1_us-aw-b_33751-american-animals-700x400

American Animals (2018)

Za začetek malce “zgodovine”; leta 2004 se je v Kentuckyju skupina štirih študentov (Warren Lipka, Spencer Reinhard, Chas Allen in Eric Borsuk) lotila drznega ropa univerzitetne knjižnice, da bi se dokopala do dragocenih knjig, katere bi potem prodala za mastne denarce na črnem trgu. Sam rop na prvi pogled ni predstavljal večjega tveganja, saj je od četverice zahteval zgolj to, da stopi v prostor z varovanimi knjigami in onesposobi ostarelo knjižničarko. “Easy money,” bi rekli čezlužniki. A če nas je kakšna stvar iz zgodovine naučila, je to, da lahko človeku s svojo lahkomiselnostjo in številnimi osebnostnimi hibami spodleti še tako močno organizirana akcija.

Rezultat iskanja slik za american animals 2018

Kriminalni triler American Animals, mešanica igranega filma o ozadju ter posledicah načrtovanega ropa in dokumentarca, v katerem spremljamo intervjuje z resničnimi roparjimi in njihovimi (pogosto) nasprotujočimi si izpovedmi, na površju deluje kot še ena od mnogih zgodb o zdolgočasenih povprečnežih, ki želijo okusiti košček “ameriških sanj”. To do določene mere drži, vendar pa je ena od odlik dobrega filma tudi to, da že večkrat videno zgodbo predstavi na domiseln in izviren način, kar pričujočemu izdelku nedvomno uspe. Film se nekoliko zgleduje po estetiki Quentina Tarantina, kar pomeni, da zgodbo začini z vzdušnim glasbenim izborom, črnim humorjem, zvitimi dialogi ter nekonvencionalnimi pripovedni prijemi.

Povezana slika

Slednje je tisto, kar film tudi v najbolj predvidljivih trenutkih dviga nad povprečje. Kot sem že omenil, igrane dele filma neprestano (in začudoma niti malo nadležno) prekinjajo kratki izseki intervjujev z resničnimi roparji, kjer ni nikoli docela jasno, kdo (če sploh) govori resnico in kdo laže. Film to dilemo odpravi na hudomušen način s tem, da se prilagodi nejasni naraciji in delčke zgodbe preprosto zavrti nazaj, jih popravlja, včasih zamenja videz katerega od likov, nekajkrat pa nonšalantno prizna, da morebiti spremljamo dogodek, ki se sploh ni zgodil. Gledalec ob tem ni niti malo jezen, ampak ga takšen pristop zabava in kratkočasi tudi ko se prebija čez bolj predvidljive dele zgodbe.

Film kakšnih večjih slabosti nima, si pa znam predstavljati, da bi se gledalci nekoliko dolgočasili ob prvi polovici, ko je večino pozornosti usmerjene v razvoj likov, rojstva motivov za izvedbo ropa ter samo organizacijo drznega dejanja. Kljub začetnemu počasnemu tempu se splača počakati do vrhunca v obliki tragikomične rekonstrukcije ropa, ko film naposled pridobi na dinamiki in gledalca spomni na najboljše črnohumorne kriminalke bratov Coen.

Rezultat iskanja slik za american animals MOVIE

American Animals je dokaz, da za dober film ni potrebna izvirna zgodba, ampak sposobnost, da že nekaj videnega predstaviš na unikaten in provokativen način. Režiserju in scenaristu Bartu Laytonu to uspe in rezultat je napet in zabaven roparski triler, ki vam zlepa ne bo ušel iz spomina.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *