in klišejskih fint (da, ne manjkajo tudi utrujajoča namigovanja na to, da je igra lovljenja nekakšen homoseksualni ritual), ki bodo nasmejale zgolj tiste, ki v življenju niso videli niti ene komedije.

Povezana slika

Tag je film, ki poskuša absurdno zgodbo o prijateljstvu, katerega povezuje igra lovljenja, prikazati na hudomušen in očarljiv način, kot da spremljamo skupino posameznikov, ki skušajo ohraniti “otroka” v sebi. To bi mu lahko uspelo, če bi postregel z bolj všečnimi liki, med katerimi dejansko obstajata lojalnost in spoštovanje, ne pa da se obnašajo kot pobegli pacienti iz psihiatrične bolnišnice, ki so lovljenje zamenjali za orgazem. Zato bi pričujoči film neprimerno bolje deloval kot psihološki triler ali celo grozljivka. Očarljivo? Prej strašljivo. A če nič drugega, vsaj vemo, da bi bil Ed Helms idealna izbira za vlogo serijskega morilca. Make it happen, Hollywood!

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *