terminal

Terminal (2018)

Terminal je neonoir kriminalka, postavljena v skrivnostno mesto brez imena, ki vizualno in vzdušno spominja na križanca med klasiko Blade Runner in starošolskimi “hard-boiled” detektivkami. Zgodba je precej zapletena in vključuje več oseb, katerih usode se tekom filma naključno (ali pa tudi ne) križajo; jezikava natakarica v obcestni kavarni (Margot Robbie), depresivni in bolni učitelj (Simon Pegg), samotarski hišnik (Mike Myers, ki se je po nekaj letih odsotnosti znova vrnil na velika platna) in zarotniška morilca (Dexter Fletcher in Max Irons). Ni treba poudarjati, da je prav vsak lik zastrupljen z manipulativnim obnašanjem, dvojnimi igrami, neracionalnim razmišljanjem in nagnjenostjo k sklepanju nepremšiljenih (beri; neumnih) odločitev. Skozi njihove interakcije se razkrije večja slika dogajanja, ki vključuje maščevanje, potlačene pretekle travme in brutalno nasilje.

Rezultat iskanja slik za terminal 2018

Film režiserja in scenarista Vaughna Steina je vizualno osupljiv in perfektno zajame vzdušje starošolskih krimičev; močne neonske luči kot edini vir svetlobe, temačne ulice, zakajeni interieri in široki plani navidez zapuščenega mesta gledalca nemudoma potegnejo v enako skrivnosten kot tudi fascinanten svet. Hkrati gre za film, ki zvito igra na karte samoironije in se samozavestno poslužuje mnogih žanrskih klišejev kot so usodne ženske z dvojnim življenjem, ne pretirano brihtni moški, ki jih lastna pohota pelje v pogubo, dolgi dialogi na temo eksistencializma itd. Kot pa je že razvidno, se Terminal lahko pohvali z odlično igralsko zasedbo, kjer predvsem Robbiejeva znova dokaže, da je ena od najboljših igralk ta hip in ustvari enega od takšnih likov, ki v gledalcu zbuja enako močan občutek privlačnosti kot tudi strahu, saj je tipična usodna ženska z nagnjenostjo k pretvarjanju.

Rezultat iskanja slik za terminal 2018

Navkljub mnogim adutom pa je Terminal vsaj na vsebinski ravni film z mnogo prostora za izboljšave. Brez kančka dvoma lahko rečemo, da je Stein z vidika vizualizacije in imitiranje formule noir filmov svojo nalogo opravil z odliko, vendar pa se zdi, da je pri tem nekoliko pozabil graditi na bolj koherentni in zanimivi zgodbi. Po domače povedano; film se preveč časa ukvarja z imitiranjem povprečne starošolske kriminalke in zaradi tega izgubi na identiteti oz. ne daje povsem jasnega vtisa, kaj predstavlja. Za parodijo je film preveč resen, za samostojni film pa mu manjka nekaj avtorskega pečata, še posebej na področju vsebine.

Rezultat iskanja slik za terminal 2018

Terminal je vizualna poslastica s prvorazredno igralsko zasedbo ter prepričljivim skrivnostnim vzdušjem, polnim nasilja, alkohola, cigaret, prevar in pohote. Hkrati pa gre za film, ki se jemlje smrtno resno, čeprav operira z mnogimi kričečimi klišeji in z njimi pretirava do te mere, da na več mestih meji na parodijo. Privlačna noir kriminalka z mnogo neizkoriščenega potenciala.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *